Ilgą laiką su šiais dviem grandais kovojęs 2013–2014 metų LKL sezono vicečempionas Klaipėdos „Neptūnas“ liko be apdovanojimų, seriją dėl trečios vietos 2:3 pralaimėjęs Utenos komandai „Juventus“.

Čempionate dar žaidė Pasvalio „Pieno žvaigždės“, AlytausDzūkija“, „Šiauliai“, Panevėžio „Lietkabelis“, „Prienai“, Kėdainių „Nevėžis“ ir „Mažeikiai“. Pastaroji komanda kitą sezoną LKL neberungtyniaus, nes lygos ekipų skaičius mažinamas iki dešimties.

Su LKL generaliniu direktoriui Romualdu Brazausku kalbėjomės apie buvusį sezoną ir naujo sezono gaires.

- Kaip vertinate 2014–2015 metų LKL sezoną?

- Praėjusį sezoną vertinu vienais aukščiausių balų. Čempionatas sulaukė daug dėmesio: tiek žiniasklaidos, tiek žiūrovų. Mes pasiekėme, kad visos rungtynės būtų transliuojamos internetu, todėl interneto transliacijų žiūrimumas ypač išaugo. Čia kilo ir viena blogybė: dėl per didelio žiūrovų skaičiaus transliacijos kartais strigdavo ir žiūrovai tuo, suprantama, būdavo nepatenkinti. Todėl mūsų kitų metų uždavinys – išspręsti šias problemas.

Manau, kad sportine prasme čempionatas tikrai buvo įdomus. Neprisimenu, kada dar mūsų pirmaujančios komandos buvo pralaimėjusios tiek rungtynių. Reguliaraus sezono nugalėtojas turėjo paaiškėti paskutinėse rungtynėse. Gal kiek nuvylė finalo serija. Mes tikrai negalėjome planuoti, kad finale pakaks ketverių rungtynių. Bet aiškia persvara nugalėjo stipresnieji.

- Ar ne per lengvai, kaip žaidžiant tokį puikų čempionatą, „Žalgiris“ laimėjo finalo seriją?

- Reguliaraus sezono metu trys komandos žengė koja kojon. Tik jo pabaigoje „Neptūnas“ atkrito. O finale „Lietuvos rytui“ kažko pritrūko. Matyt, „Žalgiris“ pasiruošė geriau.

- Ar jus nustebino tai, kad trečią vietą užėmė „Juventus“?

- Be abejo. Manau, kad tai buvo siurprizas visiems. Juo labiau kad Utenos komanda atkrintamose varžybose startavo iš penktos pozicijos. Tas šuolis į bronzos medalius šiai komandai yra didžiulis laimėjimas. Ne veltui Utenos klubui buvo skirtas ir prizas už organizacinį darbą.

- Ar yra žaidėjų, kurie jums įsiminė per sezoną, galbūt nustebino?

- Galėčiau išskirti keletą jaunų žaidėjų, padariusių ryškią pažangą: Luką Lekavičių ir Artūrą Gudaitį.

- Nuspręsta, kad kitais metais lygoje liks tik dešimt komandų. Kodėl?

- Vienuolikos komandų turnyrui reikia labai daug turų – 44 dienų, kad kiekviena komanda sužaistų po keturis kartus su kiekviena. O dešimčiai komandų pakanka 36 dienų. 8 turai žaidžiant po dvejas rungtynes per savaitę padeda sutaupyti visą mėnesį. Kol kas nežinome, kada baigsime kitą čempionatą. Numatyti du variantai: birželio pradžioje arba viduryje. Viskas priklausys nuo to, ar Lietuvos rinktinei reikės žaisti atrankos į olimpiadą turnyre.

- Šį sezoną lygą sukrėtė keli skandalai dėl galbūt sutartų rungtynių. Kaip ketinate kovoti su šiuo reiškiniu naujosiose pirmenybėse?

- Dėl tų rungtynių kol kas nesame gavę iš tyrėjų jokių įrodymų, todėl nuo komentarų susilaikysiu. Tai nėra vien mūsų lygos ar sporto šakos bėda, tai susiję ir su kitomis sporto šakomis. Per tarpsezonį ketiname pasirašyti sutartį su varžybų priežiūros įmone, stebinčia varžybas visame pasaulyje. Manome, kad tai bus didelis dalykas, dirbant prevencinį darbą šiuo klausimu. Šiemet ketiname paprašyti visų žaidėjų prieš čempionatą pasirašyti, kad nedalyvaus lažybose ir, sulaužę pasižadėjimus, sutinka su numatytomis griežtomis sankcijomis.