„Šis finansinis rezervas leis mums pritaikyti mūsų finansinę paramą prie tenykštės situacijos raidos“, – pareiškė Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen.

Šio EK pasiūlymo tikslas – pagerinti Kyjivo finansinę padėtį ir padengti skubiausias šalies rekonstrukcijos išlaidas. Milijardinę sumą, kurią planuojama išmokėti dotacijų ir paskolų forma, pasiūlyta skirti užsimojus peržiūrėti ES 2024–2027 metų biudžetą ir užglaistyti spragas, kurias jame paliko COVID-19 pandemijos ir karo padariniai. Skaičiuojama, kad Ukrainą kasmet pasiektų mažiau lėšų, palyginti su 18 mlrd. eurų suma, kurią ES yra pažadėjusi skirti šiai šaliai 2023 metais.

ES iš savo biudžeto iš viso jau yra skyrusi Ukrainai 30 mlrd. eurų. Manoma, kad nauja parama bus susieta su Ukrainos įsipareigojimais įgyvendinti reformas šalies teismų sistemoje, taip pat kovoti su korupcija. Apie naująjį siūlymą pranešta likus savaitei iki Londone vyksiančios donorų konferencijos, kurios metu bus siekiama surinkti lėšų Ukrainos rekonstrukcijos darbams.

Siūlydamas peržiūrėti biudžetą, Briuselis taip pat prašo papildomos 15 mlrd. eurų sumos tvarkymuisi su imigracija ir 10 mlrd. eurų svarbių pramonės šakų subsidijavimui.

Galimybei padidinti bendrą biudžetą turi pritarti visos 27 ES šalys narės. Numatoma, kad šis pasiūlymas bus pasitiktas su prieštaravimais, bloko šalims vis dar tvarkantis su pandemijos ir karo padariniais. U. von der Leyen antradienį patikino, kad naujausias pasiūlymas yra „riboto masto“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją