Rusijai pavaldžios pajėgos šeštadienį iš artilerijos pabūklų apšaudė Avdijivką, žuvo Ukrainos karys ir taikus gyventojas, rašo leidinys.

Sekmadienį prokremliaus pajėgos apšaudė Ukrainos pozicijas prie Mariupolio, per apšaudymą žuvo vienas Ukrainos karys, du buvo sužeisti.

Tai tik patys naujausi vadinamojo „Minskas-2” susitarimo pažeidimų atvejai, ir jų vis daugėja.

Svarbiausios susitarimų sąlygos – Rusija įsipareigojo iš Rytų Ukrainos išvesti visus samdinius, išgabenti visą sunkiąją ginkluotę ir sukurti buferinę zoną tarp teritorijų, kurias kontroliuoja Kijevas ir tų, kurias kontroliuoja separatistai, primena žurnalistai.

„Vėl kuriama žinoma schema. Rusija aukščiausiame lygmenyje tvirtina, kad nori taikos, bet tuo pat metu provokuoja prievartą vietos lygmenyje, pasitelkusi karius ir ginkluotę“, – leidiniui pareiškė vienas aukšto rango Vakarų diplomatas.

„Provokacijų mastai didžiuliai“ , – rašoma straipsnyje. Kijevas šiuo metu fiksuoja nuo 50 iki 80 paliaubų pažeidimo iš Rusijos pusės atvejų kasdien, teigia Aleksijus Makuchinas, Ukrainos gynybos ministro patarėjas.

„Kaip ir pirmojo Minsko susitarimo atveju, Kremlius pasinaudojo derybomis, po kurių buvo tam tikrų paliaubų laikotarpis, kad būtų pakeista situacija vietoje, o Vakarų lyderiai sveikino vienas kitą su tuo, kad eilinį kartą pavyko „išspręsti krizę“.

Šie faktai byloja viena – tai yra įsiveržimas į suverenią Ukrainos, Europos valstybės, teritoriją.“

Rimta atsakomoji Vakarų reakcija į Rusijos pažeidimus būtų ginklų pardavimas Kijevui, mano redakcija, ir „rimtiems Vakarų lyderiams“ rekomenduoja „perprasti V. Putiną iki tol, kol Minsko susitarimai nepradėjo daugintis kaip „Forsažo“ tęsiniai“.