Tokius sprendimus patvirtino penktadienį posėdžiavusi LVŽS taryba, teigdama, kad nenori skaldyti tradicinių vertybių rinkėjų balsų.

Partija, anot jos pirmininko Ramūno Karbauskio, tokius sprendimus priėmė, nes „galvoja apie Lietuvos ateitį, kuri bus sėkminga, jei valstybei visuose sprendimų priėmimo lygmenyse daugiau nedalyvaus dabartinės valdančiosios daugumos atstovai, o valdžios vairą į savo rankas perims racionalūs, atsakingi, nesavanaudžiai ir už savo šalies interesus kovojantys politikai“.

„Mes visada akcentavome, kad valdžia mums reikalinga ne dėl postų, o dėl to, kad tai yra instrumentas pasiekti žmones ir pateisinti jų lūkesčius į gerą, saugų ir orų gyvenimą. Todėl galvodami apie prezidento rinkimus ir tai, kad jie turi pasibaigti tradicinių vertybių ir tikrų darbų Lietuvai pergale, privalome padaryti atitinkamą žingsnį – pasitraukti iš šių rinkimų“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas R. Karbauskis.

LVŽS taryba, anot jo, įvertino ir viešosios nuomonės apklausų duomenis, kuriuose esą aiškiai matyti, kad LVŽS rėmėjų balsai pasiskirsto tarp A. Verygos, I. Vėgėlės ir Gitano Nausėdos.

„Gerbiame rinkėjų pasirinkimą ir suprantame, jog situacija klostosi taip, kad konservatorių kandidatė Ingrida Šimonytė nepateks į antrąjį turą, jei Ignas Vėgėlė surinks pakankamai balsų. Todėl būtinas Aurelijaus Verygos pasitraukimas iš rinkimų kampanijos“, – vertino R. Karbauskis.

Jeigu situacija susiklostys taip, jog kandidatas I. Vėgėlė pateks į antrąjį prezidento rinkimų turą, tai, R. Karbauskio teigimu, „bus geriausias ženklas valdantiesiems, kad jų politinė kryptis nepriimtina absoliučiai Lietuvos gyventojų daliai“.

„Raginu ir kitus kandidatus į prezidentus, kurie sakosi atstovausiantys tradicinėms vertybėms, atsiimti savo kandidatūras ir sustiprinti I. Vėgėlės pozicijas“, – teigė LVŽS lyderis.

A. Veryga tikino, jog supranta, kodėl turi atsiimti savo kandidatūrą.

„Esu visiems dėkingas ir žinau, kad kandidatūros atsiėmimas dėl bendro tikslo yra žingsnis į mūsų visų pergalę. Ir man, ir mano kolegoms, prezidento rinkimai yra labai atsakingas procesas, kuris drauge su dar dvejais rinkimais šiemet lems mūsų visų ateitį ir kryptį, kuria eis Lietuva“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas politikas.

A. Veryga ves LVŽS sąrašą EP rinkimuose.

„Valstiečių“ žiniasklaidai išplatintame pranešime aprašoma ir į tai, kaip į partijos sprendimus sureagavo I. Vėgėlė.

Ignas Vėgėlė

„Sužinojęs, kad A. Veryga atsiėmė kandidatūrą, į LVŽS tarybą kreipėsi nepriklausomas kandidatas į prezidentus I. Vėgėlė ir padėkojo už politiškai brandų žingsnį, kuriuo siekiama ne partinių ambicijų, o naudos visuomenei. Jis taip pat pažadėjo, kad nenuvils LVŽS rėmėjų, kurie atiduos savo balsą, nes jo programiniai tikslai yra itin panašūs su A. Verygos bei jį parėmusios partijos numatytais darbais.

I. Vėgėlė ypatingą dėmesį, kaip ir LVŽS, skirs realiam visuomenės įtraukimui į sprendimų priėmimą, politikų ir pareigūnų teisinės atsakomybės užtikrinimui, PVM tarifo būtiniausiems maisto produktams sumažinimui, regionų gydymo ir švietimo įstaigų išsaugojimui, mokestinių lengvatų daugiavaikėms šeimoms teikimui, žemdirbių klausimų sprendimui ir kita“, – dėstoma pranešime.

I. Vėgėlė už LVŽS paramą penktadienį padėkojo ir feisbuke.

„Sveikinu ir dėkoju Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai už politiškai brandų žingsnį, kuriuo siekiama ne vienadienių partinių interesų, o naudos Lietuvai. Esu tikras, kad pateisinsiu LVŽS rėmėjų lūkesčius, nes A. Verygos bei jį kėlusios partijos programiniai tikslai didele dalimi yra panašūs į mano siūlomą viziją Lietuvai“, – rašė jis.

Veryga: nesijaučiu, kad kažką apgavome

Po posėdžio žurnalistų kalbintas A. Veryga teigė, kad nesijaučia apgavęs savo rinkėjus. Pasak politiko, idėja „valstiečiams“ paremti prezidento posto siekiančio advokato I. Vėgėlės kandidatūrą „brendo logiškai“.

„Nesijaučiu, kad mes ką nors apgavome. Į politiką, bent jau aš, neinu dėl kažkokio tai posto. Apskritai, į politiką atėjau tiesiog dėl to, nes turėjau pažadą, kad mes galėsime įgyvendinti tam tikras idėjas. Aš su tuo pažadu ėjau ir į šituos rinkimus, bet skaičiai yra negailestingi“, – LRT televizijai teigė A. Veryga.

Aurelijus Veryga

„Suprantu, kad bus nusivylimo žmonėms ir gal liūdesio. Žinau, kad yra tokių, kurie labai nuoširdžiai mane myli ir norėtų nuoširdžiai matyti mane toje pozicijoje, bet matematika yra labai negailestingas dalykas, jos nelabai nuneigsi“, – pabrėžė „valstietis“.

A. Veryga akcentuoja, kad jo ir LVŽS paremto Igno Vėgėlės požiūris į daugelį klausimų sutampa praktiškai identiškai.

„Mano dalyvavimas greičiausiai lemtų, kad antrajame rinkimų ture būtų Ingrida Šimonytė. Tai mes tą matydami, žinodami ir norėdami, kad mūsų idėjos būtų atstovaujamos, suprasdami, kad aš turiu labai mažai šansų netgi patekti į antrą turą ir priėmėme tokį sprendimą“, – tikino politikas.

„Tai mūsų noras ir yra paremti tą kandidatą, su kuriuo mūsų požiūriai sutinka labiausiai“, – pridūrė jis.

Neatmeta, kad Savickas su LVŽS dalyvaus ir Seimo rinkimuose


Penktadienį LVŽS taryba patvirtino visą kandidatų EP rinkimuose sąrašą. Kaip minėta, pirmuoju numeriu jame įrašytas A. Veryga. Sąraše taip pat – sportininkas Žydrūnas Savickas.

R. Karbauskis neatmeta, kad Ž. Savickas su partija dalyvaus ir rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose.

Visgi, ar LVŽS paremtas šalies vadovo posto siekiantis I. Vėgėlė galėtų būti „valstiečių“ kandidatu į parlamentą, R. Karbauskis neatsakė.

„Negaliu atsakyti, kadangi Ignas Vėgėlė ne vieną sykį yra komentavęs, kad kitus sprendimus jis darys po to, kai pasibaigs prezidento rinkimų kampanija. Šiandien mes apie tai negalime šnekėti“, – penktadienį Eltai komentavo R. Karbauskis.

„Kaip viskas susiklostys ateityje? Pirmiausiai, mes padarysime viską, kad jis taptų prezidentu, o kas bus, jeigu netaps – reiks klausti jo paties po rinkimų“, – tepasakė jis.

Visas LVŽS kandidatų sąrašas į EP toks:

1. Aurelijus Veryga

2. Bronis Ropė

3. Aušrinė Norkienė

4. Dainius Gaižauskas

5. Giedrius Surplys

6. Žydrūnas Savickas

7. Asta Kubilienė

8. Ligita Girskienė

9. Bronius Markauskas

10. Jonas Jarutis

11. Robertas Šarknickas

12. Rimantė Šalaševičiūtė

13. Juozas Varžgalys

14. Dainius Kepenis

15. Jonas Vilionis

16. Arūnas Gumuliauskas

17. Romas Karmazinas

18. Kęstutis Skrebys

19. Vilma Aasrum

20. Dovilas Petkus

21. Eglė Stasiškienė

22. Valius Ąžuolas

Šie partijos nariai, anot R. Karbauskio, sulaukė didžiausio partijos kolegų palaikymo reitinguojant partijos skyriuose iškeltų kandidatų sąrašą.

„Mūsų partija teikia 22 asmenų sąrašą, kurių kiekvienas pasiruošęs įgyvendinti partijos programą. Joje akcentuojamos ir tradicinės vertybės, ir Lietuvos saugumas, ir atsakingas atstovavimas Lietuvos piliečiams“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas R. Karbauskis.

Jo įsitikinimu, svarbiausia, kad Lietuvos žmonės aktyviai dalyvautų birželio 9 dieną vyksiančiuose EP rinkimuose.

„Mažas aktyvumas lems, kad šiuos rinkimus laimės tie, kurie nieko dėl Lietuvos žmonių nepadarė ir sako, kad viską iš viršaus reguliuoja Briuselis. Mes žinome, kad tai ne tiesa, nes mūsų vienas atstovas Bronis Ropė padarė tai, ko nepadarė keli kitų partijų atstovai – išsaugoti 2 mlrd. eurų Lietuvos žmonėms; saugiam Ignalinos AE uždarymui iškovoti 86 proc. ES lėšų – 780 mln. eurų 2021-2027 m. laikotarpiui; 314,9 mln. eurų išsaugoti Lietuvos Vidurio ir vakarų regiono gyventojams; padidinti 30 proc./960 mln. eurų 2021-2027 m. BŽŪP tiesioginių išmokų finansavimą; gauti 10,7 mln. eurų paramą žmonėms, užsiimantiems pieno gamyba ir kita“, – dėstė LVŽS pirmininkas.

Karbauskis anksčiau: Veryga – geriausias kandidatas

Kalbas, kad I. Vėgėlė ir „valstiečiai“ gali vienyti jėgas, pakurstė A. Verygos ir I. Vėgėlės trečiadienį įvykęs susitikimas, apie kurį abu politikai paskelbė feisbuke.

„Džiaugiuosi, kad tikrai daugelį dalykų matome labai panašiai. Mus vienija ne tik vertybės ir prezidento rinkimų programos panašumas, bet ir požiūris, kokia kryptimi turi dirbti Lietuvos ir Europos Sąjungos politikai, saugant žmogaus gyvybę ir sveikatą, puoselėjant darnią šeimą ir bendruomenę, kuriant ekonominę aplinką, išsaugant žemės ūkį“, – susitikimą komentavo A. Veryga.

Jam paantrino I. Vėgėlė: „Mano ir Aurelijaus Verygos požiūris daugeliu vertybinių klausimų sutampa. Kodėl susitikome? Aš kalbuosi su visais politikais, su kuriais panašiai matome problemas valstybėje ir siūlome panašius jų sprendimo būdus.“

Apie tai, kad į prezidentus kelia A. Verygą, LVŽS paskelbė dar rugpjūtį. Tai buvo pirmoji apie savo kandidatą paskelbusi partija.

LVŽS pirmininkas R. Karbauskis tuomet vertino, kad A. Veryga – geriausias kandidatas, turintis „politinį stuburą ir užtikrintą nepažeidžiamumą, aiškią Lietuvos viziją, su tradicinės šeimos puoselėjimu, palankios infrastruktūros šeimoms regionuose kūrimu, ko šiandien siekia absoliuti Lietuvos gyventojų dauguma“.

„Su tokiu prezidentu Lietuva būtų laisva ir vieninga, o ne ieškanti priešų šalies viduje ir už jos ribų“, – pranešime žiniasklaidai komentavo partijos lyderis.

Apie dalyvavimą prezidento rinkimuose pasiskelbęs A. Veryga dalyvavo susirikimuose su rinkėjais, laidose, Rytų Europos studijų centre pristatė savo užsienio politikos viziją.

Anksčiau šią savaitę A. Verygos atstovai Vyriausiajai rinkimų komisijai pristatė per 28 tūkst. parašų, reikalingų dalyvauti prezidento rinkimuose. Dar daugiau kaip 8 tūkst. rinkėjų už A. Verygą pasirašė elektroniniu būdu.

Prezidento rinkimai Lietuvoje vyks gegužės 12 dieną.