„Be abejo, šiuo atveju verslo atstovai yra galingesni, įtakingesni, valdo ir žiniasklaidą. Tai aišku, tos įtakos padaro formuojant nuomonę“, – sako politikė.

Šią savaitę Seimas atmetė prezidentės Dalios Grybauskaitės veto parlamento priimtam naujam Darbo kodeksui. Už veto atmetimą balsavo 74 Seimo nariai, prieš buvo 39, o 10 parlamentarų susilaikė. Iš 40 socialdemokratų 29 balsavo už veto atmetimą.

Įtaką Lietuvos socialdemokratų partijoje išlaikanti europarlamentarė V. Blinkevičiūtė teigia, kad jau Darbo kodekso svarstymo pradžia buvo ne visai vykusi.

„Tai, kad mūsų įstatymai, taip pat ir Darbo kodeksas, turi eiti koja kojon su gyvenimu – natūralu. Jei kas neatitinka šiandienos reikalavimų ir yra stabdys vystytis valstybei, užtikrinti žmonių socialinį saugumą ir gerovę, natūralu, kad tai turi būti keičiama. Bet dėl socialinio modelio ir Darbo kodekso mano nuomonė tokia, kokią atvirai išsakiau ir mūsų partijos tarybos posėdyje – pati socialinio modelio ir Darbo kodekso pradžia buvo ne visai vykusi“, - LRT.lt kalbėjo politikė.

Jos žodžiais, tai yra pamoka visiems politikams – kai priimami tokio masto ir jautrumo įstatymai, kurie paliečia visus Lietuvos žmones, jie turi būti svarstomi girdint visas puses – ir darbdavius, ir visuomenę.

„Tokius įstatymus mes turime dešimt kartų pamatuoti, o tik tada kirpti“, – apibendrino V. Blinkevičiūtė.

Kaip teigia V. Blinkevičiūtė, viskas prasidėjo nuo kalbų, kodėl reikėjo išleisti tiek pinigų projektams, o vėliau esą nebuvo bendros kalbos dirbant kartu su politinėmis partijomis, siekiant susėsti prie vieno stalo ir girdėti vieni kitus.

„Be abejo, šiuo atveju verslo atstovai yra galingesni, įtakingesni, valdo ir žiniasklaidą. Tai aišku, tos įtakos padaro formuojant nuomonę, bet niekada nereikia pamiršti, kad darbo santykiuose visada yra dvi pusės – darbdavys ir darbuotojas. Kiekvienas politikas turi pasverti, kad ir viena, ir kita pusė nenukentėtų“, – kalbėjo europarlamentarė.

Jos manymu, labai blogai, kad tokį politiškai jautrų įstatymą reikia priimti rinkimų mėnesį.

„Matau didžiausią žalą, kad toks atsakingas įstatymas yra priimamas prieš rinkimus. Likti prie status quo mes irgi negalime, nes, padarius tokį didelį darbą, gal kur nors ko nors neišgirdus, reikėtų tą kodeksą turėti. Sutinku su kai kuriomis prezidentės pateiktomis pataisomis – jos turėtų atsirasti naujajame kodekse“, – teigė V. Blinkevičiūtė.

Kalbėdama su portalu LRT.lt politikė teigė, kad, jei socialdemokratams pavyktų formuoti kitą valdančiąją daugumą, socialinė apsauga ir darbo klausimai turėtų būti socialdemokratų atsakomybė.

„Dirbdama partijos pirmininko pavaduotoja labai stengsiuosi, kai socialdemokratai formuos valdančiąją daugumą kartu su kitais politiniais partneriais, kad mes galėtume imtis atsakomybės už tas sritis, už kurias tikrai turi būti atsakingi socialdemokratai“, – sakė europarlamentarė.

Portalui LRT.lt pasiteiravus, ar tai reiškia, kad ji ketina grįžti dirbti į Lietuvą ir, esant galimybei, vadovauti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, atsakė: „Jei pasiūlys [ministrės postą – LRT.lt], tada ir svarstysiu. Dabar aš nieko nesakysiu ir, prašau, neprovokuokite.“