Nors Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė DELFI pirmadienį sakė, kad dar reikia išsiaiškinti keletą niuansų. Tačiau Seimas savo balsą jau išreiškė – pakartotinis balsavimas dėl procedūrinių pažeidimų turi įvykti.

Praėjusios savaitės, ketvirtadienio posėdyje Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos atstovas Jurgis Razma paprašė pertraukos, todėl posėdžio darbotvarkę teks tvirtinti antradienio rytą.

Liko tik slaptas balsavimas

Po praėjusį antradienį įvykusio balsavimo dėl V. Pranckiečio, valdantieji paliko salę. Ketvirtadienį
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovė Agnė Širinskienė Seimo prašė balsuoti dėl nepasitikėjimo balsų skaičiavimo komisija, kuriai Seimas posėdyje nepritarė. Parlamentarams balsavus ir išreiškus nepasitikėjimą šia komisija, buvo paprašyta surengti pakartotinį balsavimą dėl V. Pranckiečio atleidimo iš pareigų, po balsavimo paaiškėjo, kad tai ir bus padaryta.

Susirinkusi Seimo valdyba diskutavo ir sutarė, kad reikalingas Teisės departamento išaiškinimas. Seimo pirmininkas praėjusią savaitę pareiškė, kad pakartotinis balsavimas negali vykti, jis neatmetė galimybės kreiptis į teismą.

Pirmadienį A. Širinskienė DELFI aiškino, kad antradienio vidudienį įvyks tik pakartotinis slaptas balsavimas.

„Slaptas balsavimas yra numatytas 13 valandą. Kadangi Seimas posėdžių salėje priėmė sprendimą, tai bus kartojama slapto balsavimo procedūra, grįžo į balsavimo stadiją, likęs tik slaptas balsavimas, visų kitų procedūrų kartojimo Seimo Statutas nenumato“, – sakė ji.

Agnė Širinskienė

A. Širinskienė aiškino, kad pažeidimas atsirado būtent prieš balsavimą, dėl to jis ir bus kartojamas. Politikė teigė, kad prieš pat pakartotinį slaptą balsavimą bus patvirtinta nauja Seimo balsų skaičiavimo komisijos sudėtis.

A. Širinskienė pabrėžė, kad valstiečiai šiuo metu vadovaujasi ne 217 Seimo Statuto straipsniu („Pasiūlymas atleisti pareigūną“), o 218 – „Pareigūno atleidimo procedūra“.

„Nieko bendro su 217 straipsnio 4 dalimi, su tuo apribojimu, kad „Seimo nariai negali vienos sesijos metu pakartotinai reikalauti atleisti tą patį pareigūną“, neturi“, – DELFI sakė A. Širinskienė, atremdama praėjusią savaitę išsakytus Seimo pirmininko V. Pranckiečio skundus.

Išvada nebereikalinga

Paklausta, ar situaciją dar keis Teisės departamento išvada, kurią Seimo valdyba turėtų gauti dar šios dienos pabaigoje, A. Širinskienė tikino, kad tai jau nieko nepakeis.

„Ne, Teisės departamento išvados Seimo nesaisto. Statutas nenumato, kad kur nors Seimą saistytų Teisės departamento išvados, vienas dalykas. Kitas dalykas, valdyba, in corpore, nesikreipė dėl tos išvados. Kiek aš žinau, yra gautas dviejų Seimo valdybos narių paklausimas – Juozo Liesio ir Remigijaus Žemaitaičio. Mano žiniomis, valdybos kreipimosi, kaip tokio, nebuvo“, – sakė ji.

Tikisi atitinkamo VAD sprendimo

Pirmadienio rytą Žinių radijo eteryje kalbėjęs politologas Kęstutis Girnius juokavo, kad Seimas gali atsidurti neeilinėje situacijoje. Jei balsavimu antradienį Seimas pašalins V. Pranckietį iš posto, tačiau pats jis nesutiks, kad procedūra buvo teisėta, tada, anot jo, gali įsikišti ir policija.

A. Širinskienė tikėjosi, kad tokiu keliu nebus nueita.

„Normalus, civilizuotas kelias, jei asmuo ko nors nepripažįsta, yra nepatenkintas, yra kreiptis į teismus. Šiuo atveju, individualaus Konstitucinio skundo galimybę turi ir niekas jo teisių neriboja. Aš tikrai labai tikiuosi, kad Seimo pirmininkas nenuvalkios tiek savo pareigybės, kad jėga užimtų kabinetą ir jame užsimūrytų“, – sakė ji.

Viktoras Pranckietis

Valstiečių atstovė tikėjosi, kad po balsavimo atitinkamus sprendimus priims ir šalies vadovus saugantis Vadovybės apsaugos departamentas.

„Po Seimo sprendimo, manyčiau, kad Vadovybės apsaugos departamentas (VAD) nutrauks saugojimą, lydėjimą automobiliais ir kitus sprendimus“, – sakė ji.

„Aš turiu lūkestį, kad Seimo pirmininkas V. Pranckietis sustos ir nerasime jo užsimūrijusio savo kabinete“, – DELFI pirmadienį teigė A. Širinskienė.

Darbotvarkei V. Pranckietis pritaria

Seimo pirmininko pirmoji vicepirmininkė Rima Baškienė teigė, kad iki pirmadienio vakaro bus bandoma išsiaiškinti paskutinius niuansus.

„Seimas balsų dauguma priėmė ir balsavo dėl sprendimo, dėl slapto balsavimo pakartojimo. Bet mes turime viską išsiaiškinti“, – sakė ji.

Politikė tvirtino, kad Seimo pirmininko klausimas netrukdys antradienį vyksiančiam kitų metų biudžeto projekto pateikimui.

„Aišku, svarbiausia yra biudžetas, mes visą dieną skiriame jam, jo pateikimui. Aišku, pateikimas dar nereiškia, kad tai kažkas tokio. Pateikimas yra tik pateikimas, didžiausias darbas dėl biudžeto bus svarstymai ir priėmimas, laukia iki pat gruodžio 10 dienos laikotarpis sudėtingas. Tame tarpe būna ir kitokių teisės aktų. Tuo metu turime įnešti aiškumo dėl Seimo pirmininko. Manau, kad viską suspėsime. Ir kaip ir anksčiau, ta problema dėl Seimo pirmininko ore kybojo, kiti įstatymai buvo priiminėjami. Taip ir dabar suspėsime viską padaryti“, – DELFI pirmadienio rytą sakė Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja R. Baškienė.

Politikė džiaugėsi, kad suplanuotą, bet dar Seimo nepatvirtintą antradienio posėdžio darbų programą pasirašė ir Seimo pirmininkas. Tą DELFI patvirtinto ir V. Prankciečio atstovė spaudai Karolina Frolovienė.

Ramūnas Karbauskis, Rima Baškienė

R. Baškienės teigimu, antradienio rytą pirmiausia reikės patvirtinti posėdžio darbotvarkę.

„Bet vienaip ar kitaip, Seimas nubalsavo ir privalu, kad Seimo pirmininkas, nors Jurgis Razma (ketvirtadienio vakarinio posėdžio metu, aut. p.) paprašė pertraukos darbotvarkės tvirtinime, ji nebuvo pateikta. Mes grįšime į darbotvarkės pateikimą, aš labai džiaugiuosi, kad Seimo pirmininkas pasirašė tą darbotvarkę su Seimo pasiūlymu įtraukti klausimą dėl balsavimo dėl jo. Čia viskas yra tvarkoje, bet išaiškinimą, viliuosi, kad gausime ir ją turėdami galėsime eiti tolyn“, – sakė politikė.

Primename, kad valstiečiai V. Pranckietį kelis mėnesius ragino trauktis iš pareigų, nes pagal koalicijos partnerių susitarimą Seimo pirmininko postas turėtų atitekti „socialdarbiečiams“. V. Pranckietis nesutinka trauktis pats, tvirtindamas, kad jo atstatydinimo siekia tik „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, kerštaudamas už neklusnumą.

Seimo statute numatyta, kad Seimo nariai negali vienos sesijos metu pakartotinai reikalauti atleisti tą patį pareigūną.