Tokiu parlamentinių išlaidų panaudojimu pasižymėjo „tvarkietis“, buvęs Raseinių meras Remigijus Ačas. Vos pusantro mėnesio parlamente išdirbęs politikas iš Seimo kišenės gėlėms ir suvenyrams išleido 2,44 tūkst. Lt. Šioms reikmėms per pusantro mėnesio įspūdingą 1,24 tūkst. Lt sumą skyrė ir „darbietė“ Audronė Pitrėnienė.

Nauja Seimo kadencija, regis, sukėlė ir naują kanceliarinių prekių poreikį. Čia pirmauja socdemas Valerijus Simulikas, dirbęs tiek ankstesniame, tiek dabartiniame Seime. Jis tušinukams ir kitiems raštinės reikmenims per paskutinįjį praėjusių metų ketvirtį paklojęs daugiau kaip 2,5 tūkst. Lt. Nedaug nuo kolegos atsilieka kitas socdemas Eduardas Šablinskas. Tik lapkričio viduryje Seimo nario pareigas eiti pradėjęs politikas kanceliarinėms prekėms paklojo apie 2,13 tūkst. Lt.

1,4 tūkst. litų iš parlamentinių lėšų šioms reikmėms skyrė „Drąsos kelio“ frakcijos lyderė Neringa Venckienė, 1,3 tūkst. Lt – Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas. Beje, tai buvo vieninteliai pinigai, kuriuos V. Uspaskichas panaudojo iš parlamentinių lėšų kraičio.

Mašina brangiausiai kainavo susisiekimo ministrui

Automobilių nuoma iš parlamentinių lėšų tampa tradicija. Mašinas nuomoja ir Seimo senbuviai, ir naujokai. Tarp naujų Seimo veidų, mašinas jau nuomojasi „darbietė“ Vitalija Vonžutaitė, Larisa Dmitrijeva, Vytautas Juozapaitis, Sergejus Jovaiša ir daugelis kitų. Tarp Seimo naujokų pagal išlaidas mašinos nuomai kol kas pirmauja V. Vonžutaitė, per pusantro mėnesio jau paklojusi 2,42 tūkst. litų. Nuo jos nedaug atsilieka kitas „darbietis“ Raimundas Markauskas (2,1 tūkst. Lt).

O brangiausiai per paskutinįjį praėjusių metų ketvirtį mašina atsiėjo naujajam susisiekimo ministrui. Rimantas Sinkevičius už automobilio nuomą per tris mėnesius paklojo net 5,92 tūkst. Lt. Nedaug nuo kolegos socialdemokrato atsilieka buvęs etikos sargas, Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Algimantas Salamakinas. „Lexus“ nuomai jis paklojo 5,6 tūkst. litų. 5 tūkst. Lt viršijančias sumas mašinų nuomai išskyrė ir dar keli parlamentarai.

Kiek kainuoja Seimo nario ataskaita?

Regis, labai panašūs dalykai parlamentarams kainuoja labai skirtingas sumas.

Štai Seimo nario ataskaitos spausdinimui ir platinimui „darbiečiai“ Kęstutis Daukšys ir Dangutė Mikutienė išleido po daugiau kaip 2 tūkst. litų. Tuo tarpu liberalas Kęstutis Glaveckas išsivertė su 500 Lt.

Biurai daugiausiai kainavo G.Kirkilui ir V.Gapšiui

Kai kurie parlamentarai solidžias sumas paklojo ir už Seimo nario biurų nuomą ir išlaikymą. Čia pirmauja socdemas Gediminas Kirkilas, šioms reikmėms panaudojęs 3,1 tūkst. Lt. Nuo jo nedaug atsilieka „darbietis“ Vytautas Gapšys (2,8 tūkst. Lt).

Tuo tarpu kita „darbietė“ Loreta Graužinienė biuro išlaikymui per tris mėnesius išleido mažiau kaip 300 Lt.

Dar viena gerokai parlamentinių lėšų kraitį patuštinusi sritis – telekomunikacijų paslaugos.

Telekominikacijų ir interneto paslaugomos konservatorius Naglis Puteikis per tris mėnesius paklojo 2,88 tūkst. Lt. Į naująjį Seimą nepatekęs Stanislovas Giedraitis tarnybinėms telekomunikacijoms iki kadencijos pabaigos, t.y. per pusantro mėnesio, paklojo beveik 1,69 tūkst. Lt, už Seimo borto taip pat likęs Kazimieras Uoka šioms reikmėms per tą patį laikotarpį išleido daugiau kaip tūkstantį litų. O į Seimą perrinkta Aušrinė Marija Pavilionienė telekomunikacijoms per tris mėnesius paklojo 1,94 tūkst. Lt.

Nepamiršti ir ryšių su visuomene specialistai. Pavyzdžiui, buvęs žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius viešosios informacijos rengėjų paslaugoms per tris mėnesius išleido 2,17 tūkst. Lt, o „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis – 1,8 tūkst. litų.