Specialiojo pasiuntinio Sungo Kimo komentarai skelbiami po to, kai praėjusią savaitę Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas pirmą kartą sureagavo į neseniai paskelbtą Vašingtono požiūrio į jo vadovaujamą valstybę peržiūrą ir pareiškė, kad Pchenjanas turi pasiruošti „tiek dialogui, tiek konfrontacijai“.

J. Bideno administracija anksčiau žadėjo „praktišką ir apskaičiuotą požiūrį“, įskaitant diplomatines pastangas, siekiant įtikinti skurstančią Šiaurės Korėją atsisakyti draudžiamų branduolinių ginklų ir balistinių raketų programų.

„Toliau tikimės, kad KLDR teigiamai sureaguos į mūsų pastangas ir siūlymą susitikti bet kur, bet kada, be jokių išankstinių sąlygų“, – per savo penkių dienų trukmės vizitą Pietų Korėjoje teigė Sungas Kimas, įvardydamas Šiaurės Korėją jos oficialiu pavadinimu.

Praėjusią savaitę Kim Jong Unas pripažino, kad maisto situacija šalyje yra „įtempta“ – imta skambinti pavojaus varpais itin silpną žemės ūkio sektorių turinčioje šalyje, kuri ilgą laiką sunkiai verčiasi mėgindama prasimaitinti ir šiuo metu yra savanoriškai atsiskyrusi, siekdama apsisaugoti nuo koronaviruso pandemijos.

Pchenjano valstybinė televizijos stotis KCTV sekmadienį skelbė, kad Kim Jong Unas kartu su kitais aukšto rango pareigūnais aptarė „neatidėliotinas priemones“, skirtas įveikti „dabartinę maisto krizę“.

Šiaurės Korėja kurį laiką tvirtina neužfiksavusi nė vieno koronaviruso atvejo – nors analitikai abejoja tokiu teiginiu, šalies ekonomikai vis vien teko sumokėti milžinišką užsidarymo kainą. Prekyba su pagrindine šalies partnere Kinija smarkiai sulėtėjo, o visai tarptautinei pagalbai taikomi griežti suvaržymai.

Specialusis pasiuntinys pirmadienį paragino JT Saugumo Tarybos nares visiškai įgyvendinti prieš Pchenjaną nukreiptas rezoliucijas, kuriomis apribojamas Šiaurės Korėjos naftos importas ir anglies, tekstilės ir žuvies eksportas.

„Toliau vykdysime visas JT Saugumo Tarybos rezoliucijas dėl KLDR, – kalbėjo Sungas Kimas. – Taip pat raginame JT šalis nares, ypač JT Saugumo Tarybos nares, elgtis taip pat, siekiant įveikti grėsmę, kurią KLDR kelia tarptautinei bendruomenei.“

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)