Tai JAV vadovas pareiškė savo paskutinėje kalboje Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje Niujorke.

„Europoje buvusių sovietinio bloko šalių, kurios priėmė demokratiją, pažanga yra aiškus kontrastas lyginant su kitomis, kurios to nepadarė“, - sakė B.Obama.

Pasak JAV prezidento, ukrainiečiai 2013 metų pabaigoje išėjo į gatves, siekdami demokratinių pokyčių, kokius matė Baltijos šalyse ir Lenkijoje.

„Kaip bebūtų, Ukrainos žmonės į gatves išėjo ne dėl kažkokio iš užsienio primesto sąmokslo. Jie išėjo į gatves, nes jų vadovybė parsidavinėjo, tad jiems nebeliko kitos išeites. Jie pareikalavo pokyčių, nes matė, kad žmonių Baltijos šalyse ir Lenkijoje gyvenimas gerėja, kad ten visuomenės liberalesnės, labiau demokratiškos ir atviresnės negu jų pačių“, - pridūrė JAV prezidentas.

Protestai Ukrainoje kilo 2013 metų lapkritį, kai tuometinis prezidentas Viktoras Janukovyčius nusprendė atsisakyti laisvosios prekybos susitarimo su Europos Sąjunga (ES) ir vietoje to siekti glaudesnio bendradarbiavimo su Maskva. Šimtai tūkstančių ukrainiečių išėjo į Kijevo gatves. Per protestus žuvo daugiau kaip 100 žmonių, daug iš jų – nuo snaiperių ugnies.

V.Janukovyčiui 2014-ųjų vasarį pabėgus į Rusiją, Ukrainoje suformuota nauja provakarietiška vyriausybė. Netrukus po to Ukraina neteko Krymo pusiasalio, kurį atplėšė Rusija, o rytuose prasidėjo Rusijos remiamas sukilimas.

JAV prezidentas Jungtinėse Tautose sakė, kad Vladimiro Putino Rusija mėgina atgauti savo prarastą galią jėga.

„Pasaulyje, kuriame imperijų amžius liko praeityje, mes matome, kaip Rusija ėmėsi atkurti prarastą šlovę jėga“, – sakė B.Obama.

„Jeigu Rusija ir toliau kišis į kaimynių reikalus, jos pačios sienos bus dar labiau pažeidžiamos“, – pridūrė jis.