"URM iniciatyva birželio ir liepos mėnesį buvo surengti tarpžinybiniai pasitarimai Baltarusijos tema, kuriuose tartasi, kaip apsaugoti asmenis, susijusius su Baltarusijos opozicija. Tik gavusi signalų dėl galimo dvišalės teisinės pagalbos instrumentų panaudojimo prieš pilietinės visuomenės narius, URM kreipėsi į kitas Lietuvos institucijas su prašymu neteikti Baltarusijai informacijos, kuri gali būti panaudota opozicijos persekiojimui", - teigiama penktadienį išplatintame ministerijos pranešime.

Anot URM, vienas iš tokio persekiojimo pavyzdžių yra Baltarusijos nevyriausybinės organizacijos "Vesna" vadovo Alesiaus Beliackio sulaikymas ir Baltarusijos institucijų veiksmai, nukreipti prieš jo vadovaujamą žmogaus teisių gynimo organizaciją.

"Lietuvos užsienio reikalų ministerija nuosekliai remia pastangas užtikrinti žmogaus teises ir stiprinti pilietinę visuomenę Baltarusijoje bei siekia drauge su kitomis Lietuvos institucijomis užkirsti kelią dvišalio teisinio bendradarbiavimo įrankių panaudojimui politiniais tikslais kaimyninėje šalyje", - pabrėžiama ministerijos pareiškime.

Audronius Ažubalis
"Šis atvejis yra geras įspėjimas, kokias galimas neigiamas pasekmes gali turėti formalus sprendimas dėl informacijos teikimo užsienio valstybėms, priimamas neatsižvelgiant į URM politinį patarimą", - pranešime cituojamas Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis.

Jis teigė ir toliau sieksiąs, kad Baltarusijoje būtų paleisti politiniai kaliniai.

URM pabrėžė nedalyvaujanti keičiantis teisine ir finansine informacija tarp valstybių, tačiau savo rekomendacijas yra ne kartą išsakiusi atsakingoms institucijoms.

"Turi būti susilaikoma nuo informacijos teikimo Baltarusijai, kuri galėtų būti panaudota politiniams tikslams bei pilietinei visuomenei persekioti", - pareiškė URM.

Lietuvos teisingumo ministerija penktadienį patvirtino suteikusi duomenis apie Žmogaus teisių centro "Vesna" atstovo A.Beliackio sąskaitas Lietuvos bankuose ir gautas įplaukas.

A.Beliackis ketvirtadienį sulaikytas Minske, įtariant mokesčių slėpimu. Baltarusijos valdžia teigia, kad įtarimai pateikti remiantis iš Lietuvos teisingumo ministerijos gautais duomenimis.