Balsavime, kuris vyko tokiu metu, kai Prancūzija kovoja su politine ir ekonomine krize, 269 įstatymų leidėjai balsavo už pasitikėjimą ministro pirmininko Manuelio Vallso vyriausybe, o 244 balsavo prieš.

Kiek buvo susilaikiusiųjų centristo M. Vallso valdančiojoje Socialistų partijoje, dar nepaaiškėjo.

Valdančiųjų socialistų kairiojo sparno dalis – maždaug 30-40 deputatų atskalūnų – grasino susilaikyti per antradienio balsavimą ir taip pareikšti protestą dėl esą verslui palankaus vyriausybės posūkio į dešinę.

Jie reiškė abejones dėl F. Hollande'o ir M. Vallso Atsakomybės pakto: mokestinių lengvatų paketo kompanijoms, kuris truktų trejus metus ir būtų finansuojamas 50-čia mlrd. eurų sumažinus valstybės išlaidas. Paketas siūlomas mainais į kompanijų pažadą kurti darbo vietas.

Premjeras nedalino pažadų

Nepalenkiamasis Prancūzijos ministras pirmininkas M. Vallsas antradienį pažadėjo neatsisakyti savo svarbiausių ekonominių reformų prieš lemiamą balsavimą dėl pasitikėjimo vyriausybe parlamente.

„Niekas negali mūsų nukreipti nuo mūsų įsipareigojimo per trejus metus sutaupyti 50 mlrd. eurų“, – sakė jis parlamente, kalbėdamas apie socialistų vyriausybės Atsakomybės paktą, kuriuo siekiama pažadinti ekonomikos augimą smarkiai sumažinus biudžeto išlaidas.

Ekspertai sakė, kad vyriausybė neturėtų pralaimėti balsavimo, nes tai paskubintų naujus rinkimus, tačiau balsavimas tikrai parodys susiskaldymą F.Hollande'o valdančiojoje Socialistų partijoje.

M.Vallsas paragino surengti balsavimą prieš kelias savaites, po skubaus ministrų kabineto pertvarkymo, atsistatydinus buvusiam ekonomikos ministrui Arnaud Montebourg'ui, atvirai kritikavusiam vyriausybės ekonominę politiką.

Premjeras paragino partiją išsaugoti vienybę, ypač susidūrus su grėsme, keliama kraštutinių dešiniųjų Nacionalinio fronto (FN), kuris pasiekė didelių laimėjimų neseniai įvykusiuose vietos rinkimuose ir, kaip įspėjo premjeras, jau stovi „prie valdžios vartų“ Prancūzijoje.

„Dabar ne laikas abejoti prezidento, kurį penkerių metų kadencijai išrinko prancūzai, legitimumu. Nemanau, jog dabar laikas abejoti mūsų institucijomis“, – sakė M.Vallsas parlamente praėjusią savaitę.

Politologas Philippe'as Braud sakė manantis, kad vyriausybė vis tiek tikriausiai laimės balsavimą, „nes katastrofos baimė vis dar yra geriausias vienybės šaltinis“.