Spaudos konferencijoje Hagoje A. Davutoglu pareiškė, kad 60 000 sirų pabėgo nuo smurto prie Turkijos sienos.

Vienas iš paskutinių atakų tikslų - vykdyti etninį valymą. Šis etninis valymas, kurį vykdo Rusija ir Sirijos režimas, yra labai sąmoningas. Kiekvienas mūsų priimtas pabėgėlis padeda vykdyti etninio valymo politiką, bet mes ir toliau priimsime pabėgėlius“, - kalbėjo Turkijos premjeras.

Sirijos vyriausybinės pajėgos, kurias antskrydžiais remia Rusija ir iraniečių bei libaniečių „Hezbollah“ kovotojai, vykdo dideles atakas užmiestyje aplink Alepo miestą.

Jungtinės Tautos (JT) antradienį įspėjo, kad, jei sukilėlių kontroliuojamos sritys bus apsuptos, šimtai tūkstančių civilių neturės galimybės gauti maisto. JT ir Europos Sąjunga (ES) ragino Turkiją atidaryti savo sieną.

A. Davutoglu teigė, kad yra veidmainiška tiems, kam nepavyko sustabdyti Rusijos antskrydžių Sirijoje, prašyti Turkijos išlaikyti sienas atviras. Premjeras pabrėžė, kad šalis įsileido daugiau nei 2,6 mln. pabėgėlių per penkerius metus trunkantį karą.

Turkijos miesto Oncupinario pasienis, kur susitelkė dešimtys tūkstančių pabėgėlių, plūstančių nuo žudynių iš Alepo miesto, vis dar uždarytas. Įsileidžiami tik sunkiai sužeisti žmonės bei pagalbos sunkvežimiai ir greitosios pagalbos automobiliai, aprūpinantys pabėgėlius atsargomis.

Turkijos ministras pirmininkas taip pat apkaltino Sirijoje veikiančią Kurdų demokratinės sąjungos partiją (PYD) dėl išpuolių prieš civilius bendradarbiaujant su Rusijos pajėgomis.

Jungtinės Valstijos mano, kad PYD yra naudinga sąjungininkė kovojant su „Islamo Valstybe“ (IS) Sirijoje, bet Ankara regi partiją kaip teroristinę grupuotę.