Kaip informuoja newsru.com, remdamasis japonų radiju ir televizija NHK, Pietų Korėjo Karinės tarnybos štabų viršininkų komiteto pirmininkas Čun Syn Čo Gynybos komiteto posėdyje neatmetė galimybės, kad Šiaurės Korėja ketina išbandyti branduolinį užtaisą su termobranduoliniu pastiprinimu.

„Tai lengviau gabenami ir galingesni užtaisai nei išbandytieji anksčiau“, – pabrėžė jis.

Analitikai mano, kad tokie užtaisai yra tarpinė stadija, kuriant vandenilinę bombą. Generolas galvoja, kad Šiaurės Korėja gali išbandyti ir šaudmenis su itin prisodrintu uranu ar vienu metu susprogdinti du branduolinius užtaisus. Jo nuomone, Pchenjano technologijų pakaktų sukurti branduolinę galvutę, kurią būtų galima įstatyti į balistinę raketą.

Praėjusį antradienį Šiaurės Korėjos valdžios atstovai pagrasino Vakarams, kad gali imtis prieš juos griežtesnių priemonių, nei eiliniai branduoliniai bandymai.

„Šiaurės Korėja padarė galutinę išvadą, kad teks imtis griežtesnių priemonių nei branduoliniai bandymai, siekiant susidoroti su grėsmę keliančiomis jėgomis, kurios artėja prie branduolinio karo ir praktiškai to neslepia“, – rašoma Šiaurės Korėjos naujienų agentūros pranešime.

Maskva ragina nekaitinti aistrų

Na o Rusija ragina Šiaurės Korėją ir kitas suinteresuotas šalis nedidinti įtampos.

„Kreipiamės ne tik į Pchenjaną, bet ir į visas suinteresuotas derybų dėl Korėjos pusiasalio denukleizavimo proceso šalis – esant dabartinei itin sudėtingai situacijai būtina susilaikyti nuo veiksmų, kurie gali padidinti įtampą Korėjos pusiasalyje ir kurie gali sukelti naują ginklavimosi varžybų etapą“, – ketvirtadienį Maskvoje vykusioje trumpoje spaudos konferencijoje pabrėžė Rusijos URM atstovas Aleksandras Lukaševičius.

Jis priminė, kad JTO narė Šiaurės Korėja turi iki galo įvykdyti JTO Saugumo Tarybos rezoliucijas nr. 1718, 1874 ir 2087.

Diplomato teigimu, Maskva ir toliau ragina ieškoti politinio ir diplomatinio sureguliavimo problemos Korėjos pusiasalyje sprendimo. Jo nuomone, būtų geriausia surengti šešiašales derybas. Politikas atskirai kreipėsi į žurnalistus ir paprašė nekaitinti dėl šio klausimo aistrų.

Anksčiau buvo pranešama, kad Maskvos padėtis yra dviprasmiška: viena vertus, ji neturi galimybių paveikti Pchenjaną, kita vertus, nesikišant į įvykių plėtrą regione gali sustiprėti Vakarų karinė įtaka.

Primename, kad skambant Kim Jong Ilo (Kim Čen Iro) grasinimams dėl Šiaurės Korėjos ginkluotės stiprinimo, neseniai internete buvo patalpintas vaizdo siužetas apie tai, kaip Šiaurės Korėja užkariauja kosmosą ir griauna JAV miestus. Jį greitai pašalino, bet internautai spėjo pasidaryti kopijų. Siužeto esmė tokia: jaunas Šiaurės Korėjos gyventojas sapnuoja, kaip gimtosios šalies kosminis laivas skrenda kosmose, iš kurio matyti laimingi korėjiečiai, dabar gyvenantys vienoje valstybėje po baltos ir žydros spalvos vėliava. Na o visa JAV skendi juoduose gaisrų dūmuose.