„Visi padarėme daug nuolaidų“, – sakė M. Gabriel spaudos konferencijoje šalies sostinėje Sofijoje.

Dvi didžiausios Bulgarijos parlamento partijos – M. Gabriel konservatyvioji GERB ir prieš korupciją kovojanti partija „Tęsiame permainas“ (PP) – siūlys sudaryti ekspertų vyriausybę 18 mėnesių laikotarpiui.

Praėjusią savaitę iš pareigų Briuselyje atsistatydinusi 44 metų buvusi eurokomisarė iš pradžių bus ministro pirmininko pavaduotoja, o vyriausybės vadovas bus 60 metų mokslininkas Nikolajus Denkovas iš PP. Po devynių mėnesių jie susikeis vietomis ir tada tokį pat laikotarpį premjerė bus M. Gabriel.

Bulgarija dar niekada neturėjo rotuojančio premjero posto, tačiau šis kompromisas buvo vienintelė galimybė sudaryti ministrų kabinetą po to, kai M. Gabriel nepavyko susiskaldžiusiame parlamente užsitikrinti dviejų iš trijų mažesnių partijų paramos jos, kaip GERB ministrės pirmininkės, vadovaujamam kabinetui.

„Ieškojome sprendimo, kad išvengtume realaus naujų rinkimų pavojaus“, – pirmadienį sakė N. Denkovas.

Skurdžiausią ES šalį kamuoja nestabilumas, o per dvejus metus joje iš viso įvyko penkeri visuotiniai rinkimai.

Dėl politinių turbulencijų susilpnėjusi 6,5 mln. gyventojų turinti Balkanų valstybė turėjo atsisakyti savo siekio 2024 metais prisijungti prie euro zonos.

Ji nesugebėjo priimti biudžeto ir taip pat delsia imtis veiksmų, būtinų norint gauti visas ES lėšas iš popandeminio ekonomikos gaivinimo plano.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją