Tai rodo lapkričio 9-19 dienomis surengtos visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro "Vilmorus" reprezentatyvios apklausos rezultatai, kuriuos skelbia dienraštis „Lietuvos rytas“.

D.Grybauskaitės pareiškimus apie tai, kad rinkėjų pasitikėjimo sulaukusių Darbo partijos atstovų neturi būti valdžioje, neigiamai įvertino visuomenė.

Tai, kad D.Grybauskaitės autoritetas smarkiai susvyravo, rodo ir atsakymai į klausimą „Kurie Lietuvos visuomenės veikėjai geriausiai atstovauja jūsų interesams?”, mat prezidentę pasirinko 15,9 proc. piliečių. Prieš mėnesį tokių buvo 23 proc., o rugsėjį – net 26,2 procento.

Sumenko ir pasitikėjimas Prezidentūra kaip institucija. Šiuo metu ja pasitiki 48,1 proc. šalies žmonių, o nepasitiki – 20,5 proc. Spalio pradžioje šie skaičiai buvo atitinkamai 62,1 ir 13,4 procento.

Beje, ši „Vilmorus” apklausa buvo pradėta rengti lapkričio 9-ąją. Būtent tą dieną Konstitucinis teismas paskelbė savo išvadą dėl pažeidimų per Seimo rinkimus.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė Konstitucinio Teismo buvo prašiusi įvertinti, ar nereikėtų panaikinti daugiamandatės apygardos rezultatų dėl masinio rinkėjų papirkinėjimo ir kitų pažeidimų.

Bet teismas buvo kitokios nuomonės. Atrodo, jog tam pritarė ir dauguma piliečių. Per šią apklausą 41,7 proc. respondentų pareiškė pasitikintys Konstituciniu teismu, o 15,4 proc. buvo priešingos nuomonės. Spalio mėnesį šie skaičiai Konstitucijos sargams buvo kur kas nepalankesni – atitinkamai 32,3 ir 20,8 procento.