„Prezidentė pabrėžė, jog ministras turi griežtai ir nedelsdamast įvertinti informaciją Baltarusijai perdavusių Teisingumo ministerijos pareigūnų atsakomybę. Pasak šalies vadovės, šis incidentas parodė aiškią tarpinstitucinio koordinavimo stoką. Vyriausybė turi užtikrinti sklandų ir efektyvų valstybinių institucijų tarpusavio bendradarbiavimą“, - teigė šalies vadovės atstovė Živilė Didžgalvienė.

Klausiamas, kodėl iki šiol neįvertino savo pavaldinių veiksmų, teisingumo ministras R. Šimašius aiškino, jog ministerijos Tarptautinės teisės departamento vadovė Aušra Bernotienė „kaip tik yra pateikusi paaiškinimus“, o jos ir kitų pareigūnų veiksmus vertina specialiai sudaryta darbo grupė. Anot ministro, atsakomybė gresia iš viso trims pareigūnams.

„Galiu pasakyti, kad šiandien ministerijoje yra trys žmonės, kurie vienaip ar kitaip dėjo parašus ir vizas šitame teisinės pagalbos prašyme – pradedant specialistu, skyriaus vedėju ir departamento direktore. Apie tuos tris žmones ir kalbama. Apie tai, kas gali grėsti, tai pagal tarnybinio nusižengimo tyrimą gresia visas spektras nuobaudų, jei bus kalbama apie neeilinę atestaciją, tai – kategorijos pažeminimas. Jeigu reikės kitų priemonių, kurios būtų adekvačios šioje situacijoje, jų bus irgi imamasi“, - teigė R. Šimašius.

Ministro tvirtinimu, A. Bernotienės paaiškinime nurodoma, kad „tuo metu ministerijos specialistams atrodė, kad tai nėra susiję nė kiek su galimu žmogaus teisių gynėjo persekiojimu, kad tai yra grynai rutininis atvejis ir kad nebuvo įžvelgtos jokios grėsmės, kurios vėliau pasirodė, kad egzistuoja“.

Pasiteiravus, ar D. Grybauskaitė neragino prisiimti asmeninės atsakomybės už šį įvykį, R. Šimašius tai paneigė: „Ne, šiuo atveju kalbėjome apie tai, kaip išvengti tokių atvejų ateityje ir kaip iš tiesų padaryti, kad už situaciją atsakytų tie žmonės, kurie padarė atitinkamus veiksmus“.

A.Kubilius: turime peržiūrėti teisinio bendradarbiavimo su Baltarusija sistemą

Kaune ketvirtadienį viešėjęs ministras pirmininkas Andrius Kubilius taip pat teigė, kad nereikalaus R. Šimašiaus asmeninės atsakomybės. Tačiau premjeras tikino, kad būtina peržiūrėti teisinio bendradarbiavimo su Baltarusija sistemą.

„Tenka apgailestauja dėl to, kas yra įvykę. Vyriausybės vardu mes esame paprašę ambasadoriaus, kad atsiprašytų pono A. Beliackio ir jo šeimos. Iš kitos pusės mes turime matyti, kad teisinio bendradarbiavimo su mūsų kaimyne instrumentai veikia 18 ar 20 metų. Jie veikia taip, kaip veikia. Akivaizdu, kad juose yra tam tikrų sisteminių spragų, kuriomis Baltarusijos rėžimas pastaruoju metu pasinaudojo. Mums svarbu, kad tų sisteminių klaidų artimiausiu metu būtų atsisakyta, kad jų būtų išvengta, nes tai, ką matėme pastaruoju metu, galima pavadinti, kad Baltarusijos valdžia provokuoja, sakysime, ieško spragų įvairiuose teisinio bendradarbiavimo sistemose. Todėl tai, kas be priekaištų veikia 18-20 metų turi būti labai atidžiai peržiūrėta. Tam skirsime pagrindinį dėmesį“, - tikino A. Kubilius.

Premjero manymu, R. Šimašius nėra atsakingas už teisinės sistemos spragas.

„Kai kurių atskirų pareigūnų, atskirų valstybės tarnautojų tinkamumas užimamoms pareigoms yra ministro atsakomybės reikalas. Ministras, anksčiau grįžęs iš atostogų, imsis atitinkamų veiksmų, kad tai būtų įvertinta. Nemanau, kad turėtume vienam ministrui suversti atsakomybę už tai, kad Lietuvoje mūsų teisinio bendradarbiavimo su kaimynais sistemos 18 metų buvo tinkamai sutvarkytos“, - sakė A. Kubilius.

DELFI primena, kad Lietuvos teisingumo ministerija patvirtino perdavusi duomenis diktatoriaus Aleksandro Lukašenkos valdomai Baltarusijai apie vienos iš opozicinių organizacijų „Vesna“ vadovo A. Beliackio bankines sąskaitas Lietuvoje. Tai lėmė, kad A. Beliackis Baltarusijoje buvo apkaltintas pajamų slėpimu, jam gresia iki septynerių metų nelaisvės.

Informacijos apie baltarusių opozicijos bankines sąskaitas perdavimas yra kritikuojamas tiek politikų, tiek žmogaus teisių gynėjų.

Užsienio reikalų ministerija pareiškė dar birželį pranešusi kitoms Lietuvos institucijoms neteikti Baltarusijai informacijos, kuri gali būti panaudota prieš šios šalies opoziciją, tuo tarpu teisingumo ministras R. Šimašius sako, kad Užsienio reikalų ministerija „nepasivargino informuoti Teisingumo ministerijos apie tai, kad yra rizikos zona, susijusi su teisinės pagalbos teikimu ir kad apskritai į visus Baltarusijos prašymus reikia žiūrėti specifiškai“.

Maža to, pasigirdo abejonių dėl informaciją apie A. Beliackio sąskaitas Lietuvoje palaiminusios Teisingumo ministerijos valdininkės nešališkumo. Ministerijos Tarptautinės teisės departamento direktorės A. Bernotienės sutuoktinis Baltarusijoje turi advokatų kontorą, tad abejojama, ar palaimindama duomenų teikimą apie A. Beliackį valdininkė nesupainiojo viešų ir privačių interesų.

Klausiamas, ar informacija apie galimą A. Bernotienės interesų painiavą nesukėlė abejonių pačiam ministrui, R. Šimašius aiškino, jog „į tuos klausimus turės būti atsakyta“, tačiau priminė, jog dėl to jau kreiptasi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK).

„Iki šiol neturėjau progos abejoti, kad tai gali turėti įtaką šios pareigūnės veiksmams, bet tikrai laukiu VTEK išvadų“, - sakė ministras.

Duomenis apie A. Beliackį Baltarusijai išdavė ir Lenkija, kurios užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis dėl to jau atsiprašė, o aukšti Lenkijos Generalinės prokuratūros pareigūnai buvo atleisti iš pareigų.