„Visą dieną nagrinėjau dokumentus pasidėjęs ant stalo. (...) Darbo pabaigoje vis tiktai apsispręsta, kad tokį įsakymą galima pasirašyti ir aš jį pasirašiau. Nuo šiol K. Jucevičius yra skiriamas į FNTT direktoriaus pareigas“, - trumpoje spaudos konferencijoje sakė R. Palaitis.

K. Jucevičius pareigas eiti pradėjo jau ketvirtadienį, iškart po įsakymo pasirašymo.

Anot R. Palaičio, visi reikiali leidimai, įskaitant Specialiųjų tyrimų tarnybos išvadas dėl K. Jucevičiaus patikimumo, buvo gauti.

Taip pat gauta Valstybės tarnybos departamento išvada, kurioje sakoma, kad FNTT vadovo konkurse pažeidimų nenustatyta.

Ministro teigimu, konkurso pabaigimas – vienas iš pirmadienį prezidentūroje sudaryto politinio susitarimo punktų.

Pats K. Jucevičius žurnalistams sakė suprantantis, kad jo paskyrimo aplinkybės nėra pačios maloniausios. „Žinoma, daug maloniau dirbti, kai situacija rami. Kokia yra, tokia yra“, - teigė naujasis FNTT vadas.

Politinių klausimų dėl FNTT pertvarkos jis teigė nenorįs aptarinėti.

J.Razma: su tokiais koalicijos partneriais sudėtinga toliau dirbti

Konservatorių frakcijos Seime vadovas J. Razma DELFI teigė smerkiantis šį R. Palaičio sprendimą.

„Vertinu neigiamai, nes visos Vyriausybės sprendimas buvo kitoks. Sprendimas buvo būtent atidėti konkursą. Mes tik matome nuoseklią liniją, kad toliau liberalcentristų atstovai kuria konfliktines situacijas su koalicijos partneriais“, - kalbėjo J. Razma.

Pasak jo, premjeras ir kiti Vyriausybės nariai turi reaguoti į šį R. Palaičio žingsnį.

„Aš tik galiu apgailestauti, kad nebuvo išgirsta mūsų pozicija, premjero ir visos Vyriausybės pozicija. Sudėtinga darbuotis toliau su tokiais koalicijos partneriais, kurių atstovai daro tokius veiksmus, - pridūrė J. Razma. - Manau, premjeras turi moralinę teisę skirti kitą vidaus reikalų ministrą nei pasiūlys liberalcentristai.“

DELFI paklaustas, ar tai reiškia, jog vėl bręsta galimybė, jog liberalcentristai bus išmesti iš koalicijos, jis tokio varianto neatmetė. „Nekonkretizuočiau. Bet šis veiksmas, deja, padidins įtampas koalicijoje“, - sakė politikas.

Jis taip pat teigė netikįs, kad K. Jucevičiaus paskyrimas – dalis prezidentūroje sudaryto susitarimo. „Konkursas ir skyrimas šio vadovo niekaip pagal įstatymus nesusijęs su prezidentūros ar prezidentės sprendimais. Po to pasitarimo nebuvo viešai paskelbta, kad štai yra toks sutarimas, kuris būtų prieštaravęs visiškai nesenam Vyriausybės nutarimui. Man neįsivaizduojama, kaip premjeras būtų galėjęs sutikti su tokiu sutarimo punktu, kuris yra priešingas negu jo viešai skelbiama pozicija ir Vyriausybės nutarimas. Dėl šio sutarimo fakto aš turiu daug abejonių“, - stebėjosi J. Razma.

„Be to, netiktų ministrui dangstytis po kažkokiais susitarimais. Už savo veiksmus, kaip liberalcentristų atstovas, jis atsako dar kol kas kaip Vyriausybės narys. Jis puikiai žinojo, kad Vyriausybės nutarimai ir ministro pirmininko pozicija yra kitokia“, - pridūrė vienas konservatorių lyderių.

K. Jucevičius laimėjo konkursą į FNTT vadovus, kuriame dalyvavo jis vienintelis.

DELFI primena, kad premjeras Andrius Kubilius ragino bent dviem savaitėms atidėto K. Jucevičiaus paskyrimą. Savo poziciją jis grindė Seimo Antikorupcijos komisijos pareiškimais, esą konkurso laimėtojas galimai atsakingas už slaptų dokumentų dingimą iš FNTT ir pats pasirašė po pažyma apie save, kuri perduota Specialiųjų tyrimų tarnybai.

Tuo tarpu prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį pareiškė nematanti teisinių kliūčių naujo FNTT vado paskyrimui.