Ne visi kalbintieji prisiminė Lietuvos sostinės pavadinimą, buvo ir tokių, kurie tradiciškai Vilnių pavadino Ryga. Nedidelę bei neformalią visuomenės apklausą DELFI atliko ne Maskvos centre, o toliau nuo jo, aplinkui metro stotį „Sokol“, rašo ru.DELFI.lt.

„Žinau, jog Lietuva ir Rusija nesutaria“, - į klausimą, ką žinanti apie Lietuvą, atsakė maskvietė Irina, o jos draugas Ilja pridūrė, jog „santykiai, mažų mažiausiai, blogi tarp valdžios“. „Jeigu atvirai konfliktuoja su Maskva, kaip kad ir daro Lietuva, manau, jog Lietuvos valdžia proamerikietiška“, - patikino Ilja.

Be politikos kalbintas maskviškis prisiminė ir Lietuvos krepšinį, krepšinio klubą „Žalgiris“. Tačiau jaunimas nieko neprisiminė ir pasakyti negalėjo apie Lietuvos kultūrą ir iškiliausius jos žmones.

Maskvoje gyvenantis Nikolajus paklaustas, ką žino apie Lietuvą, atsakė žinąs viską, nes turis draugą iš Lietuvos. „Taigi viską apie ją žinau. Man Lietuva asocijuojasi su normaliais dalykais. O jei kalbėti apie Lietuvos ir Rusijos santykius – kokie jie gali būti, jeigu mano draugas lietuvis?“, - prisipažino užkalbintas Rusijos sostinės gyventojas.

Maskviškė Jelena, skirtingai nei jos jaunesnė kompanionė, kuri prisipažino apie Lietuvą nežinanti nieko, pradėjo karštai pasakoti apie šią šalį žinanti labai daug.

„Apie Lietuvą žinau viską. Lietuva priklausė TSRS, todėl dažnai ten vykdavome, turiu ten tolimų giminaičių, tačiau su jais mažai bendraujame. Be to, vienos mūsų bendradarbės labai gera draugė gyvena Lietuvoje ir praeitą vasarą grįžusi iš atostogų ten pareiškė: ir ko mes plėšomės, gana paprasta važiuoti Lietuvon, pailsėti, pasimėgauti. Ji sakiusi esą nuo šiol atostogoms rinksis tik Lietuvą“, - entuziastingai pasakojo Jelena.

„Buvau ten prieš penkerius metus, todėl apie Lietuvą žinau viską. Aš Lydoje buvau“, - gana įžeidžiai į klausimą sureagavo pagyvenęs vyras, nepanoręs pasakyti savo vardo. Į DELFI pastabą, jog Lydos miestas yra Baltarusijoje, vyras sureagavo: „Na ir kas? Ir apskritai, atstokite nuo manęs“.

Grupelė jaunuolių – Dmitrijus, Aleksejus ir Michailas – iš karto vieningai pareiškė, jog „Lietuva – tai Ryga“. Tačiau truputį pagalvoję, jie visgi prisiminė tikrąjį Lietuvos sostinės pavadinimą.

„Taip, tiksliai, Vilnius, ką dar čia prisiminus... Sabonis“, - kalbėjo vienas. Be to, jaunuoliai prisipažino, jog Rusijos žinių laidose apie Baltijos šalis naujienų nedaug, „o ir internete nieko panašaus nerasi“.

Vežimėlį su kūdikiu stumdžiusi jauna šeima Michailas ir Tatjana prisipažino „nieko ypatingo apie Lietuvą negirdėję“. Jauna mama sakė, jog ten jie nėra buvę, todėl apie Lietuvą praktiškai nieko ir nežino. Michailas staiga prisiminė, jog „Lietuvoje verdamas šokoladas“.

„Apie šią šalį žinome labai nedaug“, - konstatavo Michailas. Į klausimą, ką šeima žino apie Lietuvos kultūrą, sportą, jauna moteris atrėžė, jog „jiems tikrai ne tai rūpi“. Fotografuotis moteris taip pat nepanoro. O jos sutuoktinis su malonumu sutiko nusifotografuoti DELFI skaitytojų atminimui.

Pensininkė Nadiežda taip giliai paniro į prisiminus apie Lietuvą, kad moters akyse net sužibo ašaros.

„Iš tikrųjų, net susigraudinau. Nuostabi šalis. Lietuva man asocijuojasi su pačiais geriausiais dalykais, tačiau tai, kas vyksta dabar, man nepatinka. Tiksliai nežinau, kas vyksta, bet nujaučiu, kad mūsų santykiai įtempti“, - tvirtina maskviškė.

Anot moters, „Lietuvoje žaidžia dailūs krepšininkai, apie kultūrą žinau mažiau“. „Lietuvos kultūros apraiškų pas mus nedaug. Režisieriai, galbūt, ir dirba, tačiau apie tai žinoma nedaug“, - sakė Nadiežda, o Lietuvos žmonėms palinkėjo: reikia draugauti.

Lietuviams palinkėjusi sveikatos, senolė nusifotografuoti nepanoro.