Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Respublikonų partijai priklausantys kongresmenai atsisako balsuoti už naują karinės pagalbos Ukrainai paketą. Ar Ukraina žlunga ir su kokiomis problemomis ji šiandien susiduria? Apie tai „Delfi“ pasikalbėjo su Jungtinės Karalystės (JK) atsargos pulkininku Glenu Grantu.

– Pirmąją kovo mėnesio savaitę praleidote Kyjive. Ką ten matėte, ką patyrėte?

– Pats miestas, jo kasdieninis gyvenimas – normalūs. Neatskirtumėte Kyjivo nuo Mančesterio ar Rygos. Didele staigmena man tapo tai, kad žmonių, reaguojančių į sirenas, skaičius gerokai sumažėjo. Vis mažiau žmonių faktiškai kreipia dėmesį į pavojaus signalus. Taip pat sumažėjo žmonių, telefonuose turinčių perspėjimo programėlių. Vos prieš tris mėnesius daugelio Kyjivo gyventojų telefonuose skambėjo pavojaus signalai. Tą kartą buvau perpildytame bare, kai suveikė perspėjimo sistema, ir mano telefonas buvo vienintelis, įspėjęs apie pavojų. Keletas žmonių pasižiūrėjo į mane kaip į kvailelį.

Tai mane iš tikrųjų nustebino. Kai pirmą kartą nuėjau į slėptuvę, įrengtą po mano viešbučiu, ten daugiau nieko nebuvo. Niekas ir neatėjo. Antrą kartą buvo rytas, vaikai ėjo į mokyklą, ir slėptuvėje buvo tik vaikų – jie ruošė namų darbus.