Mažai tikėtina, kad toks povandeninis laivas pradės veikti iki 2020 metų, tačiau, remiantis Johno Hopkinso JAV-Korėjos instituto duomenimis, akivaizdu, kad Šiaurės Korėjos pastangos pagerinti povandeninių laivų balistines raketas (SLBM) „pasiekė pažangą“.

SLBM pajėgumas pakeltų Šiaurės Korėjos branduolinės atakos grėsmę į naują lygį. Būtų galima dislokuoti raketas daug toliau nei Korėjos pusiasalis ir imtis atsakomųjų veiksmų branduolinės atakos metu.

Praėjusį mėnesį eksperimentiniai Šiaurės Korėjos GORAE klasės povandeniniai laivai Rytų jūroje, dar kitaip vadinamoje Japonijos jūroje, išbandė povandeninių laivų balistinę raketą, kuri nuskriejo apie 30 km. Pietų Korėja mano, kad šis bandymas - nesėkmė, nes paleista raketa susprogo. Tačiau JAV-Korėjos instituto analitikai sako, kad, priešingai, tai yra sėkmė. Praėjus penkioms dienoms po bandymo, iš palydovo darytos nuotraukos parodė, kad Šiaurės Korėjos laivų statyklose vyksta povandeninio laivo priežiūros darbai.

Be kita ko, baigti išoriniai povandeninių laivų statyklos statybų aikštelės darbai ir baigta statyti rampa, iš kur bus paleidžiami nauji laivai.

„Kai baigs, Šiaurės Korėja galės statyti povandeninius laivus, daug didesnius nei GORAE klasės, ir naujos klasės povandeninių laivų balistines raketas“, - teigia ekspertų grupė.

Pietų Korėjai ypač sukėlė nerimo Šiaurės Korėjos SLBM pažanga, o gynybos ministras sakė, kad Pietų Korėja delsia atsakyti: „Nemanau, kad turime daug laiko pagalvoti, kaip susidoroti su Šiaurės Korėjos povandeninių laivų balistinių raketų grėsme“.