Kalbėdamas Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FST) posėdyje V. Putinas sakė, kad Rusija visada turės adekvatų atsaką į antirusiškus veiksmus.

„Situacija negali visada likti tokia, kokia yra dabar. Į gerąją pusę situacija pasikeisti negali, jei nuolat nuolaidžiausime, pataikausime ir mėginsime kam nors įtikti. Situacija gerės tik tuo atveju, jei stiprėsime“, – kalbėjo V. Putinas

Šie pareikšimai – tai V. Putino atsakas į NATO pajėgų didinimą Europoje, rašo newsru.com.

Be Aljanso veiksmų, anot V. Putino, atsiranda mėginimų pažeisti branduolinį paritetą. Jis priminė, kad „vienašališkas JAV pasitraukimas iš Priešraketinės gynybos sutarties iš esmės sugriovė patį pagrindą“.

„Ruošiamos ir iš esmės naujos kovinės staigaus globalaus smūgio sudavimo ir karinių operacijų kosmose sistemos“, – naujoves vardijo V. Putinas. Vis dėlto jis įsitikinęs, kad „niekam nepavyko ir nepavyks įbauginti ar paspausti mūsų šalį (Rusiją – DELFI)“.

V. Putinas įsitikinęs, kad Rusija visada turės deramą atsaką į antirusiškus veiksmus.

„Kaip neseniai buvo tiesiai pasakyta (...), nesutinkantiems bus periodiškai išsukamos rankos“, – sakė V. Putinas. „Rusijos tokie dalykai neveikia, niekada neveikė ir neveiks ateityje“, – patikino jis.

Taip pat V. Putinas pranešė, kad prieš Rusiją ketinama surengti akcijas per artėjančius 2016 ir 2018 m. rinkimus, todėl jis pareikalavo užkristi kelią tokio pobūdžio mėginimams destabilizuoti situaciją.

„Nenutrūksta Vakarų specialiųjų tarnybų mėginimai išnaudoti savais tikslais visuomenines nevyriausybines organizacijas ir politizuotus susivienijimus visų pirma valdžios diskreditavimui ir vidinės situacijos Rusijoje destabilizavimui“, – tęsė V. Putinas. Jo teigimu, jau dabar planuojamos akcijos 2016 ir 2018 m. rinkiminių kampanijų periodui.

„Jau ne kartą esu sakęs ir esu pasiruošęs dar kartą pakartoti, kad esame pasirengę dialogui su opozicija, tęsiame partneriškus santykius su pilietine visuomene pačia plačiausia šio žodžio prasme, visada įsiklausome į tuos, kurie konstruktyviai kritikuoja vienokius ar kitokius valdžios veiksmus arba jos neveiksnumo atvejus ir tai darome bet kuriuo lygmeniu, o toks dialogas, tokia partnerystė visada naudinga, tiesiog būtina bet kuriai valstybei, įskaitant ir mūsų šalį“, – pabrėžė V. Putinas.

„Beprasmiška mėginti diskutuoti su tais, kurie dirba pagal išorinį užsakymą, svetimos šalies ar šalių, interesais“, – pridūrė jis.

Taip pat V. Putinas pareikalavo FST pasienio tarnybos skirti ypatingą dėmesį pasieniui su Ukraina.

„Svarbu ir toliau užtikrinti pabėgėlių ir humanitarinius krovinius gabenančių transporto priemonių praleidimą be kliūčių, o taip pat būtina nustatyti tuos, kurie savanoriškai dalyvavo kartelinėse operacijose, nukreiptose prieš taikius gyventojus, mėgina paslėpti pėdsakus arba planuoja nusikaltimus Rusijos teritorijoje“, – V. Putino žodžius citavo naujienų agentūra ITAR–TASS.

Susirūpino dėl JAV nacionalinio saugumo strategijos

Rusijos saugumo taryba ir vėl prakalbo apie „spalvotosios“ revoliucijos grėsmę. Šios tarybos atstovai sukritikavo JAV nacionalinio saugumo strategiją, nurodydami, kad ji yra antirusiška, joje pabrėžiamas Amerikos išskirtinumas ir be užuolankų pateikiami Vašingtono siekiai užimti pasaulio lyderio vietą.

Oficialioje Saugumo tarybos svetainėje paskelbtas komentaras pasirodė praėjus mėnesiui po amerikiečių dokumento paskelbimo, rašo newsru.com.

Komentare nurodoma, kad naujojoje amerikiečių strategijoje formuojamas neigiamas Rusijos įvaizdis. Be to, šiame dokumente akcentuojama Rusijos agresijos suvaldymo, o taip pat pabrėžiama politinės ir ekonominės Rusijos izoliacijos būtinybė.

Maskva raginama gerbti kaimyninių valstybių suverenumą ir ten vykstančius demokratinius procesus, nes tik tokiu atveju Vašingtonas bus pasirengęs bendradarbiauti su Kremliumi.

Taip pat Rusijos saugumo taryba įžvelgė šioje strategijoje Vašingtono norą užimti pasaulinio lyderio poziciją, kurią JAV garantuoti gali karinė viršenybė.

Rusijos saugumo taryba pabrėžia, kad JAV ketina tęsti karinį dalyvavimą užsienyje ir yra pasirengusios vienašališku sprendimu panaudoti jėgą bet kuriame pasaulio taške.

Rusijos saugumo taryba neneigia, kad šioje JAV strategijoje deklaruojamas didelio masto karinių operacijų atsisakymas, o taip pat įvardijamas siekis visiškai likviduoti branduolinius ginklus.

Taip pat Rusija sukritikavo JAV siekį užimti centrines pozicijas pasaulio ekonomikoje, o taip pat amerikiečių ketinimus suformuoti naują globalinę ekonomikos tvarką.

„Strategija parengta remiantis Amerikos išskirtinumo principu, šios šalies teisėmis į vienašališkus veiksmus siekiant JAV interesų paisymo pasaulyje ir su aktyviu antirusišku užtaisu“, – amerikiečių parengtą dokumentą kritikavo Rusijos saugumo taryba.

Rusija mano, kad JAV pasirinktas kursas gali prisidėti prie Rusijos išstūmimo iš tarptautinių rinkų, įskaitant ir energijos išteklių bei karinės paskirties produkcijos rinkas taip apsunkinant aukštųjų technologijų produkcijos gamybą Rusijoje.

JAV sieks mažinti Rusijos įtaką posovietinėje erdvėje, mano Rusijos saugumo taryba, neatmesdama galimybės, kad Vašingtonas imsis „spalvotųjų“ revoliucijų technologijų, siekdamas pašalinti nepageidaujamą politinį režimą Rusijoje.

JAV Baltųjų rūmų internetinėje svetainėje paskelbtos saugumo strategijos vertimą publikuoja inosmi.ru. Dokumente teigiama, kad JAV privalo užimti lyderės poziciją tam, kad galėtų užtikrinti saugumą, gerovę, o taip pat ir žmogaus orumo bei visų tautų teisių paisymą pasaulyje“. „Klausimas ne tas, ar Amerika turi ar neturi lyderiauti, klausimas tas, ar mes turime lyderiauti“, – teigiama dokumente.

„Užsienyje mes demonstruojame pasirengimą veikti vienašališka tvarka, jai pavojus kyla mūsų esminiams interesams“, – teigiama amerikiečių parengtoje strategijoje.

Dokumente pabrėžiama, kad JAV pageidauja vadovauti kovai su vienokia ar kitokia grėsme suburtai koalicijai. Tarp problemų, su kuriomis teks kovoti, įvardijamos kibernetinis saugumas, Rusijos agresija, spartėjančių klimato pasikeitimų poveikis ir infekcinių susirgimų protrūkiai.

Taip pat minima ir JAV ekonominės galios stiprinimo būtinybė. Šio tikslo ketinama siekti pasitelkus ekonomikos diversifikavimą, mokslo vystymą ir kokybišką švietimą. Be to, JAV įvardijo ketinimus bendradarbiauti su daugeliu valstybių, įskaitant ir Kubą.

Jau anksčiau JAV ne kartą akcentavo iš Rusijos sklindančius pavojus. JAV prezidentas Barackas Obama netgi prilygino Rusiją Ebolai ir „Islamo valstybei“.

Maskva savo ruožtu jau seniai teigia pasiruošusi kovoti su „spalvotosiomis“ revoliucijomis, kurios neva ruošiamos už Rusijos ribų, ir netgi patikino pasirengusi teikti pagalbą kitoms valstybėms.