Šie pareiškimai rodo, kad vyriausybė yra pasiruošusi prisiimti daug didesnį - ir neišvengiamai ilgiau truksiantį - vaidmenį kampanijoje prieš islamistus sukilėlius šiaurės Malyje negu rodė jos ankstesnės užuominos.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as anksčiau antradienį sakė, kad šiuo metu Malyje yra 750 prancūzų karių, tačiau pripažino, jog šis skaičius didės.

"Skaičius bus palaipsniui didinamas iki 2 500", - teigė vienas šaltinis, artimas gynybos ministrui Jeanui Yves'ui Le Drianui.

Planai dislokuoti tokio dydžio kontingentą kertasi su ministrų pareiškimais, jog Prancūzijos sausumos dalyvavimas toje misijoje apsiribos Malio sostinės Bamako gynyba.

Kaip skelbia dienraštis "Le Monde" ir kiti Prancūzijos žiniasklaidos kanalai, Paryžius taip pat planuoja įkurdinti nemažai karių Mopčio mieste centriniame Malyje, iš kur jie galės vykdyti operacijas šalies šiaurėje.

Iki šiol ministrai tvirtino, kad Prancūzijos pajėgos sieks tik sustabdyti islamistų skverbimąsi į pietus, o vėliau, kartu su kaimyninių Vakarų Afrikos šalių atsiųstai kariais padės Malio armijai atsikovoti šiaurinį regioną.

Karybos analitikai šį scenarijų vadina optimistiniu, turint omenyje ribotus Malio armijos pajėgomis ir faktą, kad Vakarų Afrikos pajėgos neturi patirties kovoje su užgrūdintais ir gerai ginkluotais sukilėliais menkai pažįstamose dykumose.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent’as Fabiusas sekmadienį sakė manantis, kad intervencija Malyje iš esmės apsiribos aviacijos smūgiais ir kad ši misija turėtų būti užbaigta per kelias savaites.

Afganistano Talibanas smerkia Prancūzijos intervenciją Malyje

Afganistano Talibano sukilėliai antradienį pasmerkė Prancūzijos karinę intervenciją Malyje ir perspėjo, kad tai turės "pražūtingų" pasekmių.

Prancūzija, kuri savo paskutinius kovos veiksmuose dalyvavusius karius iš Afganistano išvedė gruodžio mėnesį, penktadienį pradėjo antskrydžius Malio armijos operacijai prieš islamistų sukilėlius paremti ir siunčia į šią Vakarų Afrikos valstybę savo sausumos pajėgas.

Talibanas savo interneto svetainėje paskelbtame pareiškime sako, kad Prancūzijai reikėjo pasimokyti iš "nesėkmingų" karų Afganistane ir Irake.

"Kai Prancūzija neseniai pradėjo savo pasitraukimo iš Afganistano procesą, atrodė, kad prancūzų vyriausybė savo antikarinę poziciją tikriausiai išplės ir į kitus pasaulio regionus, - sakė atstovas Zabihullah Mujahidas. - Tačiau ji nutraukė savo įsipareigojimą dėl taikos kariniu būdu įžengdama į Šiaurės Afrikos valstybės Malio žemę".

Talibano islamistai jau 11 metų kariauja su JAV vadovaujamomis NATO pajėgomis Afganistane ir lieka nenugalėti užsienio pajėgoms rengiantis iki kitų metų pabaigos pasitraukti.

"Prancūzija karą su musulmoniška Malio valstybe pradėjo neturėdama jokios teisinės jurisdikcijos", - pareiškė Talibanas, kuris paragino vyriausybes ir pasaulines organizacijas "sustabdyti tokius pažeidimus".

Ši intervencija bus "pražūtinga ne tik Maliui, bet ir Prancūzijai", sakoma pareiškime.