Prieš 22 metus P. Vanagui ir M. Drobiazko už nuopelnus Lietuvai buvo įteikti Gedimino 5–ojo laipsnio ordinai. Tą dieną M. Drobiazko jau aštuonerius metus buvo ir Lietuvos pilietė.

Šokėjams skirtus ordinus prezidentas Gitanas Nausėda atšaukė dar vasarą. O M. Drobiazko artimiausiu metu gali netekti ir lietuviško paso.

„Pilietybė kartu neša ir tam tikrą atsakomybę. Jeigu žmogus įgija pilietybę kaip dovaną, kaip antrą pilietybę, tai jis turi ir atitinkamai su tuo elgtis ir nekelti savo veiksmais grėsmės Lietuvos regiono saugumui ir nepalaikyti valstybių agresorių“, – LNK sakė konservatorė, Seimo narė Dalia Asanavičiūtė.

Seime po pateikimo antradienį pritarta naujam pilietybės netekimo pagrindui. Išimties tvarką ją gavę jos galės netekti, jeigu palaiko Lietuvai priešišką valstybę. Šiuo atveju, atsiranda reali galimybė, kad lietuviško paso M. Drobiazko neteks.

„Tai čia, manau, dar yra ilgas procesas. Ar netektų vienas, du, ar trys asmenys – sunku pasakyti. Nes šiuo atveju dažniausiai taikoma M. Drobiazko, bet dar negaliu pasakyti, ar dėl to ji tikrai netektų pilietybės“, – kalbėjo parlamentarė D. Asanavičiūtė.

M. Drobiazko su P. Vanagu ordinų neteko dėl to, kad Sočyje dalyvavo Rusijos prezidento atstovo Dmitrijaus Peskovo žmonos organizuotame ledo šou. Pati M. Drobiazko dar prieš porą mėnesių savo socialiniame tinkle reklamavo renginį ir ragino jame apsilankyti.

M. Drobiazko anyta Lilija Vanagienė negalėjo atsistebėti tokiais Seime keliamais siūlymais.

„Visi užmiršo, kad Margarita jau 22 metai, kaip Povilo žmona, Lietuvos piliečio. Yra labai liūdna, kai per vieną dieną, sakau, žmones padarė vos ne žmogžudžiais“, – LNK sakė Lietuvos čiuožimo federacijos prezidentė, P. Vanago mama L. Vanagienė.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė M. Drobiazko kaip Lietuvos pilietės nebemato.

„Tokie žmonės, kurie yra nelojalūs valstybei, kurie šiuo sunkiu metu elgiasi taip. Manau, kad jie neturėtų turėti Lietuvos pilietybės“, – sakė ministrė.

Prieš šiuos siūlymo Seimas vėl grįš maždaug po mėnesio. Tiesa, pakoreguotai pilietybės netekimo tvarkai Seime pritarė toli gražu ne visi.

„Atgal nei vienas įstatymas negali galioti. Ypač toks įstatymas tikrai negalios atgal“, – tikino Seimo vicepirmininkas, socialdemokratas Julius Sabatauskas.

Konstitucinės teisės ekspertai teigia, kad Seime teikiamas siūlymas prieštarauja Konstitucijai.

„Galų gale yra ir atitinkamas tarptautinis standartas. Abejoju, kad Konstitucinis Teismas galėtų kažkaip kitaip aiškinti šį standartą. O standartas yra toks, kad visi piliečiai yra lygūs, nepaisant nuo pilietybės įgijimo pagrindo“, – LNK kalbėjo Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Teisės fakulteto dekanas Dainius Žalimas.

Pasak Olimpinio čempiono, Seimo nario Virgilijaus Aleknos, įspūdingi praeityje pasiekti sportiniai rezultatai nėra priežastis išsaugoti pilietybę, jei asmuo nėra lojalus valstybei.

„Žmogus tikrai turėtų įrodyti ne tik savo darbais, savo atsidavimu, bet ir savo ištikimybe valstybei, kuriai davė priesaiką“, – teigė Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininkas, liberalas V. Alekna.

P. Vanago ir M. Drobiazko pora yra iškovojusi bronzos medalius Europos ir pasaulio čempionatuose. Tiesa, didžiąją karjeros dalį jie treniruodavosi Rusijoje, kur šiuo metu ir gyvena.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: