Tai naujausias incidentas virtinėje panašių susidūrimų tarp šių šalių vandenyse prie britų užjūrio teritorijos Gibraltaro, kurį Ispanija siekia susigrąžinti.

Ispanijos valstybinio okeanografijos instituto hidrografinis laivas „Angeles Alvarino“ per pastarąsias 48 valandas keliskart įplaukė į ginčijamus vandenis ir britų Karališkojo laivyno lavai jam pakartotinai nurodė atsitraukti, sakė Gibraltaro vyriausybės atstovas spaudai.

Karališkasis laivynas taip pat sutrukdė hidrografiniam laivui, kurio įgula sako atliekanti povandeninio kanjono Gibraltaro sąsiaurio rajone tyrimą, nuleisti į vandenį tyrimų plūdurus.

Tačiau „Angeles Alvarino“ liko tame rajone, todėl britų patrulinis laivas, sekmadienį popiet paleido mažiausia tris įspėjamąsias signalines raketas, reaguodamas į ispanų laivo manevrus, nurodė Gibraltaro vyriausybės atstovas, Britanijos užsienio reikalų ministerija ir incidento liudininkai.

Gibraltaro vyriausiasis ministras Fabianas Picardo sakė, kad savaitgalį dėl laivo „įsibrovimo“ nuolat palaikė ryšį su britų pajėgų vadu Gibraltare komandoru Mike’u Wallikeriu.

„Aptariau visus taktinius sprendimus, kurie buvo priimti, ir esu įsitikinęs, kad jų tikslas buvo pademonstruoti visišką Britanijos jurisdikciją ir kontrolę britų Gibraltaro teritoriniuose vandenyse“, – sakė jis.

Gibraltaras tvirtina, kad Ispanijos laivai reguliariai įplaukia į jo teritorinius vandenis. Britanijos užsienio reikalų ministerija nekart smerkė tokius incidentus kaip „provokacijas“. Tačiau atvejų, kad būtų leidžiamos signalinės raketos, nebūta daug.

Ispanija neribotam laikui perleido Gibraltarą Britanijai 1713 metais, bet jau seniai tvirtina, kad šis mažytis anklavas, dažnai vadinamas tiesiog „ Uola “, turėtų būti jai grąžintas.

Londonas sako, kad to nedarys, nes to nenori 30 tūkst. Gibraltaro gyventojų, kurie yra tvirtai probritiški.