Prancūzija ketvirtadienį vakare paskelbė gaires dėl Europos Sąjungos prekių ženklinimo taisyklių taikymo. Kalba eina apie prekes iš Vakarų Kranto ir Rytų Jeruzalės, kuriuos tarptautinė bendrija laiko okupuotomis palestiniečių žemėmis, taip pat apie Golano Aukštumas, kurias Izraelis 1967 metais atplėšė nuo Sirijos.

„Pagal tarptautinę teisę Golano Aukštumos ir Vakarų Krantas, įskaitant Rytų Jeruzalę, nėra Izraelio dalys“, – pažymėjo Prancūzija.

Todėl, jos nuomone, neužtenka tiesiog nurodyti, kad prekės yra iš Vakarų Kranto ar Golano Aukštumų, nepateikiant daugiau detalių.

Tais atvejais, kai prekės yra iš „Izraelio gyvenvietės“, jos turi būti taip ir pažymėtos, kad būtų išvengta „vartotojų klaidinimo rizikos“.

Prieš metus Europos Sąjunga pritarė atitinkamam produktų iš Izraelio gyvenviečių ženklinimui.

„(Izraelis) apgailestauja, kad Prancūzija, kuri iš tikrųjų turi įstatymą prieš boikotus, stumia priemones, kurias galima interpretuoti kaip radikalių elementų ir judėjimo boikotuoti Izraelį skatinimą“, – sakoma Izraelio užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Jame Prancūzija kaltinama „dvejopais standartais“: nusitaikius į Izraelį, bet „ignoruojant kitus 200 teritorinių ginčų visame pasaulyje“.