BBC skelbia, kad specialusis JAV pasiuntinys Šiaurės Korėjai Robertas Kingas į Pchenjaną atvyks penktadienį, teigia JAV valstybės departamento atstovai.

Pasiuntinys prašys dėl humanitarių priežasčių suteikti malonę ir paleisti į laisvę 45 metų Kennethą Bae.

Korėjos amerikietis gegužę Šiaurės Korėjoje buvo nuteistas 15 metų darbo stovykloje – jis buvo pripažintas kaltu bandęs nuversti Šiaurės Korėjos valdžią.

Vyro artimieji sako, jog jis sunkiai serga, iš darbo stovyklos buvo perkeltas į ligoninę. Jie tvirtina, jog K. Bae serga diabetu, turi rimtų širdies problemų.

„Mums labai neramu dėl K. Bae sveikatos ir gerovės. Raginame Šiaurės Korėjos valdžią nedelsiant suteikti jam malonę ir leisti grįžti namo kartu su ambasadoriumi Kingu“, - teigiama Baltųjų rūmų pranešime.

K. Bae, Šiaurės Korėjoje žinomas kaip Pae Jun Ho, buvo sulaikytas 2012 metų lapkritį, kai atvyko į šalies šiaurėje esantį Rasono uostą – specialiąją ekonominę zoną, esančią visai neseniai Šiaurės Korėjos sienos su Kinija. Teigiama, jog jis dirbo gidu ir buvo krikščionių misionierius.
Anot Šiaurės Korėjos pareigūnų, amerikietis turizmo verslu naudojosi kaip priedanga verbuoti žmones ir planuoti valdžios perversmą.

K. Bae teismas ir jam skirtas nuosprendis dar paaštrino JAV ir Šiaurės Korėjos santykių krizę, itin pagilėjusią po trečiojo komunistinės valstybės įvykdyto branduolinio bandymo. Tuo metu Vašingtonas ir Seulas kaip tik rengė ir kasmetines karines pratybas – tai ir buvo viena iš daugelio priežasčių, vėl supykdžiusių Pchenjaną.

Per pastaruosius kelerius metus Šiaurės Korėjoje buvo sulaikyti net keli amerikiečiai, tarp kurių būta žurnalistų ir krikščionių, apkaltintų bandant šalies žmones atversti į kitą tikėjimą.

Jie visi buvo paleisti į laisvę po aukštų pareigūnų iš Amerikos apsilankymų Šiaurės Korėjoje. Šiaurės Korėjoje netgi lankėsi buvę prezidentai Billas Clintonas ir Jimmy Carteris.