Per trečiąjį ir galutinį svarstymą už „rusišką įstatymą“ balsavo 84 įstatymų leidėjai, 30 buvo prieš, parlamento sesiją tiesiogiai transliavo televizija.

Europos Sąjunga (ES) antradienį perspėjo Sakartvelą, kad kontroversiško įstatymo priėmimas trukdys jo siekiui prisijungti prie bloko.

„ES šalių narių pozicija yra labai aiški – jei šis įstatymas bus priimtas, tai bus rimta kliūtis Sakartvelui jo europinėje perspektyvoje“, – pareiškė ES atstovas Peteris Stano.

Sakartvelo prezidentė Salomė Zurabišvili anksčiau yra pažadėjusi vetuoti įstatymą, tačiau valdantieji galėtų atmesti jos veto.

Antradienį Baltijos šalių ir Islandijos ministrai išvyks į Sakartvelą, kad įtikintų Tbilisį atsisakyti įstatymo projekto.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis AFP sakė, kad įstatymo projektas „nesuderinamas su proeuropietiška šalies kryptimi“.

„Šiandien su Islandijos, Estijos ir Latvijos (užsienio reikalų) ministrais keliaujame į Sakartvelą pareikšti politikams savo susirūpinimą ir susitikti su pilietine visuomene, – sakė jis. – Raginame Sakartvelo vyriausybę atsiimti šį įstatymo projektą ir dar kartą patvirtinti savo įsipareigojimą integracijai į Europą.“

Trečiadienį ministrai planuoja susitikti su įstatymui prieštaraujančia Sakartvelo prezidente Salome Zurabišvili, taip pat su parlamento vadovu ir užsienio reikalų ministru, sakė G. Landsbergis. Tikimasi, kad jie taip pat prisijungs prie tūkstančių žmonių, išėjusių į gatves protestuoti prieš įstatymą, sakė jis.

Sakartvelo parlamente ginčai svarstant įstatymo dėl „užsienio įtakos“ projektą antradienį peraugo į muštynes, kai valdančiosios partijos nariai susikivirčijo su opozicija.

Tūkstančiai kartvelų, kurių daugumą sudarė jaunimas, tris naktis iš eilės būriavosi priešais parlamento rūmus.

Nausėda: Lietuva ir toliau palaikys Sakartvelo žmonių pasirinkimą būti Europos dalimi

Sakartvelo parlamentui priėmus masinius protestus įžiebusį „užsienio įtakos“ įstatymą, Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda kartoja – šis teisės aktas prieštarauja Tbilisio įsipareigojimams Europos Sąjungai (ES) ir gali neigiamai paveikti šalies eurointegracijos procesus.

„Prezidentas jau yra pasisakęs, kad šis įstatymas prieštarauja Sakartvelo įsipareigojimams Europos Sąjungai, kad priimtas ir įsigaliojęs, jis neigiamai paveiktų šalies eurointegracijos procesą“, – atsakyme Eltai nurodė prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis.

„Sakartvelo pilietinė visuomenė jau ne kartą aiškiai pareiškė, kad savo šalies ateitį mato Europoje. Negalima ignoruoti žmonių valios ir noro gyventi demokratijos ir laisvės principais grįstoje visuomenėje. Lietuva ir toliau palaikys Sakartvelo žmonių pasirinkimą būti Europos dalimi“, – balandžio mėnesį išplatintame pranešime cituotą prezidento G. Nausėdos komentarą pakartojo šalies vadovo patarėjas.

Sakartvelo ministras pirmininkas Iraklijus Kobachidzė jau pirmadienį pažadėjo, kad įstatymas trečiojo svarstymo metu bus priimtas.

„Rytoj Sakartvelo parlamentas, atsižvelgdamas į daugumos gyventojų nuomonę, priims įstatymą“, – pasakė jis.

Jis perspėjo, kad, jei valdžia nusileistų, Sakartvelas prarastų suverenitetą ir galėtų „nesunkiai sulaukti Ukrainos likimo“, nors iš karto nebuvo aišku, ką jis turėjo omenyje, tai sakydamas.

Pagal įstatymo projektą, nevyriausybinės organizacijos ir žiniasklaidos kanalai, daugiau nei 20 proc. savo finansavimo gaunantys iš užsienio, privalo užsiregistruoti kaip organizacijos, „veikiančios užsienio valstybės interesais“.

Siekdama kovoti su kitaminčiais, panašų įstatymą yra priėmusi ir Rusija.

Prognozuojama, kad antradienį Tbilisyje turėtų įvykti naujų protesto mitingų.

Yra baiminamasi smurto protrūkių, nes įtampa vis didėja, o policija sumušė pirmadienį auštant sulaikytų protestuotojų grupę.

Sakartvele jau ilgiau nei mėnesį trunka masiniai protestai, prasidėję po to, kai valdančioji „Sakartvelo svajonės“ partija netikėtai vėl pateikė svarstyti ginčijamą įstatymo projektą, kurio dėl didelės kritikos prieš metus buvo atsisakyta.

Įstatymo oponentai nuogąstauja, kad jis sukliudys Tbilisiui prisijungti prie Europos Sąjungos ir iš esmės pakirs demokratiją šioje mažytėje šalyje.

Be to, jie kaltina valdančiąją partiją mėginant priartinti šalį prie Maskvos.

Politikų ginčai dėl šio įstatymo Sakartvelo parlamente jau ir anksčiau yra pasibaigę muštynėmis.

Valdančioji partija, į valdžią atėjusi 2012 m., įstatymą gynė kaip būtiną, siekiant užtikrinti šalies suverenumą.

Vienas iš įstatymo rėmėjų, turtus Rusijoje susikrovęs milijardierius Bidzina Ivanišvilis, kaltina NVO organizuojant perversmą ir tarnaujant užsienio šalims.

Jis pats yra kaltinamas dėl savo promaskvietiškų pažiūrų ir dėl to, kad viešai nepasmerkė Kremliaus invazijos Ukrainoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)