Neoficialiomis DELFI žiniomis, STT sudomino partijos finansai.

STT direktorius Saulius Urbanavičius DELFI patvirtino apie kratas „tvarkiečių“ patalpose, tačiau į jokias detales nesileido.

„Ruošiame pranešimą su Generaline prokuratūra. Išplatinsime jį, po to galėsime daugiau komentuoti“, - sakė S. Urbanavičius.

Sulaikytas buvęs ministro patarėjas

Buvęs vidaus reikalų ministro patarėjas Ervinas Raistenskis sulaikytas. Tai DELFI patvirtino „tvarkiečio“ vadovas, Turto valdymo ir ūkio departamento prie VRM direktorius Vincas Žydelis.

„Taip, sulaikė jį“, - sakė V. Žydelis.

Anot departamento direktoriaus, ryte E. Raistesnkis dar buvo darbo vietoje.

STT akiratyje taip pat atsidūrė buvęs vidaus reikalų viceministras Algimantas Juocevičius. Su juo DELFI nepavyko susisiekti. Telefonu kol kas nepasiekiamas ir vidaus reikalų ministras „tvarkietis“ Dailis Alfonsas Barakauskas, kurio buvę komandos nariai atsidūrė STT tinkluose.

STT: įtariami aukštas pareigas ėję asmenys

STT pranešė šiek tiek detalių apie tyrimą. Atskleidžiama, kad tarp įtariamųjų yra aukštas pareigas ėję „tvarkiečiai“ ir verslininkai.

„STT pareigūnai šiandien atliko keliolika kratų penkių asmenų gyvenamosiose ir darbo vietose bei politinės partijos „Tvarka ir teisingumas“ būstinėje. Du iš minimų asmenų, A. J. ir E. R., yra ėję politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojų pareigas Vidaus reikalų ministerijoje, trys yra verslo bendrovių vadovai“, - pranešė STT.

Tarnyba pažymi, esą „atsižvelgiant į tyrimo stadiją ir numatomus atlikti kitus reikšmingus tyrimui procesinius veiksmus šiuo metu detalesnė informacija neteiktina“.

Minimi asmenys - du buvę vidaus reikalų ministro Dailio Alfonso Barakausko politinio pasitikėjimo pareigūnai. Viceministras Algimantas Juocevičius buvo vadinamajame „juodajame sąraše“, jo ministro komandoje nebeliko po to, kai Vyriausybė grąžino įgaliojimus perrinktai prezidentei Daliai Grybauskaitei.

D. A. Barakausko komandą neseniai paliko ir vienas patarėjas. Ervinas Raistenskis šį postą iškeitė į Turto valdymo ir ūkio departamento prie Vidaus reikalų ministerijos direktoriaus pavaduotojo postą.

D. A. Barakausko vadovaujama Vidaus reikalų ministerija (VRM) nuo komentarų nutarė susilaikyti. „Informuojame, kad Vidaus reikalų ministerija susilaikys nuo viešų komentarų, kol vyksta STT ir Generalinės prokuratūros tyrimas, kuriame minimi buvę VRM tarnautojai“, - pranešė VRM.

A. Butkevičius svarstys dėl D. Barakausko galimybių būti ministru

Paklaustas apie STT kratas partijoje „Tvarka ir teisingumas“, premjeras A. Butkevičius teigė, kad pastaruoju metu STT demonstruoja itin stiprią kovą su korupcija, kaip kad ir numato įstatymai.

„Pirmiausia aš vertinu tai, kad vis dėlto šita Vyriausybė labai stipriai kovoja su korupcija. Ir galiu pasakyti (nenoriu atskleisti detalių), bet STT savotiškai pradėjo labai stipriai vykdyti tai, kas buvo numatyta kovos su korupcija programoje, kurią yra patvirtinusi Vyriausybė. Buvo organizuojamas ne vienas pasitarimas. Kalbėti konkrečiai apie šitą atvejį, kol vyksta tyrimas, būtų visiškai neišmintinga. Aš manau, palaukime, kol pasibaigs tyrimas ir tada bus galima padaryti išsamesnius viešus komentarus, nes kiekvienas mano pasisakymas gali būti traktuojamas įvairiai, jeigu vyktų procesai teisme“, - sakė A. Butkevičius.

Klausiamas apie vidaus reikalų ministro D.A. Barakausko galimybes likti savo poste, kai sulaikyti du buvę jo pavaldiniai, galimai prekiavę poveikiu stambiu mastu, ministras pirmininkas sakė, kad toks klausimas tikriausiai bus keliamas.

„Turėčiau turėti daugiau informacijos ir tada galėčiau pasakyti apie savo sprendimą. Bet tikrai toks klausimas bus svarstomas“, - teigė politikas.

Buvęs viceministras pastebimai praturtėjo

Viešai skelbiamų turto deklaracijų duomenimis, STT akiratyje atsidūręs A. Juocevičius nemenkai praturtėjo dirbdamas viceministru.

Deklaracijų už 2012 m. duomeninimis, buvęs viceministras su sutuoktine turėjo turto už 690 tūkst. Lt. Deklaracijoje už praėjusius metus mirga jau 750 tūkst. Lt suma. Visas turto pokytis – piniginės lėšos A. Juocevičiaus sąskaitoje. 2012 m. politikas deklaravo vos daugiau nei 100 tūkst. Lt santaupų, dabar ši suma viršija 160 tūkst. litų. Jokių sandorių, kurie būtų panašia suma papildę jo piniginę, buvęs viceministras Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai nedeklaravo.

Beje, Juocevičių šeimos turtas auga ne pirmus metus. Deklaracijoje už 2011 m. sutuoktiniai nurodė 654 tūkst. Lt. Piniginėmis lėšomis A. Juocevičius tada deklaravo maždaug 64 tūkst. litų.

Beje, ministro komandą palikęs A. Juocevičius be darbo neliko. Šiuo metu jis dirba valstybės įmonėje „Regitra“ ir eina generalinio direktoriaus patarėjo pareigas.

Prekyba poveikiu stambiu mastu

Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė DELFI teigė, jog „Tvarkos ir teisingumo“ atžvilgiu tyrimas atliekamas jau seniai. Įtariami labai rimti korupciniai nusikaltimai.

„Mano žiniomis, tai yra ilgalaikis ikiteisminis tyrimas dėl korupcinių veikų. Dėl organizuotos grupės galimai vykdytos prekybos poveikiu stambiu mastu“, - teigė E. Martinonienė.

Kiek STT domina „tvarkiečių“ buhalterija, pašnekovė teigė nežinanti.

R. Paksas: kai kratos vyksta, telefonus atima

„Tvarkiečių“ lyderis Rolandas Paksas teigia tik iš DELFI sužinojęs apie įvykius savo partijos patalpose.

„Aš esu Strasbūre – tai jūs man daugiau galėtumėte pasakyti“, - sakė R. Paksas.

Paklaustas, ar negavo žinių iš partiečių, politikas buvo lakoniškas: „Jeigu kratos vyksta, matyt, atima telefonus“.

Susipažinęs su STT informacija apie A. Juocevičių ir E. Raistenskį, partijos lyderis DELFI teigė neskubantis su išvadomis. Jis taip pareiškė neatmetantis, esą STT rankomis vykdomas politinis užsakymas.

Partijos būstinėje antradienį tvyro sąmyšis. Į patalpas apie pietus atvyko vienas „tvarkiečių“ lyderių, Seimo vicepirmininkas Kęstas Komskis

„Kalbėjau su partijos frakcijos nariais, kurie sakė, kad kažkas vyksta. Bet aiškesnio patvirtinimo neturiu, nes esu Strasbūre“, - sakė partijos pirmininko pavaduotojas Valentinas Mazuronis.

Prie „tvarkiečių“ pagrindinės būstinės Vilniaus Totorių gatvėje nuvykę DELFI žurnalistai rado uždarytas duris. Kas vyksta „Tvarkos ir teisingumo“ būstinėje, belieka spėlioti.

R. Žemaitaitis: tyrimas susijęs su dviem partijos nariais

„Mūsų žiniomis, tyrimas susijęs su dviem partijos nariais. Partija šiuo atveju ne prie ko, bent jau pirminiais duomenimis. Prokuratūra popiet žada pasakyti kažką konkrečiau, bet partija tikrai ne prie ko, net keista, kodėl jie apsilankė būstinėje. Tai yra didžiausias rebusas: ar reikėjo didelio šou ir piaro? - sakė Remigijus Žemaitaitis.

Klausiamas, kas tie du partijos nariai, politikas pavardžių atskleisti nenorėjo, tik pasakė, kad tai ne Seimo nariai.

„Tik tiek, kad pareigūnai labai kultūringai atėjo, labai protingai, ne kaip nindzės užsismaukę, o labai normaliai, tvarkingai prisistatė, tikrai pagarba. Galbūt šiek tiek pasikeitė kultūra, palyginus su tuo, kas būdavo anksčiau“, - pridūrė politikas.

P. Gražulis apie kratas: politinio susidorojimo aš neatmesčiau

Seimo frakcijos "Tvarka ir teisingumas" seniūnas Petras Gražulis sako neturįs informacijos apie Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atliekamas kratas "Tvarkos ir teisingumas" būstinėje, tačiau jis neatmeta ir politinio susidorojimo galimybės.

"Aš šiandien ryte nebuvau būstinėje ir negaliu jums pakomentuoti. Aš faktiškai tokios informacijos neturiu, žinau, kad kažkas vyksta, kad apsilankė STT pareigūnai būstinėje. Tai kokiu pagrindu tikrai negaliu pasakyti, galbūt artėja rinkimai, o partijos reitingai aukšti. Prieš rinkimus, matyt, reikia juos truputėlį sumažinti. Juk tai yra įprastas dalykas mūsų valstybėje", - žurnalistams sakė P. Gražulis.

Paklaustas, ar partija galėjo turėti "juodąją" buhalteriją, politikas tai paneigė.

"Tikrai buhalterinių dalykų netvarkiau, netvarkau ir, matyt, netvarkysiu. Manau, kad tikrai mūsų partija yra viena iš pavyzdingiausių tvarkant finansus, niekada nebuvo rasta jokių pažeidimų", - sakė politikas.

Pasiteiravus, ar tai galėtų būti politinis susidorojimas, P. Gražulis atsakė: "Aš tikrai tokio varianto neatmesčiau".

„Tvarkiečiai“ dingo iš Seimo salės

Žinia apie kratą partijos būstinėje, panašu, sukėlė paniką Seimo „tvarkiečių“ gretose. 

Konservatorė Rasa Juknevičienė „Facebook“ pasidalijo vaizdu iš Seimo salės. Parlamentarė nufotografavo vietas, kuriose sėdi „Tvarkos ir teisingumo“ frakcija. Tiksliau, staiga ištuštėjusias kėdes.

„Apsidairiau Seimo salėje - nė vieno iš Tvarkos ir teisingumo. Atsitiko kas nors?“ - retoriškai klausia R. Juknevičienė.

Po STT kratų "tvarkiečiai" dingo iš Seimo salės

Garsiausia - DP byla

Turbūt garsiausia politinių finansų istorija – Darbo partijos juodosios buhalterijos byla.

Pirmos instancijos teismas priėmė apkaltinamąjį nuosprendį: Viktoras Uspaskichas ir Vitalija Vonžutaitė nuteisti laisvės atėmimo bausmėmis, Vytautas Gapšys – pinigine bauda. Darbo partija, kaip juridinis asmuo, nuteista nebuvo – prie to prisidėjo partijos reorganizacija.

Tiek nuteistieji, tiek prokuroras Saulius Verseckas pirmos instancijos teismo nuosprendį ginčija. Tiesa, procesas stringa, nes V. Uspaskichas buvo išrinktas į Europos Parlamentą ir vėl įgijo teisinę neliečiamybę.