Naujausiais duomenimis į priekį išsiveržė konservatoriai ir turėtų tapti didžiausia parlamento partija. Pirmosios apklausos parodė, kad rinkimus laimi premjero D. Camerono konservatoriai, tačiau daugumos jiems užsitikrinti nepavyko.

Milijonai žmonių suskubo atiduoti savo balsus likus pusvalandžiui iki balsavimo pabaigos. Balsavimas bagėsi 10 valandą vakaro Jungtinės Karalystės laiku (12 val. vakaro Lietuvos laiku). Pirmųjų rezultatų iš apygardų tikimasi sulaukti iki vidurnakčio Jungtinės Karalystės laiku (2 val. nakties Lietuvos laiku), o galutinių rezultatų – penktadienio popietę.

Didžiojoje Britanijoje ketvirtadienį prasidėjo labiausiai įtempti per kelis pastaruosius dešimtmečius visuotiniai rinkimai, kuriuose piliečiai galėjo balsuoti už premjero Davido Camerono konservatorius, šiuo metu opozicijoje esančius Edo Milibando leiboristus arba virtinę mažesnių partijų.

Balsavimo apylinkės visoje šalyje atvėrė duris 7 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku ir dirbs iki 22 val. (penktadienio vidurnakčio).

Premjero D. Camerono centro dešinieji konservatoriai, vadovavę koalicinei vyriausybei nuo 2010 metų, kovoja, kad išliktų valdžioje, bet jų populiarumas yra maždaug toks pats kaip E. Milibando vadovaujamų centro kairiųjų leiboristų, rodo apklausos, paskelbtos prieš rinkimų dieną.

Abiejų pagrindinių partijų lyderiai viešumoje tvirtino, kad gali užsitikrinti aiškią daugumą 650 vietų Bendruomenių Rūmuose, bet jie beveik neabejotinai turės bendradarbiauti su mažesnėmis partijomis, kad suformuotų vyriausybę.

Kas su kuo susivienys – didžiausias klausimas.

Rinkimus stebi visas pasaulis

Šie rinkimai atidžiai stebimi visame pasaulyje dėl jų galimų padarinių Britanijos, kuri yra Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos nuolatinė narė ir branduolinį ginklą turinti NATO valstybė, statusui.

Pasak ekspertų, Britanija dažnai pabrėžia savo „ypatingą ryšį“ su Jungtinėmis Valstijomis, bet Vašingtonas jau dabar susirūpinęs, kad Londono vykdomi gynybos biudžeto karpymai neigiamai veikia šalies galimybes prisidėti prie karinių operacijų, tokių kaip vykdytos Irake ir Afganistane.

„Mažoji Anglija“ nežada nieko gera JAV užsienio politikai, kuri sąmoningai siekia suteikti galimybę panašiai galvojančioms valstybėms pasidalyti lyderystės našta“, – Brookingso instituto – JAV tarptautinių ryšių analitinio centro – ekspertas Jeremy Shapiro rašė šią savaitę.

Kita potenciali problema, galinti paveikti Britanijos statusą pasaulyje – kad D.Cameronas pažadėjo konservatorių pergalės rinkimuose atveju iki 2017 metų surengti referendumą, ar Jungtinė Karalystė, kuri yra penktoji didžiausia ekonomika pasaulyje, turėtų pasitraukti iš Europos Sąjungos.

Apklausos rodo, kad šiuo metu britai nebūtų linkę palaikyti pasitraukimo iš ES, bet ilga kampanija dėl tokio referendumo, galinti pakurstyti kartėlį dėl įtemptų Londono ryšių su Europa, gali pakeisti padėtį.

„Šie visuotiniai rinkimai spręs, kokia bus Britanijos vieta pasaulyje, labiau negu bet kurie kiti visuotiniai rinkimai, bet chroniškai stinga diskusijų, kaip tai yra svarbu“, – praeitą savaitę sakė Užsienio ryšių tarybos direktoriaus pavaduotoja Jeanne Park.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)