54 metų bosinis baritonas Olegas Bryjakas ir 33 metų kontraltas Maria Radner skrido į Diuseldorfą, kuriame gyveno, po pasirodymo Richardo Wagnerio operoje „Zygfridas“ (Siegfried) Barselonos operos teatre „Liceo“

Teatras informavo, kad M.Radner skrido kartu su vyru ir vaiku - vienu iš dviejų kūdikių, žuvusių per „Germanwings“ lainerio „Airbus A320“ katastrofą šalia slidinėjimo kurorto Barsijoneto.

Diuseldorfe gimusi M.Radner, kuri Žemės deivės Erdos vaidmeniu operoje „Zygfridas“ debiutavo „Liceo“ scenoje, po šeštadienį įvykusio paskutinio savo pasirodymo Barselonoje skrido namo.

Kazachstane etninių ukrainiečių šeimoje gimęs O.Bryjakas taip pat gyveno Diuseldorfe ir buvo šio miesto operos teatro narys. Barselonoje rodytame „Zygfrido“ pastatyme jis atliko Albericho vaidmenį.

Barselonos teatras pranešė nuleidęs visas savo vėliavas iki pusės stiebo, o trečiadienį vidurdienį (13 val. Lietuvos laiku) prie pagrindinio įėjimo kviečiantis dviem tylos minutėmis pagerbti katastrofos aukas.

Tarp žuvusiųjų – moksleiviai ir mokytojai

Barselonos oro uoste susirinko Prancūzijos pietinėje dalyje nukritusio lėktuvo keleivių artimieji, oro uoste veikia krizių centras. Netoliese tragedijos vietos Prancūzijos pareigūnai įrengė ir laikiną koplyčią, skelbia CNN.

Olegas Bryjakas
Vienas Vokietijos miestelis gedi 16 paauglių, buvusių tarp 150 žmonių, kurie antradienį žuvo per lėktuvo katastrofą Prancūzijos Alpėse, skrisdami iš Ispanijos.

Bendramoksliai verkė, dėdami gėles ir degančias žvakes prie mokyklos, kurioje mokėsi tie vaikai, daugiausiai 15-mečiai, ir dirbo dvi jų mokytojos.

„Neabejotina, kad tai tamsiausia diena mūsų miesto istorijoje“, – sakė Halterno miestelio, esančio už 70 km į šiaurę nuo Diuseldorfo, į kurį turėjo atskristi minėtas lėktuvas, meras Bodo Klimpelis.

Tie dešimtokai ir dvi jų mokytojos buvo savaitei išvykę dalyvauti mokyklų mainų programoje Ljinars del Valjeso miestelyje netoli Barselonos – po to, kai jų mokykloje Halterne pernai gruodį pabuvojo grupė ispanų moksleivių.

38 tūkst. gyventojų turinčiame miestelyje, esančiame tradiciniame kasybos pramonės regione vakarų Vokietijoje, bažnyčios atvėrė duris šeimų nariams ir draugams, gedintiems dingusiųjų, kurie laikomi žuvusiais.

Trečiadienį Josepho Koenigo gimnazijoje įvyks renginys tos tragedijos aukoms pagerbti.

„Moksleiviai turės galimybę pasisakyti apie nutikusį siaubingą dalyką“, – sakė B.Klimpelis.

Lufthansa Group“ teigimu, bendrovė pasirūpins žuvusiųjų artimaisiais. „Prancūzijoje bus įsteigtas kontaktų centras, jeigu artimieji to pageidaus, jie turės galimybę ten nuvykti nemokamai, padengsime kelionės ir apgyvendinimo išlaidas – kai tik centras pradės veiklą“, – teigia „Lufthansa“ atstovai.

Skelbiama, kad lėktuvu skrido nemažai „ispanų, vokiečių ir turkų“. „Germanwings“ vykdomasis direktorius Thomas Winkelmannas sako, kad beveik pusė lėktuvo keleivių – 67 žmonės – buvo vokiečiai.

Lėktuvu skrido ir 16 moksleivių ir du mokytojai iš Vokietijos Josepho Koenigo gimnazijos, patvirtino Halterno miesto, kur ir yra minėtoji gimnazija, vietos valdžios atstovas Florianas Adamikas. Skelbiama, kad Halterno miesto rotušėje taip pat įsteigtas krizių centras. Pareigūnas patvirtino, kad lėktuve buvo 16 moksleivių ir du mokytojai.

Halterno meras Bodo Klimpelis sako, kad moksleiviai skrido namo po mainų programos.

„Miestas šokiruotas, tai juntama visur“, – sakė meras.

Lėktuvu taip pat skrido vienas olandas ir Barselonoje gyvenantis belgas, tokią informaciją patvirtino abiejų valstybių užsienio reikalų ministerijų atstovai. Skelbiama, kad lėktuve galėjo būti ir du australai bei du Kolumbijos piliečiai.

„Germanwings“ bendrovė veiklą pradėjo 2002 metais, po septynerių metų ją įsigijo „Lufthansa“.

Antradienį bendrovė buvo priversta atšaukti kelis skrydžius, nes, išgirdę tragišką žinią, dalis pilotų nepanoro skristi.