VSAT patvirtino, kad planuojant pertvarkyti Migracijos valdybą, kurioje dirba 26 pareigūnai, pastariesiems bus siūloma dirbti arba regioniniuose VSAT migracijos skyriuose, arba rinktis darbą pasienyje su Baltarusija.

NPPPS pirmininkas R. Liepa teigė abejojantis, ar Migracijos valdybos pareigūnų paskirstymas į pasienį reikšmingai sustiprintų valstybės sienos apsaugą. Anot jo, Migracijos valdybos darbuotojai būtų daug naudingesni, jei užsiimtų migracijos procesų valdymu.

„26 pareigūnai. Siena su Baltarusija ir Rusija yra 932 kilometrai. Jeigu tie pareigūnai pereis saugoti sieną, dirbs keturiomis pamainomis, tai vienas pareigūnas bus ant 150 kilometrų. Tai čia mes taip sustiprinsime sieną? O kad vidiniai migracijos procesai suvaldyti, švelniai sakant, yra melas“, – LRT radijui penktadienį kalbėjo NPPPS vadovas.

Jo teigimu, VSAT ir Vidaus reikalų ministerijos vadovybė turėtų daugiau koncentruotis į naujų pareigūnų priėmimą į darbą, o ne į pertvarkas.

„Kad trūksta šimtų pareigūnų, etatai laisvi, kažkodėl ministrei nerūpi“, – sakė R. Liepa.

Tuo metu LPPPS pirmininkas J. Amelinas neslėpė esantis mažiau skeptiškas dėl VSAT Migracijos valdybos pertvarkos. Jis atkreipė dėmesį, kad uždarius kelis užsieniečių registracijos centrus šalyje, migracijos procesais užsiimančių pareigūnų poreikis sumažėjo. J. Amelino manymu, jei šiuo metu svarbiau stiprinti valstybės sienos apsaugą, tai pasieniečius ir reikėtų nukreipti į pasienio padalinius. Tuo metu migracijos procesų kontrolę, pasieniečių atstovo įsitikinimu, tinkamai vykdo regioniniuose padaliniuose dirbantys pareigūnai.

„Mes kažkiek papildomomis pareigybėmis pasipildėme prieš migrantų krizę. Tie pareigūnai vykdė funkcijas užsieniečių registracijos centruose, Migracijos valdyboje. Palaipsniui užsieniečių registracijos centrų pareigūnai buvo nukreipti prie valstybės sienos, visiems buvo pasiūlytos pareigos, jie jas užėmė. Kas nenorėjo, pasišalino iš tarnybos. Dabar atėjo laikas paskutiniam padaliniui, kurį ruošiamasi pertvarkyti. Dar galutiniai sprendimai nėra priimti. Būčiau linkęs palaikyti objektyvumą, nes pareigūnas turi darbuotis ten, kur jo labiausiai reikia.

Tą dalyką (migracijos procesų kontrolę – ELTA) sėkmingai vykdo rinktinėse esantys migracijos skyriai, ne valdyba. Valdyba buvo padalinys, kuris tiesiog koordinavo funkcijas tų užsieniečių registracijos centrų, kurie šiuo metu yra uždaryti“, – LRT radijui penktadienį kalbėjo J. Amelinas.

VSAT vado pavaduotojas: Migracijos valdybos pertvarka – nuoseklus žingsnis

LRT radijui penktadienį kalbėjęs VSAT vado pavaduotojas Saulius Nekraševičius teigė, kad Migracijos valdybos pertvarka yra nuoseklus žingsnis, optimizuojant VSAT, stiprinant pasieniečių pajėgas prie valstybės sienos su Baltarusija.

„Tai yra ketvirtas žingsnis, nuosekliai grįžtant prie tos struktūros, kuri yra optimali mūsų tarnybai veikti. Negalime tiesiog švaistyti resursų, skiriamus asignavimus tarnybai, turime juos tiek planuoti, tiek naudoti racionaliai“, – dėstė S. Nekraševičius.

Jis priminė, kad buvo panaikinti užsieniečių registracijos centrai Medininkuose, Kybartuose, vadovaujamą pareigybė, susijusi su migracijos procesų koordinavimu. Šiame kontekste, pasak S. Nekraševičiaus, Migracijos valdybos reorganizacija yra kitas nuoseklus žingsnis.

VSAT vado pavaduotojas pripažino, kad tarnybai trūksta darbuotojų. Anot jo, šiuo metu VSAT trūksta apie 9 proc. pareigūnų. Vis dėlto, pasak S. Nekraševičiaus, net ir trūkstant darbuotojų, reikia imtis pertvarkymų, siekiant sustiprinti valstybės sienos apsaugą.

„Šiuo metu didžiausias grėsmes matome valstybės sienos išorėje, todėl negalime šitoje vietoje, matydami, kad yra funkcijų dubliavimasis, (...) konkretaus padalinio laikyti kaip galimo resurso, matydami, kad kitoje vietoje skauda labiau“, – teigė VSAT vado pavaduotojas.

ELTA primena, kad VSAT svarstoma pertvarkyti vieną iš tarnybos padalinių – Migracijos valdybą. Įvertinus poreikį stiprinti Europos Sąjungos išorės sienos saugumą, dalį Migracijos valdybos darbuotojų svarstoma perkelti į VSAT padalinius prie sienos su Baltarusija.

VSAT Migracijos valdyboje dirba 26 žmonės.

VSAT Migracijos valdyba rūpinasi neteisėtai į šalį patekusių asmenų identifikavimu, jų suradimu ir deportavimu iš Lietuvos teritorijos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)