Prezidentūra: premija diskredituojama

Patriotų premijos neskirti nusprendęs krašto apsaugos ministras Juozas Olekas diskredituoja patį apdovanojimą, o neskyrimo aplinkybių paviešinimas skaldo visuomenę, teigia Prezidentės patarėjas vidaus politikos klausimais Mindaugas Lingė.

„Pati situacija – ją galima pavadinti apgailėtina. Tai yra tam tikras pačios premijos diskreditavimas“, – „Žinių radijui“ antradienį kalbėjo M. Lingė.

Mindaugas Lingė

Patriotų premija N. Putinaitei buvo skirta už monografiją „Nugenėta pušis: ateizmas kaip asmeninis apsisprendimas tarybų Lietuvoje“, tačiau vėliau atšaukta krašto apsaugos ministro Juozo Oleko sprendimu, nes ministrui nebuvo priimtinas darbe išdėstytas požiūris į poetą Justiną Marcinkevičių. Po šio sprendimo paviešinimo Patriotų premijos atsisakė kiti laureatai.

„Jeigu ministras turėjo tiesioginę jungtį komisijoje... Jeigu nebuvo kitų galimybių išspręsti tuos klausimus, organizacinius nesklandumus, ir turime situaciją, kai viskas yra iškeliama į viešumą ir norom ar nenorom bandoma net ir paskaldyti visuomenę, kad ji dalintųsi ir diskutuotų į požiūrius“, – situaciją komentavo M. Lingė.

J. Marcinkevičius autoritetas – ir premjerui A. Butkevičiui

Poetą Justiną Marcinkevičių autoritetu laiko ne tik Nerijai Putinaitei Patriotų premijos neskirti nusprendęs krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, bet ir Premjeras Algirdas Butkevičius. Vyriausybės ir Socialdemokratų partijos vadovas teigė, kad krašto apsaugos ministras pateko į sudėtingą padėtį, tačiau plačiau jo sprendimų nevertina.

„Aš nebuvau su juo (J. Oleku, – ELTA) susitikęs ir tikrai ta tema nepavyko pasikalbėti, nes jis vakar nedalyvavo partijos valdybos posėdyje, nes, kiek žinau, jis dalyvavo televizijos laidoje. Jeigu kalbėtume apie J. Marcinkevičių, tai man asmeniškai poetas yra didžiulis autoritetas, aš labai gerbiu jį kaip rašytoją ir asmenybę, o ministras J. Olekas laikosi panašios nuomonės. Aš manau, kad jis dabar pateko į gana sudėtingą padėtį, ir tikiuosi, kad ekspertų komisija šitą klausimą buvo išdiskutavusi“, – sakė A. Butkevičius antradienį interviu LRT radijui.

Juozas Olekas ir Algirdas Butkevičius

Kaip ELTA jau rašė, krašto apsaugos ministras J. Olekas aiškina, kad sprendimą neteikti Patriotų premijos N. Putinaitei priėmė dėl knygoje „Nugenėta pušis. Ateizmas kaip asmeninis apsisprendimas tarybų Lietuvoje“ autorės išsakyto požiūrio į poetą J. Marcinkevičių ir jo kūrybą.

Po tokio krašto apsaugos ministro sprendimo šios premijos nusprendė atsisakyti ir kiti autoriai. Ji buvo paskirta autorių leidybiniam kolektyvui, atstovaujamam leidinio sudarytojos Julijos Reklaitės, už Lietuvos miestų architektūros gidų leidybos projektą ir knygą „Kaunas 1918-2015. Architektūros gidas“. Tačiau autorių kolektyvas šios premijos viešai atsisakė. Anot autorių komandos atstovės, leidinio sudarytojos J. Reklaitės, taip reiškiamas palaikymas demokratinei žodžio laisvės vertybei.