„Man šis klausimas jau kiek nusibodo. Tai ne mūsų problema, tai Prancūzijos reputacijos problema. Kontraktas turi būti griežtai vykdomas“, - sakė S.Lavrovas per spaudos konferenciją, kuri buvo surengta pasibaigus Europos saugumo ir bendradarbiavimo (ESBO) konferencijai Šveicarijoje.

DELFI primena, kad Prancūzijos prezidentas Francois Hollande‘as, atsižvelgdamas į dabartinę situaciją Ukrainoje, nusprendė sustabdyti pirmojo „Mistral“ tipo lėktuvnešio pristatymą Rusijai.

Prezidentūros paskelbtame pareiškime nurodoma, kad laivo perdavimas atidėtas „iki atskiro pranešimo“.

„Respublikos prezidento manymu, dabartinė situacija Ukrainos Rytuose ir toliau kliudo Rusijai perduoti pirmąjį „Mistral“ tipo lėktuvnešį. Dėl šios priežasties prezidentas nusprendė, kol nebus paskelbtas naujas įsakymas, atidėti pirmojo „Mistral“ tipo laivo perdavimo Rusijai klausimą“, – teigiama pranešime.

Prancūzija gali niekada neperduoti Rusijai „Mistral“ laivų

Gali būti, kad Prancūzija niekada neperduos Rusijai „Mistral“ laivų, jei situacija Ukrainoje nepasikeis. Tai pareiškė šalies gynybos ministras Jeanas-Yvesas Le Drianas, kurį cituoja agentūra „RIA Novosti“.

„Dabar mes jų neperduosime. Gali būti, kad jų neperduosime niekada. Rusija tai žino“, – sakė ministras TV stočiai BFMTV.

Jis dar kartą atkreipė dėmesį į tai, kad Paryžius įdėmiai stebės, kaip keičiasi sąlygos Ukrainoje ir priklausomai nuo to priims sprendimą.

Pirmasis „Mistral“ tipo desantinis laivas Rusijai turėjo būti perduotas jau lapkričio 14-ąją. Tačiau dėl situacijos Ukrainoje perdavimas atidėtas.

Kritikavo Vakarus

S. Lavrovas penktadienį kritikavo Vakarus dėl, anot jo, nuolatinių bandymų versti kaltę Rusijai dėl krizės Rytų Ukrainoje, skelbia „Reuters“.

Ministras dar kartą paragino Kijevą vesti tiesiogines derybas su prorusiškais separatistais, kovojančiais su Ukrainos vyriausybinėmis pajėgomis šalies rytuose, tvirtindamas, esą „nėra jokios prasmės“ ieškoti išeities iš konflikto be separatistų dalyvavimo.

„Tai nėra teisinga, kad mūsų Vakarų partneriai, kai kurios Europos šalys, bet pirmiausia amerikiečiai (...), bando mus pristatyti kaip pagrindinius kaltininkus, (...), tačiau tai neveiksminga“, – pabrėžė S. Lavrovas.

Vakarų šalys kaltina Rusiją ginklų tiekimu prorusiškiems separatistams Ukrainos rytuose, taip destabilizuojant padėtį šalyje.

Kremliaus atstovas taip pat ragino Kijevo sąjungininkes, įskaitant Vokietiją ir Prancūziją, daryti spaudimą Ukrainai dėl naujų konstitucinių reformų priėmimo, kurios, pasak Maskvos, turėtų rusakalbiams Ukrainos regionams suteikti didesnę autonomiją.

Be kita ko, Rusija teigė norinti naujos platformos dialogui tarp Europos Sąjungos (ES) ir Eurazijos Ekonominio bloko.

Kai kurios ES narės tam prieštarauja, tačiau S. Lavrovas penktadienį teigė, kad ši idėja įgijo didesnį populiarumą tarp užsienio reikalų ministrų iš Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO). Jis taip pat gyrė Berlyno pasirengimą aptarti šį reikalą.