Skurstanti šalis, kuriai šiuo metu taikoma virtinė įvairių tarptautinių sankcijų dėl jos branduolinių ginklų ir balistinių raketų programų, jau kurį laiką sunkiai verčiasi mėgindama išsimaitinti ir patiria nuolatinį maisto produktų stygių.

Praėjusiais metais pasauliui smogusi koronaviruso pandemija ir šalį paveikusi audrų ir potvynių serija tik padidino juntamą spaudimą.

Per plenarinį valdančiosios Darbininkų partijos centrinio komiteto posėdį Kim Jong Unas teigė, kad ekonomika šiais metais pagerėjo, pramonės produkcijai, palyginti su ankstesniais metais, išaugus 25 proc., trečiadienį skelbė oficiali naujienų agentūra KCNA.
Tačiau dėl daugybės iššūkių būta „nukrypimų serijos“, pridūrė Šiaurės Korėjos lyderis.

„Žmonių maisto padėtis darosi įtempta, nes žemės ūkio sektorius neįvykdė grūdų gamybos plano dėl pernai smogusio taifūno padarytos žalos“, – kalbėjo Kim Jong Unas. Jis paragino imtis žingsnių sumažinti tokių gamtos nelaimių poveikį ir pridūrė, kad gero derliaus užtikrinimas yra „pagrindinis prioritetas“.

Susitikime taip pat buvo aptarta koronaviruso pandemijos trukmė, skelbė KCNA.

Šalyje yra pasenusi medicinos infrastruktūra ir juntamas nuolatinis vaistų trūkumas. Analitikai teigia, kad koronaviruso pandemija sukeltų didžiulę sumaištį atsiskyrusioje šalyje.

Šiaurės Korėja pernai sausį po to, kai uždarė savo sieną su Kinija, įvedė griežtą karantiną. Šalis ilgą laiką tvirtino, kad šalyje nebuvo užfiksuotas nė vienas infekcijos atvejis – nors analitikai abejoja tokiu teiginiu, šalies ekonomikai vis vien teko sumokėti milžinišką sienų uždarymo kainą.

Prekyba su pagrindine šalies partnere Kinija smarkiai sulėtėjo, o visai tarptautinei pagalbai taikomi griežti suvaržymai.

Pandemijos poveikis „veikiausiai dar labiau pablogino“ humanitarinę situaciją šalyje, kur pagalbos reikia 10,6 mln. žmonių, teigė JT humanitarinių reikalų koordinavimo tarnybos (OCHA) atstovas.

Dar kartą pripažindamas šalies patiriamus sunkumus, Kim Jong Unas balandį įspėjo piliečius pasirengti „blogiausiai kada nors regėtai situacijai“.

Šiaurės Korėja dešimtajame dešimtmetyje po Sovietų Sąjungos žlugimo išgyveno milžiniško maisto badą, kuris šalyje pražudė šimtus tūkstančių žmonių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)