Paskelbus karantiną dėl koronaviruso, Vilniuje ugdymo ir švietimo įstaigos uždarytos iki balandžio 30 d. Tačiau dirbančių medikų bei pareigūnų vaikams leidžiama lankyti darželius.
Sostinės mero pavaduotoja Edita Tamošiūnaitė „Delfi“ sakė, kad nors ir yra padaryta išimtis medicinos sektoriaus darbuotojų vaikams – kitiems atverti darželių kol kas nenuspręsta. Ikimokyklinių įstaigų vadovų posėdžiams pirmininkaujanti E. Tamošiūnaitė aiškino, jog sprendimus, kada ir koks sektorius bus paleidžiamas – priima Vyriausybė, tai jos kompetencija.

Pasiruošę startuoti

Iki šiol nuotolinėse Vyriausybės spaudos konferencijose buvo užsiminta, kad vaikų darželiai, lopšeliai galbūt bus atidaryti vadinamajame trečiajame karantino sąlygų švelninimo žingsnyje. „Kiekvieną penktadienį rengiame virtualius posėdžius „Zoom“ platformoje, kalbamės kaip sekasi darželiams dirbti nuotoliniu būdu, kokie iššūkiai, kaip sekasi. Nepriimsime sprendimų dėl šių įstaigų veiklos atnaujinimo, lauksime Vyriausybės nurodymų“, – kalbėjo E. Tamošiūnaitė.

Ji taip pat pažymėjo, jog vos tik bus atšaukti apribojimai, ikimokyklinės įstaigos galės tuoj pat atnaujinti veiklą. „Esame visiškai pasiruošę iš karto startuoti, užtikrinti vaikų priežiūrą, ugdymą, saugą. Tai yra labai svarbu“, – patikino pašnekovė.

Neseniai Vilniaus miesto savivaldybės administracija buvo pateikusi rekomendacijas ikimokyklinių įstaigų darbuotojams imti dalines atostogas. Pastebėta, jog beveik visose darželių grupėse dirba po du pedagogus, todėl darželių vadovai pedagogų darbą gali planuoti taip, kad nuotolinis ugdymas karantino metu būtų užtikrintas dirbant vienam grupės auklėtojui, o kitas pedagogas galėtų atostogauti. Taip esą bus sutaupytas darželio darbo užmokestis, nes nereikėtų mokėti už darbuotojų pavadavimą. Verta paminėti, kad ikimokyklinių įstaigų pedagogams priklauso po 40 d. d. atostogų.

„Kai kurie pasinaudojo rekomendacija, paėmė atostogų dešimčiai dienų, kad šiek tiek liktų ir vasarai. Vasarą ketiname dirbti visa apimtimi, nemažindami ir nejungdami grupių (dėl mažesnio socialinio kontakto), kaip būdavo anksčiau“, – esminius pasikeitimus dėl epidemijos vardijo E. Tamošiūnaitė.

Jos manymu, mažai tikėtina, kad šią vasarą darželius lankys mažiau vaikų. „Visi suprantame kokia šiandien yra situacija. Norint iš jos išeiti reikia imtis atitinkamų priemonių. Viena jų – saugumo užtikrinimas“, – į susiklosčiusią padėtį rimtai žvelgė E. Tamošiūnaitė.

Kur palikti savo atžalas tiems, kurie jau šiandien turi eiti į darbus? Karantinas neatšauktas, todėl galioja ta pati tvarka: vienas iš tėvų gali pasiimti nedarbingumą, gauti išmokas. „Gal ilgainiui atsiras nauji nurodymai, kurie leis tam tikrų sričių darbuotojams (pavyzdžiui, dirbantiems prekybos centruose) vesti vaikus į darželius. Vyriausybė turės nuspręsti ar reikia išimčių, ar visi darželiai iš karto pradės veikti. Kad ir koks būtų sprendimas esame pasiruošę priimti darželinukus – dirbame pasyviame budinčiame režime“, – sakė sostinės mero pavaduotoja.

Vilniuje šiuo metu veikia 30 darželių. Medicinos sektoriuje dirbančių tėvų atžalos lanko savo darželį, kuris priklauso pagal gyvenamąją vietą. Savivaldybės duomenimis: iš viso į darželius šiandien eina 64 vaikai, 9 vaikai lanko privačius darželius, 3 – bendrojo ugdymo mokyklas.

Savivaldybė kreipėsi ir į privačius darželius, kad medikų ir medicinos sektoriaus darbuotojų vaikai iki karantino lankę privačias įstaigas ir toliau turėtų tokią galimybę.

Ugdymo procesai ir toliau vykdomi nuotoliniu būdu

Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė sakė, jog pagal priimtą nutarimą sveikatos įstaigų darbuotojų, pareigūnų vaikai lanko savo darželį – pagal gyvenamąją vietą. Šiuo metu Klaipėdoje yra dvi tokios įstaigos, kuriose kol kas – po vieną vaiką. Tačiau jei poreikis būtų didesnis, jei to pageidautų pareigūnai, – bet kuris darželis turėtų priimti ir pasirūpinti savo ugdytiniais. Visgi, kad ir kiek vaikų lankytų darželius nuspręsta, kad juose neveiks virtuvės. Jei tėveliai sutinka – maistą savo atžaloms įdeda iš namų. Yra visos sąlygos maistą pašildyti. L. Prižgintienė nesiėmė prognozuoti, kada būtų galima atidaryti darželius – į šį klausimą turi būti pasižiūrėta atsakingai.

Privatiems darželiams galioja ta pati tvarka, kaip ir sostinėje. Jei medikų ar pareigūnų vaikas iki tol lankė privačią įstaigą, pastaroji turi juo pasirūpinti. L. Prižgintienė teigė, kad Klaipėdoje kol kas nepasitaikė tokių atvejų, kad privatūs ar savivaldybės darželiai nepaisytų draudimų ir tęstų veiklą – vaikų sveikata nerizikuojama.

Klaipėdos savivaldybė vakar pasidalijo gera žinia darželinukus auginantiems tėveliams – ikimokyklinio ugdymo įstaigos Klaipėdoje dirbs visą vasarą. Ne visą vasarą dirbs tik tos ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigos, kur yra suplanuoti remonto darbai – tikėtina, kad jos bus laikinai uždarytos. Informacija apie tai, kuriuose darželiuose vyks remonto darbai ir kada tai bus, bus patikslinta, gavus informaciją iš rangovų.

Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Asta Keruckė „Delfi“ informavo, kad šiuo metu Kaune veikia du specializuoti darželiai, kuriuose rūpinamasi medikų ir policijos pareigūnų vaikų priežiūra, ugdymu, užimtumu bei maitinimu. „Jeigu dėl pandemijos plitimo šis poreikis didės, esame pasiruošę atidaryti papildomus darželius ir užtikrinti, kad tiek medicinos darbuotojų, tiek policijos pareigūnų mažamečiais būtų pasirūpinta“, – žadėjo ji.

Karantinas sušvelnintas, bet nėra atšauktas, todėl, pasak A. Keruckės, ugdymo procesai ir toliau vykdomi nuotoliniu būdu. Kauno darželiai ir visas jų personalas pasirengę grįžti į darbus.

„Sprendimas atnaujinti veiklą priklauso Vyriausybei, todėl kol nesulaukėme oficialaus jos nutarimo, kad saugu pradėti vykdyti veiklas ikimokyklinėse įstaigose, tol darbai įprasta tvarka nebus atnaujinti, o ugdymas vyks nuotoliniu būdu“, – tikino pašnekovė ir pridūrė, jog vaikų darželių veiklos sustabdymas ir atnaujinimas nėra vien savivaldybės sprendimų galioje. Karantinas bei su tuo susiję apribojimai visoje šalyje – Vyriausybės lygmens sprendimai.

Kauno miesto savivaldybei pavaldžios 93 ikimokyklinį ugdymą teikiančios įstaigos, kuriuos šiuo metu savo veiklą vykdo nuotoliniu būdu. Toks ugdymo modelis esą bus vykdomas iki karantino pabaigos arba oficialaus Vyriausybės nutarimo, kuris leis atnaujinti ugdymo procesus darželiuose.
Privačių darželių veiklos, anot A. Keruckės, nėra kontroliuojamos savivaldybės, o sprendimus dėl šių įstaigų darbo priima jų vadovai. Privatiems darželiams, kaip ir visiems kitiems, galioja nacionaliniu mastu įvesti karantino ribojimai ir draudimai.

Panevėžio miesto savivaldybės administracija yra viešai paskelbusi, jog yra atsakinga tik už valstybinius darželius, o privatūs darželiai spręsti dėl ugdymo proceso medikų vaikams karantino metu gali patys.

Jeigu medikų vaikai lanko privačias ikimokyklinio ugdymo įstaigas, savivaldybė sutinka padėti tik toms šeimoms, kuriose abu tėvai yra medikai. Tokiu atveju jų vaikai gali lankyti paskirtą Panevėžio „Dobilo“ darželį, prieš tai susisiekus su Švietimo skyriaus specialistais ir pateikus prašymą.

Už tokią galimybę tėvai privalės susimokėti, maitinimo karantino metu ikimokyklinio ugdymo įstaigos Panevėžyje vaikams taip pat neteikia.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) nuolat atlieka mokyklų, savivaldybių apklausą, kokia nuotolinio mokymo situacija. Balandžio 1 d. savivaldybių apklausos duomenimis, nuotoliniu būdu dirbo 97 proc. savivaldybių pavaldumo ikimokyklinio ugdymo įstaigų, 87,3 proc. neformalųjį vaikų švietimą teikiančios įstaigos, visos švietimo pagalbos įstaigos. Apklausos duomenis pateikė visos savivaldybės.

Kokius variantus gali pasirinkti tėvai ir globėjai, auginantys mažus vaikus, kuriems reikia priežiūros?

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) informuoja, kokius variantus gali pasirinkti tėvai ir globėjai, auginantys mažus vaikus, kuriems reikia priežiūros:

Tėvai ar globėjai gali prašyti darbdavio galimybės dirbti nuotoliniu būdu. Jeigu darbdavys neįrodo, kad nuotolinis darbas sukeltų per dideles sąnaudas, jis privalo tenkinti darbuotojo prašymą dirbti nuotoliniu būdu ne mažiau kaip 1/5 viso darbo laiko, kai to pareikalauja nėščia, neseniai pagimdžiusi ar krūtimi maitinanti darbuotoja, taip pat – darbuotojai, auginantys vaiką iki 3 metų, vieni auginantys vaiką iki 14 metų arba neįgalų vaiką iki 18 metų.

Kai švietimo įstaigoje paskelbiamas infekcijų plitimą ribojantis režimas, darželinukų, priešmokyklinukų ir pradinukų tėvai ar globėjai gali kreiptis dėl nedarbingumo pažymėjimo ne ilgiau nei 14 kalendorinių dienų išdavimo. Šiuo laikotarpiu iš „Sodros“ mokama ligos išmoka, kuri siekia 65,94 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“.

Tėvai arba globėjai gali prašyti darbdavio suteikti atostogas – kasmetines arba nemokamas.
Vaiku gali pasirūpinti kiti tėvų parinkti asmenys: seneliai, vyresni broliai ar seserys ir panašiai.