Didžioji dalis komentatorių kritiškai vertino dešimtinės mokestį Bažnyčiai. Tačiau likusiųjų nuomone, jeigu užtenka pinigų kelti vestuvių puotą, turėtų užtekti pinigų ir aukai Bažnyčiai.

„Nori „mandrų“, prabangių ir išskirtinių vestuvių, tai susimokėk. Jei niekas nemokės, tai juk iš šventosios dvasios įspūdingų bažnyčios mūrų nepastatysi. Nenori brangiai mokėti, važiuoji į kokią kaimelio bažnytėlę ir kunigas „papigiai“ sutuoks, kokios problemos? Juk niekas neburba, kodėl muzikantai, fotografai tūkstančiais plėšia už poros dienų darbą“, – savo nuomonę dėstė skaitytojas.

Skaitytojai taip pat dalinosi savo patirtimi ir įvairiomis istorijomis. „Mes vaikelį krikštyti norėjom Vytauto bažnyčioj, kunigėliui padavėm 200 litų, tas pažiūrėjo į kupiūrą, susiraukė ir sako: „per mažai!“, – pasakojo skaitytojas iš Kauno.

 Osvaldas teigė bažnyčioje matęs bažnytinių paslaugų kainyną: „Telšių Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčioje skelbimų lentoje kabo lapas, kur užrašyta juodu ant balto kokios kainos. Už šv. Mišias 40-70 litų, už santuokos sakramentą ir laidotuvių mišias – 250 litų, vaiko krikštą – 100 litų. Čia jau ne aukojimas, o mokestis už tam tikras paslaugas“.

„Provincijoj jau pasitaiko tokių atvejų, kai be pinigų net atsisako kunigas mirusįjį palaidot. Tiesa, kartais iš „biednų“ žmonių sutinka paimti ne pinigus, o maistą, pvz.: kiaušinius, mėsą, daržoves“, – apie nutikimus provincijose pasakojo skaitytojas.

Nors komentatoriai dažniausiai dalinosi neigiamais nutikimais, tačiau jų tarpe buvo ir priešingą patirtį turinčių skaitytojų. „Mūsų kaime yra toks ne jaunas kunigas, su kuriuo vos ne ginčytis reikia, kai nori už šv. Mišias paaukot arba laidotuves, bet paims geriausiu atveju 10 litų. Mūsų giminaičių mama mirė, liko dvi paauglės našlaitės. Tai kunigas neėmė pinigų nei už laidotuves, nei už šv. Mišias. Po laidotuvių iškratė aukų dėžutę ir visus pinigus mamą laidojusiems vaikams atidavė. Žmogiškumas, kuris ašarą išspaudžia“, – pasakojo prisistatyti nenorėjusi skaitytoja.

Mokestis „išgrynintų“ tikinčiuosius

„Manau, kad visi katalikai turėtų mokėti 10 proc. nuo pajamų Bažnyčiai. Kurie nenori, tegu atsisako tikėjimo ir patarnavimų. Tai išgrynintų katalikų bendruomenę ir atskirtų grūdus nuo pelų“, – dešimtinės naudą svarstė „tikinčiuoju“ prisistatęs komentatorius.

Tuo tarpu skaitytojas Broniss nemano, kad prasminga aukoti bažnyčiai: „aš tą 10 proc. geriau skirsiu ubagams gatvėje ar tikrai vargstantiems, bet ne tiems „tarpininkams tarp žemės ir dangaus“, kurie visada pareiškia pretenzijas į vargšų centus, tačiau niekada neatskleidžia savo turtų“.

„Tokia tvarka Vokietijoje ir Danijoje. Jeigu laikai save priklausančiu bažnyčiai, tai moki 10 proc. savo pajamų. Ir ne metus, o nuolat. Įvestų pas mus tokį mokestį, tai greit paaiškėtų, kas tikrieji katalikai, o kas tik pagal statistiką užrašyti“, – skaitytoja dalinosi savo patirtimi užsienio šalyse.

Pasigenda Bažnyčios atskaitomybės

Nors skaitytojai iš dalies ir pritarė dešimtinės mokesčiui bažnyčiai, tačiau beveik visi piktinosi, kad neskelbiama informacija apie suaukotų pinigų panaudojimą. „Bažnyčia turi kas pusmetį skelbti viešas finansines ataskaitas apie paaukotų pinigų panaudojimą. Ir viskas susireguliuotų akimirksniu: klebonai nustotų pirkinėti naujus automobilius, tarp bažnyčios ir tikinčiųjų atsirastų atsakomybė ir pasitikėjimas. O dabar palaida bala. „Bažnyčia – mes visi tikintieji, mes bendruomene...“, – skamba kaip nevykęs pokštas!“, – sakė atskaitomybės iš bažnyčios pageidaujantis skaitytojas.

„Manau kad Bažnyčia turi mokėti valstybei mokesčius kaip ir kiekviena bendrovė ar UAB. Pažiūrėkite, kokiais automobiliais važinėja bažnyčios tarnai, vadinasi ne taip blogai ir gyvena“, – savo nuomonę dėstė skaitytojas Alvydas.

Komentarus rašykite prisiregistravę

DELFI ragina skaitytojus savo poziciją išsakyti komentaruose užsiregistravus ir nesislepiant po anonimiškumo skraiste.

Nors jūs vis dar galite komentuoti anonimiškai, registruotiems vartotojams siūlome daugiau privalumų:

Jūsų žinutė pasirodys kartu su Jūsų pasirinktu paveikslėliu ir vardu.

Prie registruoto vartotojo žinutės bus rodomas ID simbolis, kuris patvirtina, kad tai yra registruoto vartotojo vardas. Jūs taip pat galėsite keisti šiuos duomenis arba bet kada komentuoti anonimiškai.

Vartotojo paskyros gali būti tarpusavyje susiję. Galite komentuoti iš pasirinktos paskyros su norimu paveikslėliu ir vardu, nepriklausomai nuo to, kokiu būdu būsite prisijungęs.

Prie Jūsų naujausių komentarų bus rodomas mini profilis.

Kviečiame pasidalinti savo patirtimi ir istorijomis.

Jūsų minčių laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt

Neseniai susituokėte? Dalyvavote vestuvėse? Norite pasidalinti mintimis ir pastebėjimais? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt arba dalyvaukite specialiame konkurse „Atskleisk! Mano vestuvių kuriozas...“.

Savo mintimis taip pat galite pasidalinti žemiau: