Penktadienio popietę scenos link pranešimo skaityti artėjantį V. Adamkų tribūnos sutiko didžiulėmis ovacijomis ir atsistojimu. Prezidentas maždaug porai tūkstančių jaunuolių nusilenkė.

V. Adamkus sakė besidžiaugiąs matydamas auditoriją, kuriai ne vis vien svarbiausi mūsų gyvenimo klausimai, kuri bendrauja, kelia klausimus ir ieško atsakymų. „Juo labiau, tokiais laikais, kai Lietuva šiandien tarsi, sakyčiau, pasimetusi ir sutrikusi, ieškanti savo vietos ir savo veido šiandieniniame pasaulyje ir nelabai gebanti suformuoti aiškią, atvirą ateities viziją“, – kalbėjo V. Adamkus.

Pasak jo, „ir be gilių įžvalgų aišku, kad esama padėtis netenkina nei Lietuvoje gyvenančių, nei iš jos išvykusių žmonių, o tokių jau susidarė ne vienas šimtas tūkstančių“. Todėl, sako prezidentas, būtina kelti klausimus, keistis patiems ir keisti realybę, ieškoti bendravimo ir bendradarbiavimo formų, kurios artintų, telktų ir leistų vieniems kitus suprasti. Tai V. Adamkus vadino būtina ir viena svarbiausių tautos ir šalies visavertės ateities sąlygų.

„Galvodamas apie būtinybę imtis permainų, klausiu: kas, jeigu ne jūs“, – į jaunimą kreipėsi V. Adamkus.

V. Adamkus ragino netikėti tais, kurie sakys, kad „esate per jauni ir per mažai patyrę valdyti savo valstybę“. Jis mokė tikėti savo jėgomis, dirbti, eiti į politiką, visuomenines organizacijas, viešąjį gyvenimą. „Tik nebūkite abejingi. Neatsiribokite nuo savo bendruomenės“, – drąsino prezidentas.

Pasak V. Adamkaus, būtent jaunoji karta Vasario 16-osios aktą pavertė realybe, jaunuomenė po karo išėjo į miškus ginti tiesos ir laisvės, jaunimas neliko nuošalyje tautinio atgimimo metais ir sausio 13-ąją, jaunimas aktyviai veikė emigracijoje.

Prašė nekaltinti Lietuvos

V. Adamkaus teigimu, nereikia būti abejingais, atsiriboti nuo bendruomenės. Jis pasakojo bendraudamas su užsienio lietuviais neretai išgirstantis nuoskaudas, norą atsiriboti, nusivylimą ar net pyktį ant Lietuvos. „Mano prašymas – nedarykite taip. Jeigu jus nuskriaudė valdžios biurokratai ar netinkamai veikianti sistema, ji nuskriaudė ir jus, ir pačia valstybę. Tačiau jus nuskriaudė ir įskaudino ne Lietuva, ne Lietuvos valstybė. Turėkime išminties ir dvasios tvirtybės nepasiduoti pagundai dėl visko kaltinti savo šalį – ji pati kenčia dvigubai – ir nuo biurokratinės savivalės, ir prarasdama tiek jaunų, gabių žmonių“, – dėstė V. Adamkus.

Jis jaunimui pažadėjo kiek jėgos leis padėti šalinti buvusios okupacijos padarinius. V. Adamkus taip pat akcentavo, kad ne materialiniai dalykai gyvenime svarbiausi.

„Žmonės tampa laimingi ne dėl to, kad užsidirbo dideles pajamas. Taip, materialinė gerovė svarbi gyvenimo dalis, tačiau ar vienintelė ir esminė? Patys važinėjate po pasaulį, vien finansinė sėkmė, vien gyvenimo lengvumas neatsako į visus žmogui skirtus klausimus. Todėl kartoju: nematuokite gyvenime prasmės uždarbiu ar pelnu“, – mokė prezidentas.

Vietoje to jis ragino ugdyti tautinį ir pilietinį idealizmą, socialinį solidarumą, žmogiškąjį ryšį. Pasak V. Adamkaus, šiandien Lietuvai būtinai reikia dvasinio vertybinio atgimimo, pagrįsto jaunų žmonių laisve kurti orų gyvenimą orioje valstybėje.

Pirmąkart vykstantį Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimą V. Adamkus lygino su Baltijos keliu.

DELFI primena, kad liepos 12-15 dienomis vykstantį pasaulio lietuvių jaunimo susitikimą organizuoja Pasaulio lietuvių jaunimo sąjunga (PLJS). Kaip skelbia organizatoriai, tai unikalus precedento Baltijos šalyse neturintis forumas, kurio metu Seimas, Vyriausybė, Lietuvos verslo, kultūros ir mokslo elitas kartu su lietuviais iš visų Lietuvos regionų bei užsienio aptars strateginius mūsų valstybės ir tautos reikalus, ieškos sprendimų bei jų įgyvendinimo būdų taip spartindami pažangios ir modernios valstybės kūrimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (994)