Saugumo pajėgos antradienio vakarą prieš dešimtis tūkstančių protestuotojų panaudojo ašarines dujas, vandens patrankas ir gumines lazdas. Protestai šalyje nukreipti prieš vyriausybės planus pažaboti tariamą užsienio įtaką pilietinei visuomenei.

Parlamente trečiadienį tęsiamas atitinkamo įstatymo antrasis svarstymas. Tarp sulaikytųjų yra ir Levanas Chabeišvilis, didžiausios opozicinės partijos „Jungtinis nacionalinis judėjimas“ (UNM) pirmininkas. Opozicionierius paskelbė nuotrauką, kurioje jo veidas kruvinas ir ištinęs. Jis pareiškė buvęs mušamas pareigūnų.

Saugumo pajėgos antradienio vakarą ėmėsi priemonių prieš demonstrantus, kad atstumtų juos nuo parlamento. Padėtis nurimo tik naktį. Trečiadienį numatyti nauji protestai.

Protestai kilo dėl Įstatymo projekto, numatančio, kad nevyriausybinės organizacijos turi atskleisti užsienio lėšų šaltinius. Valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“ teigia taip siekianti didesnio skaidrumo ir užsienio įtakos kontrolės. Daug demokratijos skatinimo projektų Sakartvele yra finansuojami Vakarų, taip pat ES ir JAV. Kritikai baiminasi, kad šiuo įstatymu gali būti piktnaudžiaujama pagal Maskvos pavyzdį – kad būtų sustabdyti pinigų srautai ir persekiojamos provakarietiškos jėgos.

Nuo 2012 m. valdžioje esanti „Sakartvelo svajonė“ prieš rudenį vyksiančius parlamento rinkimus elgiasi vis labiau autoritariškai. Proeurpietiški demonstrantai būgštauja, kad šis kursas paveiks suartėjimą su ES. Sakartvelas yra šalis ES kandidatė.

Sakartvelo parlamentas pritarė prieštaringai vertinamam „užsienio įtakos“ įstatymo projektui

Sakartvelo parlamentas trečiadienį pritarė prieštaringai vertinamam „užsienio įtakos“ įstatymo projektui, kuris sukėlė kelias savaites trukusius masinius protestus ir įspėjimus iš Briuselio, esą jis pakenks Tbilisio europiniams siekiams.

Nepaisant tris savaites trukusių antivyriausybinių protestų, įstatymų leidėjai antruoju svarstymu 83 balsais prieš 23 pritarė įstatymo projektui. Valdančioji partija pareiškė ketinanti pasirašyti įstatymą iki gegužės vidurio.

Parlamentui pritarus „užsienio agentų“ įstatymo projektui, tūkstančiai Sakartvelo gyventojų vėl išėjo protestuoti

Tūkstančiai Sakartvelo gyventojų trečiadienį atnaujino protestus, po to, kai parlamentas, nepaisydamas kelias savaites trukusių demonstracijų ir įspėjimų iš Briuselio, kad tai pakenks Tbilisio siekiams prisijungti prie Europos Sąjungos, pritarė prieštaringai vertinamam „užsienio agentų“ įstatymo projektui.

ES taip pat pasmerkė policijos veiksmus, kai ši antradienio vakarą prieš dešimtis tūkstančių protestuotojų panaudojo ašarines dujas, vandens patrankas ir gumines kulkas.

Įstatymų leidėjai 83 balsais „už“ ir 23 „prieš“ per antrąjį svarstymą pritarė minėtam įstatymo projektui. Sakartvelo valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“ pareiškė ketinanti pasirašyti įstatymą iki gegužės vidurio, tvirtindama, kad juo tik siekiama padidinti pilietinių grupių finansavimo iš užsienio skaidrumą.

Bet jo kritikai teigia, kad siūlomas įstatymas primena represinį Rusijos įstatymą, naudojamą siekiant nutildyti kitaminčius.

Trečiadienio vakarą tūkstančiai demonstrantų, mojuodami Sakartvelo ir ES vėliavomis, vėl susirinko prie parlamento ir bandė užblokuoti pastato prieigas, sakė AFP reporteris.

Neramumai kilo prieš spalio mėnesį numatytus parlamento rinkimus, kurie vertinami kaip svarbiausias demokratijos išbandymas ES narystės siekiančioje Juodosios jūros valstybėje.

Manoma, kad prezidentė Salomė Zurabišvili, – kuri nesutaria su valdančiąja partija, – vetuos šį įstatymą, tačiau partija turi pakankamai balsų, kad atmestų jos veto.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją