Šis B.Ivanišvilio, kuris tikisi vėliau šį mėnesį būti paskirtas premjeru, pasirinkimas sustiprina jo pažadą išlaikyti glaudžius Gruzijos ryšius su Jungtinėmis Valstijomis ir siekti glaudesnės integracijos su Europos Sąjunga (ES).

Į Vakarus orientuotą politikos kursą nustatė Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis, vadovausiantis šaliai dar metus, tačiau netekęs galimybės formuoti vyriausybę, kai jo partija pralaimėjo prieš savaitę vykusius rinkimus.

Tarp pirmadienį pasiūlytų kandidatų į būsimąją vyriausybę įvardyta ambasadore ES šalyse dirbusi Maja Pandžikidzė, kuriai siūloma tapti užsienio reikalų ministre, ir buvęs Gruzijos pasiuntinys prie Jungtinių Tautų (JT) Iraklijus Alasanija, kuriam atitektų gynybos ministro postas.

Būsimoji diplomatijos vadovė sakė, kad Gruzijos provakarietiškas kursas nebus keičiamas.

"Tai yra Gruzijos žmonių pasirinkimas", - sakė M.Pandžikidzė, kuri 2004-2007 metais dirbo ambasadore Vokietijoje, o 2007-2010 metais - ambasadore Nyderlanduose.

"Mūsų pagrindinėmis partnerėmis bus JAV, ir šie ryšiai turi būti glaudinami. Tačiau neturėtume užmiršti mūsų kaimynų - artimųjų ir tolimųjų, ir turėtume pradėti nuo ryšių su Rusija", - pareiškė ji.

B.Ivanišvilis, kuris susikrovė kapitalą Rusijoje, pažymėjo, jog būtina atkurti santykius su Maskva, nutrūkusios po trumpo abiejų šalių karo 2008 metų rugpjūtį.

Tačiau milijardierius taip pat stengėsi atremti kaltinimus, kad jis sugrąžins Rusijos dominavimą Gruzijoje, ir paskelbė, kad tapęs premjeru pirmiausiai aplankys Jungtines Valstijas.

38 metų I.Alasanija dirbo Gruzijos ambasadoriumi prie Jungtinių Tautų nuo 2006 metų iki 2008-ųjų gruodžio, kai atsistatydino ir prisidėjo prie opozicijos.

Savo artimą sąjungininką Iraklijų Garibašvilį jis siūlo skirti VRM vadovu, o buvęs futbolo klubo "AC Milan" žvaigždė Kacha Kaladzė deleguojamas į infrastruktūros ir regioninės plėtros ministro postą.\

"Tai išties bus liaudies vyriausybė", - B.Ivanišvilis sakė per spaudos konferenciją.

I.Alasanija ir K.Kaladzė taip pat taptų jo vicepremjerais, pridūrė "Gruzijos svajonės" lyderis.

B.Ivanišvilis įvardijo savo kandidatus, kurie turėtų užimti apie 12 postų ministrų kabinete, tačiau sakė dar sprendžiantis, kad galėtų vadovauti Finansų, Ekonomikos plėtros ir Švietimo ministerijoms.

Naujoji vyriausybė, kuriai vadovaus B.Ivanišvilis, bus patvirtinta po to, kai naujasis parlamentas pradės darbą spalio 20 dieną.

150 vietų parlamente jo aljansas "Gruzijos svajonė" turės 83 mandatus, o likusios 67 vietos atiteks M.Saakašvilio partijai - Vieningajam nacionaliniam judėjimui.

Būdamas prezidentu, M.Saakašvilis išsaugos didesnes galias iki savo antrosios ir paskutinės kadencijos pabaigos po 2013 metų spalį vyksiančių šalies vadovo rinkimų. Tačiau po tų rinkimų įsigalios konstitucijos pataisos, pagal kurias dalis prezidento galių bus perduotos premjerui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)