Kol dar ėjo prezidento pareigas, Ma Ying-jeou turėjo teisinę neliečiamybę.

Tačiau praėjusią gegužę pasibaigus kadencijai, jam buvo pateikta ištisa virtinė įvairių kaltinimų korupcija ir kitais nusikaltimais.

Ma Ying-jeou Kinijai draugiška Gomindano (KMT) partija valdžioje buvo nuo 2008 iki 2016 metų, o po jos į valdžią atėjo naujoji prezidentė Tsai Ing-wen ir jos opozicinė Demokratinės pažangos partija (DPP).

Taibėjaus prokurorai, veikiantys vyriausybės vardu, antradienį Ma Ying-jeou pateikė kaltinimus 2013 metais nutekinus paslaptis apie konfidencialų teisminį tyrimą tuometiniam premjerui Jiang Yi-huah ir vienam patarėjui.

Jie taip pat apkaltino eksprezidentą liepus generaliniam prokurorui atskleisti konfidencialią informaciją Jiang Yi-huah.

2013 metais vykdytu tyrimu aiškintasi, ar tuometis parlamento pirmininkas – Ma Ying-jeou politinis konkurentas – darė įtaką bylai, iškeltai vienam įstatymų leidėjui iš opozicijos.

Antradienį buvęs Taivano prezidentas pareiškė esąs įsitikinęs savo nekaltumu ir pažadėjo „dėl teisingumo kovoti iki galo“.

„Teisme paaiškinsiu, kad tai buvo oficialių reikalų sprendimas ir krizės valdymas, ir tai nebuvo nusikaltimas“, – sakė jis.

„Tikiuosi, kad teismas priims teisingą sprendimą, paremtą sąžiningumu ir teisingumu“, – pridūrė Ma Ying-jeou.

Taibėjaus prokurorai savo ruožtu antradienį teigė, kad nors Ma Ying-jeou tvirtino nežinojęs apie 2013-ųjų teisminį tyrimą ir į jį nesikišęs, jis „nutekino informacijos, kuri turėjo būti laikoma konfidencialia“.

Jie pateikė eksprezidentui kaltinimus nutekinus su gynyba nesusijusią įslaptintą informaciją bei pažeidus ryšių saugumo ir priežiūros įstatymą.

Už šios pažeidimus gresia didžiausia trejų metų įkalinimo bausmė.

KMT savo ruožtu išreiškė protestą dėl tų kaltinimų ir pavadino juos „politiniu persekiojimu“.

Tuo tarpu DPP kritikavo Ma Ying-jeou ir kaltino jį kišimusi į teismų sistemą.

Taivano eksprezidentas jau yra tris kartus buvęs teisme dėl atskirų vieno įstatymų leidėjo inicijuotų kaltinimų, susijusių su minėtu 2013-ųjų teisminiu tyrimu.

Toje byloje Ma Ying-jeou kaltinamas paprašęs tuometinio generalinio prokuroro nutekinti jam informacijos apie minėtą tyrimą.

Už šį nusikaltimą taip pat gresia didžiausia trejų metų kalėjimo bausmė.

Nuosprendis šioje byloje bus paskelbtas vėliau šį mėnesį.

Dėl šio informacijos nutekinimo atvejo šalyje 2013-aisiais kilo stambus politinis skandalas, privertęs pasitraukti iš pareigų du aukščiausio rango pareigūnus, o keli tūkstančiai protestuotojų reikalavo ir paties prezidento atsistatydinimo.

Ma Ying-jeou yra jau trečias Taivano eksprezidentas, kuriam pateikti baudžiamieji kaltinimai.

Jo pirmtakui Chen Shui-bianui buvo skirta 20 metų laisvės atėmimo bausmė, bet 2015 metais jis buvo atleistas nuo tolesnio bausmės atlikimo dėl sveikatos būklės.

Prezidento postą 1988-2000 metais užėmusiam Lee Teng-hui buvo pateikti kaltinimai iššvaisčius valstybės lėšas, bet vėliau jis buvo išteisintas.