V. Pranckietis „Žinių radijui“ komentuodamas antradienį vykusį susitikimą su Seimo opozicinėmis frakcijomis, teigė, kad tikėjosi, jog partijų lyderiai ateis ir pareikš nepasitikėjimą VRK pirmininke. „O jie atėjo su nauju žanru ir sako - Seimo Pirmininkas mus spaudžia surinkti parašus“, - stebėjosi V. Pranckietis, aiškindamas, kad nieko nespaudžia.

Seimo vadovas aiškino manąs, kad tokie opozicinių partijų lyderių veiksmai yra naujos formos šantažas.

Jo nuomone, jeigu opozicinės partijos tikrai yra įsitikinusios, kad VRK vadovė išties netinkamai atlieka savo pareigas - tai turi nebijoti to patikrinti Seime. „Sprendimo būdas yra: jeigu nepasitikite - reikškite nepasitikėjimą. O jeigu pasitikite - leiskite dirbti“, - apibendrino V. Pranckietis.

Seimo Pirmininkas skeptiškai vertino jam reiškiamus reikalavimus ir apskritai gynėsi, kad ne jo darbas yra nušalinti VRK pirmininkę.

„Tai ką - aš turėsiu įrodinėti, kad ji yra netinkama, todėl, kad jie man sako tai daryti? - retoriškai klausė Seimo vadovas.

„Ne Seimo Pirmininkas ją (VRK pirmininkę. - ELTA) ir pašalina arba nušalina. Tai yra Seimo kompetencija. Ir jeigu kas nors nepasitiki, turi organizuoti tą nepasitikėjimo procedūrą“, - akcentavo V. Pranckietis.

Apibendrindamas klausimą V. Pranckietis deklaravo poziciją, kad užvilkintas VRK tyrimas dėl galimai neteisėtos „valstiečių“ politinės reklamos pirmiausia buvo nenaudingas patiems „valstiečiams“.

„Mums būtų naudinga, kad tas klausimas būtų buvęs ištirtas“, - kalbėjo Seimo Pirmininkas, pridurdamas, kad, jo žiniomis, buvo nepaskelbta ir daugiau tyrimų.

Antradienį po opozicinių partijų lyderių susitikimo su Seimo Pirmininku skeptiškai buvo vertinamas V. Pranckiečio siūlymas opozicijai rinkti parašus dėl nepasitikėjimo VRK pirmininke ir teikti klausimą Seimui.

„Panašu, kad valdantieji, matyt, su Lietuvos lenkų rinkimų akcija ir Socialdemokratų darbo frakcija yra sutarę tą balsavimą laimėti. Mes išsakėme tokią poziciją, kad tai pasitikėjimo negrąžintų“, - aiškino konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis.

Jo teigimu, vienintelis kompromisas šiuo metu būtų naujas VRK vadovas. „Mes paraginome Seimo Pirmininką nedaryti tokių žingsnių ir iš tikrųjų ieškoti kompromiso. Tiesą sakant, mūsų akimis žiūrint, šiandien vienintelis kompromisas yra naujas VRK vadovas“, - antradienį sakė G. Landsbergis.

Kaip jau skelbta, kritikos dėl galimai nuslėptų arba vilkinamų tyrimų, susijusių su „valstiečiais“, sulaukusi VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė priekaištų nesulaukė ir iš Vyriausybės vadovo Sauliaus Skvernelio.