„Kiek man žinoma, svarstomos dviejų potencialių įpėdinių kandidatūros – Ivanovo ir Patruševo“, – į klausimą, ar pats neketina prezidento poste pakeisti V. Putino, atsakė opozicijos veikėjas.

Sergejus Ivanovas – Kremliaus administracijos vadovas, o Nikolajus Patruševas – Rusijos Federacijos Saugumo tarybos sekretorius.

„Visi puikiai supranta, kad kas bebūtų jo įpėdinis, jis bus ilgam. Tai jau ne laikino pavaduotojo variantas. Todėl operacija „Įpėdinis“ bus įgyvendinta tik kraštutiniu atveju. Greičiausiai pats V. Putinas dalyvaus rinkimuose ir laimės, nes bet kuris kitas variantas jam grėstų tribunolu. Arba Rusijos, arba tarptautiniu“, – sako M. Chodorkovskis.

Jis taip pat prognozuoja, kad po dar vienos pergalės prezidento rinkimuose, kurie vyks 2018 metais, V. Putinas pasitrauks dar po metų.

„Man atrodo, kad labiausiai tikėtinas scenarijus – V. Putino pergalė rinkimuose 2018 metais ir pasitraukimas po metų“, – teigia M. Chodorkovskis.

Opozicijos veikėjas taip pat įsitikinęs, kad V. Putinas griauna Rusiją.

„Galiu pasakyti viena: kuo ilgiau V. Putinas liks valdžioje, tuo didesnė tikimybė, kad šalis žlugs“, – įsitikinęs M. Chodorkovskis.

Anot M. Chodorkovskio, norėdamas išlikti valdžioje, V. Putinas gali netgi pradėti karą.

„Dabar V. Putinas neprognozuojamas, elgiasi neracionaliai ir greičiausiai pats savęs nebekontroliuoja. Jis gyvena kitoje realybėje – ne ekonominėje, ne politinėje, o, mano nuomone, religinėje. Jis labai rimtai save suvokia kaip poamerikietiškojo pasaulio dievuką. Jeigu jam pasirodys, kad kitų variantų išlikti valdžioje nebėra, tik karas, tuomet karas labas realus“, – sako M. Chodorkovskis.

Be to, jis neatmeta galimybės, kad karas gali būti ir branduolinis.

„Tokia galimybė menkesnė, bet jos taip pat neatmesčiau“, – teigia politikas ir pridūrė, kad ryžtis karui pasirengęs ne tik V. Putinas.

„Buvau Jungtinėse Valstijoje, bendravau su žmonėmis, net ir gana įtakingais. Nepriklausomai nuo to, kas laimės JAV prezidento rinkimus, ar Hillary Clinton, ar respublikonų kandidatas, Vašingtonas taip pat labai nori mosuoti kumščiais.

Paaiškinau: jeigu Ukrainai duosite mirtinų ginklų, V. Putinas separatistus aprūpins sraigtasparniais arba aviacija, teks uždaryti oro erdvę, pasiųsite ten karinių oro pajėgų diviziją, o juk nuo Donecko iki Maskvos mažiau nei tūkstantis kilometrų.

Amerikiečių oro divizija, o ir kariuomenė vos už tūkstančio kilometrų nuo Maskvos – tai karas, Kremlius tai interpretuos būtent taip. Pagalvokite, ar esate tam pasirengę. Dauguma pasirengę“, – pažymėjo M. Chodorkovskis.

Kalbėdamas apie galimus karo pradžios scenarijus, M. Chodorkovskis įvardijo „tris taškus, kur jis gali prasidėti“.

„Ukraina – tęsiama operacija sausumoje, tai pati akivaizdžiausia versija. Kas nors Baltijos valstybėse, kur tęsiasi įvairios provokacijos, daromas spaudimas, kaltinimai – tai antrasis variantas. O trečias, mano nuomone, Artimieji Rytai – visais laikais tai buvo atsarginis variantas. „Grakščiai“, „kitų rankomis“ – Iranas arba Sirija“, – mano politikas.

Anot M. Chodorkovskio, argumentas, kad karas Rusijai gali baigtis katastrofa, Kremliaus neįtikina.

„Ten mato tik asmeninės katastrofos ženklus ir pasirengę jos kuo įmanoma ilgiau vengti arba, jeigu nepavyks to padaryti, trenkti durimis prieš visą pasaulį“, – sakė opozicijos politikas.

Savo ruožtu šalies vadovo atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad tame interviu nėra nieko, kas patrauktų Kremliaus dėmesį.

„Mačiau interviu, tačiau ten nėra nieko, ką galima būtų komentuoti“, – paklaustas apie savaitraštyje „Sobesednik“ išspausdintą interviu su M. Chodorkovskiu, pareiškė V. Putino atstovas D. Peskovas.