Du vaikus, 6 metų Rugilę ir 10 metų Tomą auginanti Julija paklausta, kokiomis naujosiomis technologijomis naudojasi jos vaikai, pasakojo, kad vyresnėlis labiausiai laiką leisti mėgsta prie kompiuterio, o jaunėlė verčiau renkasi planšetę.

Prie technologijų praleidžiamą laiką - riboja

„Nesu prieš technologijas, jei jomis naudojamasi protingai. Planšetės dukrai gal ir nebūčiau pirkusi, tačiau ji ją gavo dovanų iš krikšto tėvų. Tačiau stengiamės išmaniosioms technologijoms skirtą laiką riboti. Dukra prie planšetės per dieną praleidžia ne ilgiau kaip valandą, sūnus prie kompiuterio - ne ilgiau kaip dvi valandas laiko, kuris lieka po darželio ir mokyklos“, - pasakojo moteris.

Paklausta, ar tiesa, jog vaikų technologiniai poreikiai neretai tėvams atsieina labai dideles pinigines sumas, ji patikino, kad jų šeimoje mėgstama geriau investuoti vieną kartą, tačiau daugiau nei vėliau gailėtis ir daugybę kartų įrenginį taisyti.

„Būtent todėl iš karto rinkomės brangesnį, tačiau kokybišką kompiuterį, ilgai konsultavomės su specialistais. Nėra taip, kad naują kompiuterį ar telefoną vaikams pirktumėme kasmet, tad suma maždaug išsilygina. Taip pat mėgstame pasinaudoti akcijomis ir nuolaidomis, prekes perkame internetu. Žinau, kad didžiąją laiko dalį būdami prie kompiuterių vaikai žaidžia žaidimus, tačiau stengiuosi, kad jie būtų tokie, kurie prisidėtų prie jų išsilavinimo. Mano dukra mėgsta skaičiuoti ir spalvinti, sūnus kartais internete ieško informacijos, kuri praverčia mokykloje, prie kompiuterio ruošia namų darbus“, - pasakojo dviejų vaikų mama.

Neįsivaizduoja ateities be technologijų

Tai, kad technologijos vis labiau veržiasi į vaikų gyvenimą pastebi ir mokytojai bei elektronikos pardavėjai. Pavyzdžiui, Kuršėnų Pavenčių mokyklos anglų kalbos mokytoja, tinklaraščio iklase.lt įkūrėja ir autorė, bei išmaniųjų technologijų ekspertė Staselė Riškienė DELFI pasakojo, kad technologijų naudojimas be galo palengvina ugdymo procesą – galima patogiai bendrauti su užsieniečiais bei kartu vykdyti projektus, daug paprasčiau naudotis ir dalytis visais ištekliais, mokymo priemonėmis.

„Mokiniai gali žymiai paprasčiau stebėti savo pažangą, patys save įsivertinti, rezultatai yra prieinami ir tėvams. Man teko dirbti su įvairiausiais vaikais ir paaugliais, bet pastebėjau vieną bendrą dalyką – pažadinti jų motyvaciją ir susidomėjimą, kai naudojamos naujosios technologijos,yra be galo lengva. Tai yra jų gyvenimo dalis. O jei mokinys išmoksta susieti mokykloje gautas žinias su sau įprasta kasdiene veikla, tai ir ugdymo procesas yra aktyvesnis, ir žinios įsisavinamos greičiau“, - įsitikinusi S. Riškienė.

Džiugas Paršonis

Teigiamą technologijų naudą pabrėžia ir naujųjų technologijų specialistas ir Vilniaus universitete elektroninės komunikacijos dėstytojas Džiugas Paršonis. Pasak jo, popieriniai vadovėliai jau šiandien nebeturi
prasmės.

„Manau, kad net pradinio mokymosi institucijose padaugės kompiuterių ir planšečių, o aukštesnio lygio studijos taps gerokai lankstesnėmis ir bus pritaikytos prie poreikių bei talentų. Man jau dabar atrodo keista, kad norint studijuoti, tarkime, Edinburgo universitete, reikia fiziškai būti Škotijoje“, - pastebėjimas dalijosi D. Paršonis.

Išmaniuoju telefonu džiaugiasi ir pirmokas

Elektroninės prekybos įmonės „Pigu“, valdančios internetinę parduotuvę „Pigu.lt“ rinkodaros direktorė Kristina Gumauskienė pasakoja, kad mokslo metams jie pradeda ruoštis dar gegužės mėnesį, tačiau didysis elektronikos pardavimų suaktyvėjimas prasideda paskutinėmis liepos mėnesio dienomis.

Bene dažniausiai tėvai ieško nešiojamų kompiuterių, planšečių ar mobiliųjų telefonų. Šių įrenginių pirkėjų amžius vis jaunėja. Tačiau internetu noriai įsigyjami ir moksleiviams skirti rašomieji stalai, noriai perkamos biuro kėdės. Anot K. Gumauskienės, tėvai jau pirmokui „įtaiso“ nors ir ekonominės klasės, tačiau jau išmanųjį mobilųjį telefoną.

Populiariausi pirkiniai – telefonai ir juodos planšetės

Pasirodo, paskutiniu metu pastebima tendencija, kad klientai renkasi vis brangesnius planšetinius kompiuterius, kurių kaina siekia ir daugiau kaip tūkstantį litų. Tačiau didžiausią pirkinių dalį vis dar užima pigieji gaminiai, kurių kaina – iki 500 litų.

„Populiariausiais prekių ženklais išlieka „Samsung“, „Prestigio“ ir „Goclever“. Daugiau dėmesio mobiliųjų telefonų srityje yra skiriama geriems pasiūlymams žemų ir vidutinių kainų grupėje. Dominuoja 400 – 500 Lt ir 1000 - 1500 Lt kainų rėžiai. Pastebime, kad ypač sparčiai auga išmaniųjų telefonų pardavimai – šiais metais jie paaugo apie 70 proc. lyginant su atitinkamu laikotarpiu praėjusiais metais“, - pasakojo įmonės „Pigu“ rinkodaros direktorė.

Jis taip pat tikina įžvelgusi įdomią tendenciją – lietuviai ypatingai mėgsta juodos spalvos gaminius. Tamsios spalvos gaminiai sudaro beveik du trečdalius visų parduodamų planšetinių kompiuterių.

„Jeigu prieš 2-3 metus lietuviai labai atsargiai žiūrėjo į planšetinius kompiuterius, tai šiuo metu jų nuperkama jau daugiau nei nešiojamų kompiuterių. Taip pat populiarėja elektroninės knygų skaityklės. Skaičiuojame kad šiais metais pardavėme apie 60 procdaugiau planšetinių kompiuterių nei pernai. Pastebime ir naują tendenciją, kad pirkėjai pirkdami planšetinius kompiuterius, įsigyja pirkinio draudimą, taip sumažindami riziką, kad kompiuteris bus sudaužytas“. Šiais metais išmaniųjų naujienų yra daugiau nei įprastai. Pavyzdžiui, gamintojai bendradarbiaudami su „Microsoft“ siūlo nešiojamų kompiuterių modelius su įdiegta „Windows“ operacine sistema įsigyti už mažiau nei 1000 litų, - pastebimas naujoves vardijo K. Gumauskienė.