32-ejų ukrainietė Maskvos Basmanijos regiono teismui, svarstančiam N. Savčenko arešto pratęsimą, sakė: „Tęsiu bado streiką, kuris jau trunka ilgiau nei 60 dienų, kol būsiu sugrąžinta į Ukrainą arba kol mirsiu“.

Rusijos tyrimų komitetas paprašė teismo pratęsti N. Savčenko areštą iki gegužės 13 dienos. Savo ruožtu lakūnės advokatas pareikalavo teismo paleisti politinę kalinę už užstatą.

Advokatas Ilja Novikovas prašė teismo įvardyti užstato sumą, už kurią būtų paleista N. Savčenko, tačiau atsisakė suteikti detalių, kas ją sumokės.

Advokatas teigė besibaiminantis, kad jei jo ginamoji ir toliau liks kalėjime, jame ji neištemps nė trijų mėnesių.

Ukrainos ambasada Rusijoje tvirtino pasirengusi suteikti N. Savčenko prieglobstį jos teritorijoje tyrimo metu, jei jai būtų skirtas namų areštas.

Teisėjo paklausta apie sveikatą, N. Savčenko teisme pareiškė: „Jūs veltui lauksite“, – turėdama omenyje, kad Rusijos institucijos laukia jos mirties, tačiau ji nesiruošia greitu metu mirti.

Po to, kai ukrainietės advokatai paprašė pakeisti teisėją, N. Savčenko tikino palaikanti siūlymą, tačiau tvirtino esanti įsitikinusi, kad tai turės mažai naudos.

Ukrainos karo lakūnė teisme pasirodė išbalusi ir sulysusi. Lydima į teismą ginkluotų pareigūnų ir didelio šuns, moteris sušuko: „Šlovė Ukrainai“.

Teismo posėdyje antradienį taip pat dalyvauja N. Savčenko sesuo, motina, Ukrainos konsulas ir Ukrainos „Batkivščyna“ partijos delegacija.

Ukrainos karo lakūnė N. Savčenko praėjusių metų vasarą pakliuvo į Donbaso separatistų nelaisvę ir buvo išgabenta į Rusiją.

Ji kaltinama dalyvavusi kovose, kurių metu žuvo du žurnalistai iš Rusijos. Maskvos pareigūnai tikina, kad patekusi į nelaisvę N. Savčenko pati pabėgo į Rusiją, pilotė teigia, jog ją išgabeno prievarta.

Pati moteris neigia jai pareikštus kaltinimus ir tvirtina, kad jie yra politiškai motyvuoti, o tyrimą įvardijo kaip cirką.