Žemės ūkio ministrės patarėja Jolanta Butkevičienė paaiškina, kas daroma, kad kuo daugiau vaikų valgytų Lietuvos ūkininkų produkciją.

„Mūsų idėja yra tokia, kad kuo daugiau vaikų valgytų šalia užaugintas daržoves ir pagamintą produkciją, kad maistas vaikus pasiektų kuo šviežesnis. Kai reikia gabenti sūrelius iš kitos šalies ir kai jie čia vietoje pagaminti, yra didelis skirtumas. Mūsų tikslas - kad ūkininkų maistas priartėtų prie vaikų“, - teigė J. Butkevičienė.

Anot jos, šiuo metu yra vykdomos specialios programos - „Pienas vaikams“ bei „Vaisiai ir daržovės vaikams“.

„Žemės ūkio ministerija skatina vietinių daržovių bei pieno vartojimą ir mes norėtumėm, kad bent 80 proc. mokykloje naudojamos produkcijos būtų vietinės kilmės. Žinoma, kad vaikams reikia ir citrusinių vaisių, todėl ir užsienio produkcijos neišvengsime. Svarbu, kad tie produktai būtų labai kokybiški, švarūs ir ekologiški", - dėstė J. Butkevičienė.

Pasak ministrės patarėjos, viešieji pirkimai nėra didelė problema ir dabar, tačiau stengiamasi supaprastinti tvarką.

Jolanta Butkevičienė

„Sveikatos apsaugos ministerijoje buvo susirinkę žmonės iš visų atsakingų įstaigų ir aptarinėjome, ką galime pakeisti ir padaryti su viešaisiais pirkimais. Problemų su viešaisiais pirkimais yra, Viešųjų pirkimų tarnyba turi įgyvendinti naują įstatymą, kuris leistų tokius pirkimus. Tačiau ir dabar yra savivaldybių, pavyzdžiui, Šilutės rajono savivaldybė, kur iš 27 mokyklų, 24 maitina savo vaikus vietinių ūkininkų užaugintomis daržovėmis ir vaisiais. Viskas priklauso nuo mūsų pačių sąmoningumo ir geranoriškumo. Šiuo klausimu tai yra išskirtinė savivaldybė Lietuvoje. Jai tai nesukelia problemų ir ji nepažeidžia Viešųjų pirkimų įstatymo. Čia galima kalbėti ne tik apie vaikų maitinimą, bet ir apie ligonines, ir apie kariuomenę. Visada gali rasti labai paprastą kelią: ieškai mažiausios kainos ir pamaitini visus, bet gali pagalvoti ir apie tai, kuo maitini“, - sakė J. Butkevičienė.

Pasak jos, jau dabar daug kas padaryta: „Mes su savivaldybėmis ir merais pasirašėme memorandumą. Jie prisijungė prie projekto „Augink savo kraštą“ ir manau, kad ši siekiamybė bus įgyvendinta. Mūsų noras, kad programose „Pienas vaikams“ ir „Vaisiai ir daržovės vaikams“ dalyvautų ugdymo įstaigos 100 proc. Tam yra visos galimybės. Reikia tik noro.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)