Tūkstančiai žmonių žygiavo Meksiko pagrindiniu bulvaru, skanduodami šūkius, raginančius atsistatydinti prezidentą Enrique Peną Nieto, taip pat mojuodami pajuodintomis šalies vėliavomis ir reikšdami įtūžį dėl dingusių studentų bylos.

Dingusiųjų tėvams, kurie dalyvavo eitynėse prie Nepriklausomybės angelo paminklo, demonstrantai skandavo „jūs esate ne vieni“.

„Pena Nieto privalo atsistatydinti“, – dingusio studento Cristiano Rodriguezo tėvas Clemente sakė žmonėms, kai du dienraščiai paskelbė apklausų rezultatus, rodančius, kad į keblią padėtį patekusio valstybės vadovo populiarumas nusmuko iki maždaug 40 procentų.

Sutemus nedidelis būrys lazdomis ginkluotų kaukėtų protestuotojų apmėtė Molotovo kokteiliais bankų pastatus ir išdaužė kelių parduotuvių vitrinas Reformos bulvare, pritraukiančiame daug turistų.

Šimtai riaušių policininkų, saugojusių Senato pastatą, protestuotojus vaikė naudodami ugnies gesintuvus.

Apie 15 protestuotojų buvo lengvai sužeisti, naujienų agentūrai AFP sakė vienas ten buvęs Raudonojo Kryžiaus darbuotojas.

Trys žmonės, tarp jų vienas 17-metis, buvo suimti dėl vandalizmo, vienas miesto administracijos atstovas nurodė AFP.

E.Pena Nieto, pradėjęs darbą prezidento poste 2012 metų gruodžio 1-ąją, nuolat tapdavo protestų taikiniu per audringų demonstracijų bangą, išprovokuotą studentų dingimo prieš du mėnesius.

Dar tūkstančiai žmonių protestavo pietinėje Gerero valstijoje, kurioje vienos narkotikų kontrabandininkų gaujos nariai prisipažino rugsėjį nužudę tuos pedagogikos mokyklos studentus, kuriuos jiems perdavė korumpuoti vietos policijos pareigūnai.

Grupė protestuotojų nuniokojo Gerero valstijos prokuratūros pastatą regiono sostinėje Čilpansinge ir padegė penkis automobilius, tarp jų dvi policijos patrulių mašinas.

Dingusiųjų šeimos atsisako patikėti, kad 43 jaunuoliai yra nužudyti, ir reikalauja, kad jie būtų grąžinti gyvi. Prokurorai kol kas jų nepaskelbė žuvusiais, sakydami, kad laukia į vieną Austrijos universitetą išsiųstų sudegintų palaikų DNR tyrimų.

Mokytojai ir studentai vadovavo dar vienam protestui kaimyninėje Oachakos valstijoje, kur apie 1,5 tūkst. žmonių keturias valandas blokavo oro uostą, priversdami atšaukti du skrydžius.

Dar šimtai žmonių blokavo įvažiavimą į vieną valstybinės bendrovės „Pemex“ naftos perdirbimo įmonę ir naftos bazę Oachakoje, sakė vienas mokytojų profsąjungos atstovas.

Meksikoje vykstant naujiems protestams, dienraščio „El Universal“ paskelbti apklausos rezultatai rodo, kad tik 41 proc. respondentų teigiamai vertina prezidento darbą, o dienraščio „Reforma“ tyrimas parodė, kad šalies vadovu patenkinti 39 proc. apklaustųjų.

Šie prezidento populiarumo reitingai buvo prasčiausi nuo Ernesto Zedillo vadovavimo praeito amžiaus 10-ame dešimtmetyje ir pabrėžia, su kokia didele krize susidūrė E.Pena Nieto.