„Šiandienai žmogaus teisių gynimo centras „Vesna“ – pati efektyviausia Baltarusijos teisių gynimo organizacija. Būtent ši Alesio Beliackio struktūra ant savo pečių nešė gynybą teismuose dėl gruodžio 19 dienos įvykių, įtikinusi advokatus užsiimti šiomis sunkiomis ir rizikingomis bylomis. Būtent ši organizacija parūpino liūto dalį finansų fondų lėšų nuo represijų kenčiantiems ir jų šeimoms. Galima pateikti daug pretenzijų šiais organizacijai, kaip ir bet kuriai kitai gyvai struktūrai, dirbančiai nelaisvės sąlygomis, tačiau iš tiesų šiandienai jos geresnės. Būtent dėl šios priežasties joms suduotas dar vienas skaudus smūgis, skirtas sunaikinti vieną iš ramsčių palaikančių Baltarusijos opoziciją“, - teigia N. Chalezinas.

Visos situacijos, kuri susiklostė „Vesna“ centrui, baisumas slypi fakte, kad šio smūgio užnugaryje slepiasi ne Baltarusijos Finansinių Tyrimų departamentas, dirbantis su šiuo klausimu, bet kaimyninės šalies valdžia, teigia žurnalistas.

„Niekam ne paslaptis, kad dauguma nevyriausybinių opozicijos organizacijų registruotos Lietuvoje, nes čia jie negali kontroliuoti jų ekonominės veiklos. Tarp tokių organizacijų yra oficialiai registruotų ir jos naudojasi bankų paslaugomis kaip juridiniai asmenys, kai kurios atsidarė sąskaitas banke kaip fiziniai asmenys ir naudojasi tokiomis sąskaitomis, norėdami gauti finansinę paramą savo struktūroms. Visa tai buvo daroma su Lietuvos valdžios leidimu ir vietos nevyriausybinių organizacijų palaikymu, kurios padėjo kolegoms iš Baltarusijos legalizuoti savo veiklą kaimyninėje šalyje“, - rašoma tinklaraštyje.
Nikolajus Chalezinas

„Prieš kelis mėnesius situacija iš esmės pasikeitė. Greičiausiai taip įvyko dėl atviros paramos Aliaksandro Lukašenkos politikai, kurią pademonstravo Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Aš nežinau, kas tiksliai davė tokį nurodymą, tačiau prieš mėnesį Lietuva Baltarusijos Finansinių tyrimų departamento prašymu atskleidė nevyriausybinių organizacijų bankų sąskaitų duomenis ir įvykusius sandorius. Dabar pavojuje atsidūrė ne tik A. Beliackis ir žmogaus teisių gynimo centras „Vesna“, bet ir daug nepriklausomų Baltarusijos nevyriausybinių organizacijų ir visuomenės veikėjų“, - teigia N. Chalezinas.

Prezidentūra apie informacijos perdavimą Baltarusijos teisėsaugai informuota nebuvo

Žinia apie informacijos apie „Vesnos“ bankų sąskaitų duomenų perdavimą Baltarusijos tarnyboms buvo netikėta ir prezidentei D. Grybauskaitei. Prezidento kanceliarijos spaudos tarnyba DELFI informavo, kad prezidentūra nebuvo informuota apie sprendimą perduoti šiuos duomenis.

„Prezidentė smerkia žmonių areštus politiniais motyvais Baltarusijoje ir politinių kalinių buvimą Baltarusijoje“, - teigia prezidentės spaudos tarnyba.

N. Chalezino pareiškimų apie D. Grybauskaitės „atvirą paramą“ A. Lukašenkos režimui prezidentūra nekomentuoja.

Tuo metu Lietuvos užsienio reikalų ministerija pareiškė griežtą protestą dėl Baltarusijos nevyriausybinės organizacijos „Vesna“ vadovo Alesio Beliackio sulaikymo ir veiksmų, nukreiptų prieš jo vadovaujamą žmogaus teisių gynimo organizaciją.

„Lietuva kartu su savo partneriais ES imsis tolesnių veiksmų dėl politinių kalinių išlaisvinimo Baltarusijoje,- teigiama URM pranešime spaudai.