Išsiaiškinti, kodėl užklumpa nevaldomi alkio priepuoliai, labai svarbu, nes neretai maisto poreikis signalizuoja apie rimtas fiziologines ar psichologines problemas. Specialistai įvardijo penkias galimas alkio priežastis, skelbia health.com.

„Nuosaikus troškulys neretai painiojamas su alkio jausmu, nors iš tikrųjų organizmui paprasčiausiai trūksta skysčių“, – teigia Amerikos mitybos akademijos atstovė Alissa Rumsey. Painiava prasideda pagumburyje – smegenų dalyje, atsakingoje už alkį ir troškulį. Organizmui pajutus skysčių trūkumą, pagumburyje neretai prasideda sumaištis, ir, užuot išgėrę stiklinę vandens, tiesiate ranką prie pakelio traškučių. „Tokio pobūdžio alkio priepuolių išvengsite gerdami pakankamai skysčių. Pirmas dalykas, ką turėtumėte padaryti ryte – išgerti stiklinę vandens. Jeigu jaučiate alkį, o tą dieną gėrėte mažai vandens, išgerkite stiklinę vandens ir luktelkite 15-20 minučių – gali būti, kad valgyti nebesinorės“, – sako A. Rumsey.

Rytą po prastai miegotos nakties, prieš jus būna susimokę du su apetitu susiję hormonai. „Kai trūksta miego, organizme padidėja grelino kiekis – hormono, skatinančio apetitą – ir sumažėja leptinio, hormono sukeliančio sotumo jausmą“, – tvirtina A. Rumsey. Jeigu neišsimiegate nuolat, alkio priepuoliai kankina dėl kitos priežasties. Galbūt pervargote? Organizmas, kuriam dėl miego trūkumo trūksta energijos, pradeda jos ieškoti kitais būdais – norisi saldaus ir riebaus maisto, nors iš tikrųjų net nesate alkani. Alkį kontroliuojantiems hormonams būtinas 7-8 valandų miegas – priešingu atveju kyla rimtų bėdų.

Užkandžiai darbo vietoje
Ar kada nors atkreipėte dėmesį, kad, suvalgę vieną spurgą ar sausainį, paprasčiausiai negalite atsispirti antram ir trečiam gardumynui– kol neištuštinate visos dėžutės. Smegenys tiesiog negali atsispirti angliavandeniams. Paprastieji angliavandeniai, kurių gausu konditeriniuose gaminiuose, sukėlia staigų cukraus kiekio kraujyje šuolį, tačiau netrukus seka atoslūgis. Staiga sumažėjus cukraus kiekiui kraujyje, kyla sunkiai sutramdomas noras suvalgyti ką nors saldaus, tad atsiduriate užburtame rate. Patarimas labai paprastas – venkite angliavandenių. Rinkitės maistą, kuriame gausu ląstelienos. Alkio priepuoliams malšinti puikiai tinka obuoliai ir įvairūs riešutai.

Visiems be išimties pažįstama situacija, kai po sunkios darbo dienos norisi suvalgyti ką nors nuodėmingo. Stresas – vienas iš dailios figūros priešų. Anot A. Rumney, streso apimto žmogaus organizme išskiriama daug vadinamųjų streso hormonų – adrenalino ir kortizolio. Būtent šie hormonai įtikina organizmą, kad jis puolamas, todėl jam reikia energijos. Apetitas šokteli kaip ant mielių. Stresas sumažina cheminio junginio serotonino kiekį, todėl ima atrodyti, kad siaubingai norite valgyti, nors iš tikrųjų visai nesate alkanas. Patarimas – ieškokite būdų, kaip pažaboti stresą. Užsiimkite joga, daugiau būkite gryname ore, medituokite.

Alkoholinis kokteilis ar taurė vyno prieš pietus ar vakarienę pakursto apetitą. Alkis pradedamas jausti net tais atvejais, kai skrandis pilnas. Neseniai žurnale „Appetite“ paskelbto tyrimo išvados leidžia teigti, kad prieš valgį alkoholio vartoję žmonės suvartoja žymiai daugiau kalorijų. Be to, alkoholis iš organizmo pašalina skysčius, todėl troškulys neretai painiojamas su alkiu.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)