Teiginiai


Vienas iš teroristų, vardu Rustamas Ažijevas, iš tikrųjų yra Abdul-Chakim Šišani – Ičkerijos separatistas, kuris yra Ukrainos pilietis ir 2022 metais kovojo Ukrainos ginkluotosiose pajėgose.

Verdiktas


Melas. Rustamas Ažijevas nėra vienas iš sulaikytų teroristų po „Crocus City Hall“ išpuolio. Nuotraukoje matomas sulaikytas asmuo yra tadžikų kilmės Dalerjonas Mirzoevas, kartu su kitais trimis vyrais apkaltintas įvykdžius teroro aktą. Atsakomybę už Pamaskvėje įvykusias žudynes prisiėmė ISIS grupuotė. Nėra jokių įrodymų, kad su šiuo įvykiu būtų susijusi Ukraina.

Melo detektoriaus komentaras


Nors po išpuolio Pamaskvėje praėjo savaitė, internete nesenka dezinformacijos banga, ieškant kaltų dėl kruvino teroro akto. Šį kartą įžvelgtas fizinis panašumas tarp dviejų vienas su kitu nesusijusių asmenų tapo pagrindu tvirtinti, esą prie šaudynių tiesiogiai prisidėjo Ukraina.

Socialiniuose tinkluose paviešintos kelios nuotraukos, šalia kurių nurodyta, kad vienas iš sulaikytų teroro akto dalyvių Rustamas Ažijevas iš tikrųjų yra Abdul-Chakim Šišani – Ukrainos pilietis, 2022 metais kovojęs Ukrainos ginkluotosiose pajėgose.

Klaidinanti žinutė

Tiesa ta, kad Rustamas Ažijevas ir Abdul-Chakim Šišani yra tas pats asmuo, tik pirmasis junginys – jo vardas, o antrasis – šaukinys. R. Ažijevas nebuvo sulaikytas po Pamaskvėje vykusio teroro akto. Nuotraukoje, kurioje matomas sulaikytas vyras, nufotografuotas Dalerjonas Mirzoevas – vienas iš 4 dėl kruvino išpuolio apkaltintų vyrų. Visi jie yra Tadžikistano piliečiai. Internete išplatintas vaizdo įrašas, kuriame D. Mirzoevas prisipažįsta dalyvavęs žudynėse (čia).

D. Mirzoevą su visiškai kitu žmogumi, R. Ažijevu, Kremliui palankūs tinklaraštininkai susiejo tik todėl, kad šie vyrai jiems pasirodė panašūs, tačiau kai kurios detalės akivaizdžiai išduoda, kad tai – skirtingi asmenys. Viena akivaizdžiausių – R. Ažijevas ant kairės praštakos neturi dviejų pirštų, tuo tarpu ant sulaikyto tadžiko D. Mirzoevo rankų nė vieno jų netrūksta.

Ukrainos ginkluotosiose pajėgose kovojantis čečėnas Rustamas Ažijevas. Nuotraukose matyti, kad jis netekęs dviejų kairės rankos pirštų
Dėl teroro akto Maskvos koncertų salėje apkaltintas tadžikas Dalerjonas Mirzoevas. Ant jo plaštakų netrūksta nė vieno piršto

R. Ažijevas yra čečėnų kilmės Antrojo Čečėnijos karo veteranas, nuo 2022 m. spalio mėnesio kovojantis Ukrainos pusėje. „Radio Free Europe / Radio Liberty“ publikuotame, o vėliau „LRT“ portale išverstame į lietuvių kalbą, straipsnyje R. Ažijevas teigė, kad visas jo gyvenimas susijęs su konfrontacija su Rusija, o jo sprendimą vykti kovoti Ukrainos pusėje padiktavo siekis atkurti istorinį teisingumą ir atsidėkoti ukrainiečiams už paramą, kai šie padėjo čečėnams kovoti prieš tą patį priešą (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją