Tuo tarpu generalinis prokuroras Darius Valys ir Valstybės saugumo departamento generalinis direktorius Gediminas Grina ruošiasi Seimo posėdyje atsakinėti į klausimus apie triukšmingą tyrimą.

Beje, prokurorai sukėlė naują sąmyšį tarp žurnalistų. Ketvirtadienį, pasibaigus prokuratūros darbo valandoms, paskelbtas kvietimas į specialią spaudos konferenciją. Per patį transporto kamščių piką, žurnalistams apie renginį pranešta likus 13 minučių iki jo pradžios.

Ruošiasi atsakinėti į Seimo narių klausimus

Grupė Seimo narių su „tvarkiečiu“ Petru Gražuliu priešaky pareiškė kviečianti D. Valį ir G. Griną į artimiausią Seimo posėdį, numatytą ateinantį antradienį. Prokuratūros ir VSD vadovai turėtų viešai atsakyti į parlamentarų klausimus, kuriuose įtarimai dėl VSD medžiagos nutekinimo žurnalistams metami prezidentės Dalios Grybauskaitės aplinkai – šalies vadovės vyriausiajai patarėjai Daivai Ulbinaitei.

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėja Elena Martinonienė DELFI teigė, jog D. Valys antradienį ir taip ketino būti Seime. Mat numatoma imtis dviejų jo kreipimųsi dėl Seimo narių imuniteto panaikinimo. D. Valys siekia, kad teisinę neliečiamybę prarastų Viktoras Uspaskichas ir Remigijus Ačas.

VSD atstovas Vytautas Makauskas DELFI teigė, jog G. Grina privalo reaguoti į Seimo narių kvietimą. „Jeigu bus įtraukta į Seimo darbotvarkę, tai ir ateis“, - teigė V. Makauskas.

Veiksmų prieš žurnalistus adekvatumo dar neįvertino

Kilus skandalui dėl STT veiksmų prieš naujienų agentūros BNS žurnalistes, D. Valys davė nurodymą patikrinti, ar tyrime taikytos priemonės buvo adekvačios. Anot prokuratūros atstovės E. Martinonienės, šiame fronte naujienų kol kas nėra.

„Mano žiniomis, (patikrinimas – DELFI) dar nebaigtas. Kai tiktai bus baigtas – mes informuosime“, - žadėjo pašnekovė.

Savo ruožtu, STT laikosi pozicijos, esą jokios ribos tyrime peržengtos nebuvo.

Sukėlė paniką tarp žurnalistų

Ketvirtadienį vakare Generalinė prokuratūra sukėlė žurnalistus ant kojų. 17.07 val. pranešta, jog rengiama trumpa spaudos konferencija, tema – VSD medžiagos galimo nutekinimo tyrimas. Spaudos konferencijos laikas – 17.20 val.

Paklausta, dėl ko žurnalistams duota vos 13 minučių per patį piką prisistatyti į Generalinę prokuratūrą, E. Martinonienė teigė, esą tai buvo nesusipratimas. Anot jos, prokuratūra ruošėsi platinti pranešimą ta pačia tema, o spaudos konferencija pirmiausiai buvo skirta televizijoms.

„Iš skubėjimo mes ne taip suformulavome. Mano prašymas buvo informuoti televizijas, kurios nori turėti vaizdą“, - aiškino E. Martinonienė.

Pasak jos, mažai kas spėjo į Generalinę prokuratūrą atvykti laiku. Esą suprantant susidariusią situaciją nuspręsta prokuratūros pareiškimą pakartoti kelis kartus, kad medžiagą turėtų visos to pageidavusios televizijos.

Paklausta, dėl kokių priežasčių prokuratūra savo pareiškimą išplatino pasibaigus darbo valandoms, E. Martinonienė teigė oficialų tekstą paruošusi gerokai anksčiau. Tačiau, anot jos, ilgai užtruko pranešimo derinimas su tyrimą kuruojančiu prokuroru Gintu Ivanausku.

„Labai vėlai pavyko suderinti teksto turinį, kas yra privaloma, su bylą tiriančiu prokuroru“, - aiškino pašnekovė.

DELFI primena, jog STT agentai apklausė iš viso 6 BNS darbuotojus, per kratą paėmė kelis naujienų agentūros kompiuterius. BNS žurnalistė Jūratė Damulytė apklausai išvesta iš biuro, ji STT patalpose buvo kamantinėjama kelias valandas, taip pat atlikta krata jos namuose, vaikų akivaizdoje. Kita BNS žurnalistė Jūratė Skėrytė STT pareigūnų išvesta iš Seimo, kitų žurnalistų akivaizdoje. Pirmadienį STT vadovybė ne itin rišliai atsiprašinėjo žurnalistų. Paaiškėjo, kad tuo pat metu STT dar sykį krėtė J. Damulytę, šįsyk – žurnalistės garažą.

Ketvirtadienį vakare prokuratūra pranešė nustačiusi, kaip VSD informacija apie Rusijos planuojamus veiksmus prieš Lietuvą ir valstybės vadovus pateko pas žurnalistus. Įtariamųjų nėra, jokių pavardžių prokurorai neatskleidžia.